Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +29 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

papildināta - Kurzemes rallijā cieš skatītāja, organizatori sola drošību

Jau piektdienas vakarā Kurzemes rallijā sacīkšu auto vienā no ātrumposmiem Liepājas apkārtnē apmeta vairākus kūleņus un ietriecās skatītājos, kā rezultātā cieta kāda sieviete, ziņo LETA. Avarējusi automašīna ar 26.numuru, kurā bijuši Ukrainas autosportisti Igors Čapovskis un Ivans Ģermans.

Viņu automašīna ievainojusi kādu sievieti, kura pēc negadījuma nogādāta slimnīcā. Kā liecina sākotnējā informācija, skatītāja guvusi gūžas traumu, kas nav dzīvībai bīstama, aģentūrai LETA norādīja Kurzemes autorallija preses sekretāre Līga Ratniece.

Nebijušu pārbaudījumu sestdienas, 5.jūlija, pēcpusdiena nesīs Liepājas vēsturiskajam centram — rallija Kurzeme 2008 ātrumposmu, ļoti līkumotu, ar asiem pagriezieniem, arī šaurajās un bruģētajās XVIII gadsimta ieliņās, arī ap Rožu laukumu. Liepājas centrs satiksmei sestdien būs slēgts no pulksten 15.30 līdz 19.

«Rallijs pilsētas ielās ir tikai un vienīgi skatītāju priekam. No sportistu un organizatoru viedokļa tas ir papildus sasprindzinājums un pienākumi, ne izklaide vai izrādīšanās. Protams, svarīgi ir ievērot drošības pasākumus, norobežojumus, norādes,» Dienai teic Liepājas galva, pats aizrautīgs autosportists Uldis Sesks, «ja skatītājiem patiks, ja pasākums izdosies, rallija organizatori plānos ko līdzīgu arī nākamajos gados».

Tieši šīs — Lielā, Teātra, Skolas, Baznīcas, Stendera, Graudu, Brīvzemnieka, Radio, Pasta — ielas pilsētas ātrumposmam izvēlētas tādēļ, lai tas būtu interesantākais, skatītājiem pieejamākais posms, tāds, kuru «spējam apkalpot un nodrošināt», skaidro rallija distances priekšnieks Kaspars Ērkulis.

«Ja rallija rīkotāji, sportisti un skatītāji visu izdara, kā vajag, tad nekam sliktam nevajag notikt, lai gan, protams, no nejaušībām neviens neesam pasargāti,» saka Latvijas Automobiļu federācijas rallija komisijas vadītāja Irēna Krastiņa. Viņa pastāsta, ka rallija trasi — ielas — transporta kustībai slēgs 90 minūtes pirms starta. Šajās 90 minūtēs trasi ar 3 — 5 — 10 minūšu intervālu izbrauks 17 automašīnas, cita pēc citas pārbaudot tiesnešu gatavību, medicīnas aprīkojumu un visus pārējos drošības aspektus. Trasi sargās 100 apsardzes darbinieku.

Vietu, kur skatītāji drīkstēs atrasties, ir maz. Piemēram, uz trotuāriem — tikpat kā nekur, tie būs norobežoti. Līkumos, kuros teorētiski varētu sadurties pretimbraucošas sportistu mašīnas (piemēram, Lielās ielas posmiņš starp Teātra ielu un Radio ielu, Lielā iela pāri no viesnīcas Līva uz Liepājas Universitātes kvartālu), tiks norobežotas ar ātrumu slāpējošiem materiāliem — smago auto riepām vai salmu ķīpām.

Vēl viens organizatoru arguments — šis ātrumposms rallijā ir pēdējais, tādēļ te sportisti vairs nevar neko iegūt — tikai zaudēt punktus par pārkāpumiem, un to neviens nav ieinteresēts, saka I.Krastiņa. Noteikumi paredz, ka rallijā vidējais ātrums nedrīkst būt lielāks par 130 kilometriem stundā (bet tas neizslēdz atsevišķos posmos lielāku ātrumu). Liepājas centrā trase ir tik līkumota un ieskrējieni tik īsi, ka sportistiem būs maz iespēju ātruma pārkāpumiem un rekordiem.

«Mēs ļoti aicinām skatītājus ievērot drošību. Ja policija netiks galā ar skatītājiem, rīkotājiem ir tiesības ātrumposmu atcelt. Ralliju vēsturē tā ir bijis pirms pāris gadiem Cēsīs,» piekodina I.Krastiņa. Šķiet, ka visizdevīgāk un drošāk skatītājiem būs ieņemt vietas trases apkārtējās mājās un skatīties uz notiekošo pa logiem. «No drošības viedokļa organizatori ir izdarījuši pilnīgi visu nepieciešamo,» uzskata Lelde Vīksna, domes kultūras pārvaldes vadītāja, kura vada speciālo pašvaldības komisiju, kas izskata publisko pasākumu organizētību un dod tiem atļaujas. Rīkotāji komisiju ir pilnīgi pārliecinājuši un atļauja ir dota.

Taču Liepājā visi nav sajūsmā par gaidāmo autoskriešanos. Liepājniece, kura nevēlējās savu vārdu minēt, bet kuras ģimenes tradīcija ir dedzīgi dzīvot līdzi ikvienam rallijam Kurzemē, spriež, ka šo posmu vērot klātienē tomēr neriskēs, it īpaši pēc nesen Cēsīs pieredzētā, kur rallistu ekipāža ietriecās piemineklī. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektors Gunārs Silakaktiņš uzskata, ka vecpilsētā, kas ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis, būtu pieļaujamas tikai tādas braukšanas sacensības, kuras balstītas uz izziņu un vērīgumu, nevis uz skriešanos, kas nav pieņemami no vēsturiskā centra saudzēšanas viedokļa. Viņaprāt, ātrumposms pilsētā provocēs uz neprātīgu ātrumu agresīvos ikdienas autobraucējus.

Rīkotāju ieteiktās skatu vietas:

* Skvērs pie Liepājas teātra. Skatam pavērsies T-veida krustojums, kur sportistiem no asfalta jāuzbrauc uz bruģa — šis ir pirmais no daudzajiem bruģētajiem pagriezieniem šajā ātrumposmā.

* Rožu laukums. Iespēja trasē redzēt vairākas automašīnas.

* Radio un Pasta ielas pagriezienu sērija — vairāki viens otram sekojoši asi, bet ātri pagriezieni, kuros mainās ceļa segums — betona bruģis, asfalts, akmens bruģis.

* Pasta un Graudu ielas krustojums. Skatītājiem būs ļauts atrasties uz paaugstinātā trotuāra trases kreisajā pusē.

Pilsētas ātrumposma karti varat atrast www.liepajniekiem.lv rallija sadaļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas