Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

papildināta - Ellas Ivanovas slepkavības lietu skata atklātā sēdē

Pretēji iepriekš prognozētajam, ka tiesas sēde zobārstniecības klīnikas _Elladent _īpašnieces Ellu Ivanovas slepkavības lietā būs slēgta, tā tomēr ir atklāta. Slēgta sēde tika prognozēta tādēļ, ka nogalinātās E.Ivanovas mīļākajam šovbiznesa uzņēmējam Ojāram Grasmanim bija piemērots procesuāli aizsargājamas personas statuss, taču šobrīd tāds viņam vairs nav.

Atklāta tiesas sēde nozīmē, ka, plašāka sabiedrība varētu uzzināt, ko apsūdzētais E. Ivanovas vīrs Igors cietumā izmeklētājam stāstīja par kādu personu, vārdā Mareks, kas saistīta ar politiku. Diena jau iepriekš vēstīja, ka I. Ivanova šoferis un miesassargs Arvīds Vilcāns, kas arī ir cietušais šajā lietā, pērn aprīlī ticies ar tobrīd iekšlietu ministru Mareku Segliņu (TP). No neoficiāliem avotiem Dienai zināms, ka I. Ivanovs izmeklētājiem lielījies ne tikai par saitēm ar ietekmīgiem pašmāju, bet arī kaimiņu — Baltkrievijas un Krievijas — politiķiem.

Lietu skatīt slēgtā lietā lūdza prokurore Ieva Paeglīte, jo tiesas procesa laikā varētu tikt izpausti liecinieka O. Grasmaņa intīmās dzīves apstākļi. Tam iebilda apsūdzēto advokāti. Izvērtējot prokurores argumentus, tiesa tomēr nolēma lietu skatīt atklātā sēdē.

Piektdien Rīgas apgabaltiesa uzklausīja cietušos. Starp tiem ir kriminālpolicijas inspektors Genādijs Nastajs, par kuru, saskaņā ar apsūdzību, 2008.gada maijā Igors Ivanovs iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nepatiesu ziņojumu, ka G.Nastajs izspiežot no viņa kukuli. Tiesas sēdē G.Nastajs, kurš bija operatīvais darbinieks E.Ivanovas slepkavības izmeklēšanas lietā, pastāstīja, ka I.Ivanovs, kurš tobrīd sēdēja Matīsa cietumā, 2008.gada aprīlī bija uzaicinājis viņu uz tikšanos.

Uz tikšanos G.Nastajs ieradās ar diktofonu, jo baidījies no provokācijām. Par iemeslu šīm bažām bija iepriekšējā saskarsmē ar I.Ivanovu gūtā operatīvā informācija, skaidroja policists. Sarunas laikā I.Ivanovs viņam esot solījis samaksāt vienu miljonu ASV dolāru, ja viņu līdz gada beigām dabūtu laukā no cietuma. Pēc tam G.Nastajs par to paziņojis savam priekšniekam, kas kaseti ar ierakstu atdeva KNAB. Pats naudas apsolījums ierakstā gan nav dzirdams, jo, kā skaidroja cietušais, I.ivanovs to izteicis čukstus. Vēlāk KNAB operatīvā eksperimenta ietvaros G.Nastajs ar I.Ivanovu cietumā tikās vēl trīs reizes. Visas sarunas tika ierakstītas.

Otrs cietušais ir I.Ivanova bijušais šoferis Arvīds Vilcāns, kurš E.Ivanovas slepkavības naktī atveda viņu ar abām nepilngadīgajām meitām no lidostas, kad viņas atgriezās no atvaļinājuma Kanāriju salās. Viņš ir atzīts par cietušo, jo, saskaņā ar apsūdzību, pēc tam, kad L.Antonovs nošāva E.Ivanovu, viņš, slēpjot slepkavības pēdas, mērķtiecīgi raidīja vienu šāvienu viņu pamanījušā A.Vilcāna virzienā. A.Vilcāns atradās pie auto stūres un tobrīd jau bija uzsācis kustību, tāpēc no L.Antonova gribas neatkarīgu apstākļu dēļ šāviens trāpīja pasažiera durvīs.

Tiesā tika nolasīta arī cietušās Tatjanas Demčenko, E.Ivanovas mātes, liecība. Viņa dzīvo Krievijā un šobrīd ir abu Ivanovu meitu aizbildne. Pēdējo reizi meitu dzīvu viņa redzēja Tenerifē, kur kopā ar vīru un mazmeitām viņas dažas nedēļas atpūtās.

E.Ivanovu ar pieciem šāvieniem nogalināja savas mājas pagalmā Garkalnes pagasta Priedkalnē pērn 7.janvāra naktī. Lietā apsūdzētas četras personas. E. Ivanovas vīrs Igors apsūdzēts par uzkūdīšanu veikt sievas slepkavību mantkārīgos nolūkos, slepkavības atbalstīšanu, par apzināti nepatiesu ziņojuma sniegšanu nolūkā panākt krimināllietas ierosināšanu pret kādu personu (šajā gadījumā izmeklētāju). Savukārt Ludvigs Antonovs  apsūdzēts par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos un par mēģinājumu noslepkavot I.Ivanova šoferi un miesassargu Arvīdu Vilcānu, kurš tajā naktī pārveda no lidostas Ellu ar abām meitām. L.Antonovs šofera virzienā raidīja vairākus šāvienus. L.Antonovs apsūdzēts arī par šaujamieroča nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas.

I.Ivanova biznesa partneris Vitālijs Mamedovs apsūdzēts par slepkavības mantkārīgā nolūkā organizēšanu un atbalstīšanu, bet I.Ivanova paziņa Asifs Handžanovs — par slepkavības mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu.

Pēc apsūdzības raksta nolasīšanu neviens no apsūdzētajiem savu vainu neatzina, vien I. Ivanovs vainu atzina daļēji - par dokumentu viltošanu. 


(papildināta ar 4.-7. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas