Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināta - Segliņš: Ir jāizdebatē pensiju samazināšana un lata devalvācija

Pēc valdības sēdes noslēguma Tautas partijas (TP) vadītājs tieslietu ministrs Mareks Segliņš uzsvēra, ka neizpratne un spriedze valdības darbā starp viņu un premjeru ir mazinājusies, kad slēgtajā sēdē izrunāti jautājumi, kas saistīti ar budžetu un sarunām ar SVF.

Bez domstarpībām pirms valdības sēdes Ministru kabineta komitejas laikā pirmdien TP izplatīja paziņojumā, kurā norādīja, ka budžeta veidošanā tiek īstenota nepieļaujama prakse. "valdība netiek iepazīstināta ar virkni ļoti būtisku informāciju, kam ir tiešs sakars ar pieņemamo lēmumu. "Ministri norāda, ka, debatējot par budžeta grozījumiem, valdības ministriem nav tikusi nodrošināta iespēja iepazīties ar valsts makroekonomiskās situācijas prognozēm kā tas parasti notiek budžeta pieņemšanas vai grozīšanas procesā, kā arī nav bijusi iespēja iepazīties ar valdības pārstāvju un Starptautiskā Valūtas fonda oficiālo sarunu gaitu un to rezultātiem. Atbalstot likumprojekta iesniegšanu Saeimā, ministri uzskata, ka tik svarīga lēmuma pieņemšana kā grozījumi valsts budžetā bez iespējām iepazīties ar būtisku informāciju nav atbalstāma prakse šāda lēmumu pieņemšanā. Tādēļ TP ministri aicina Valdi Dombrovski steidzami informēt Ministru kabineta locekļus par valsts makroekonomiskās situācijas prognozēm, kā arī sarunām ar Starptautisko Valūtas fondu," teikts paziņojumā. Ministri savu īpašo viedokli arī pievienojuši valdības protokola lēmumam.

Taču slēgtajā sēdē ministri ieguvuši nepieciešamo informāciju. M. Segliņš sarunā ar Diena.lv uzsvēra, ka TP atbalsta budžeta grozījumus un saprot, cik nozīmīgi ir to pieņemšana šajā grūtajā brīdī. Viņš norādīja, ka JL un TP bija atradušies dažādās pozīcijās un tas, iespējams, ir iemesls, kāpēc starp viņu un citiem TP ministriem un premjeru šorīt izveidojusies, iespējams, pārāk nervoza retorika. “Tagad tas viss ir izrunāts un spriedze ir noņemta. Mēs esam sapratušies,” atzina M. Segliņš. Viņš atzina, ka brīžiem reaģē emocionāli un aicināja žurnālistus tos neizmantot, “lai mūs nesistu ar galvām kopā”.

Iepriekš M. Segliņš norādīja, ka valdībā ir nepieciešams runāt un debatēt par visiem jautājumiem, tostarp arī par pensiju samazināšanu un lata devalvāciju, vēsta aģentūra LETA. Vienlaikus Segliņš uzsvēra, ka viņš neaicina devalvēt latu, kā arī neaicina samazināt pensijas, tomēr "valdībai nevajag bāzt galvu smiltīs un vajag visas šīs lietas izanalizēt."

"Ja strādājošam alga aiziet zem pensijas, ir jādebatē, vai tas ir labi," vērtēja Segliņš. Tāpat viņš uzsvēra: "Es neaicinu devalvēt latu, es šeit vairāk redzu mīnusus nekā plusus." TP priekšsēdētājs kritizēja premjeru Valdi Dombrovski (JL) par emocionālo pozīciju, šodien valdības komitejas sēdes sākumā prasot paskaidrojumus par medijos izskanējušo ziņu, ka valdība lemšot par pensiju samazināšanu. Politiķis uzskata, ka patlaban šie minētie jautājumi tiek pieņemti kā "akmenī iecirsts", taču debatēts par tiem nav. Ministrs norādīja, ka patlaban ir pilnīgi skaidrs, ka ar izstrādātajiem budžeta grozījumiem nepietiks un būs nepieciešams veikt vēl samazinājumus. Tādēļ nepieciešams sākt domāt, kā to paveikt, M. Segliņa teikto vēsta aģentūra LETA.

Šodien Ministru kabineta komitejas sēdes sākumā, atbildot uz premjera Valda Dombrovska  (JL) jautājumu par medijos izplatīto informāciju par iespējamo pensiju samazinājumu par 20 procentiem un it kā Finanšu ministrijas veiktajiem aprēķiniem par iespējamo pensiju samazinājumu, tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) noliedza, ka būtu sniedzis medijiem šādu informāciju.

Arī Finanšu ministrijas Valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis apstiprināja, ka Finanšu ministrija nav veikusi nekādus aprēķinus par pensiju samazinājumu, jo pensiju jautājums ir Labklājības ministrijas kompetences jautājums.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) uzsvēra, kas sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, no aizdevēju puses tiek īpaši uzsvērts, ka finansējums sociālajai jomai ir jāpalielina, lai aizsargātu sociāli maznodrošinātos iedzīvotājus, līdz ar to jautājums par pensiju samazināšanu nav izskatāms pēc būtības.

Kopumā no rīta notikusī valdības komitejas sēde vedināja spriest par sakaitētu gaisotni starp Tautas partijas ministriem M. Segliņu un reģionālās attīstības Edgaru Zalānu un premjeru. E. Zalānskāda jautājuma izskatīšanas laikā pat atļāvās paaugstinātā un asā toni V. Dombrovskim teikt: "Premjer , vai nu jūs tiešām nesaprotat, vai izliekaties, ka nesaprotat! Es tagad runāšu un vairāk neatkārtošu." Pēc šīs asās replikas, premjeram pat izkrita ar troksni pildspalva no rokas un bija manāms, ka viņš bija neizpratnē. Tiesa, nekādu atbildi E. Zalāna teiktajam viņš nesniedza. Oficiāli ne M. Segliņš, ne E. Zalāns neatzīst domstarpības ar premjeru.

Savukārt Labklājības ministrija (LM) nevirza jautājumu par pensiju samazināšanu, tomēr tās veiktie aprēķini liecina, ka, samazinot tā dēvētās lielās pensijas par 20%, izdotos ietaupīt mazāk nekā 100 miljonus latu. Uz aģentūras BNS jautājumu, vai ir pareizi aprēķini, ka, samazinot pensijas virs 100 latu par 20%, izdotos ietaupīt 100 miljonus latu, Augulis atbildēja: "Nē, stipri mazāk." Augulis atzina, ka LM ir "visu kaut ko rēķinājusi", bet jautājumu par pensiju samazināšanu tā nevirza. "Ja tieslietu ministrs virza, man nav ko komentēt," viņš atkārtoti norādīja.

Pēdējās dienās izskanējušās runas par pensiju samazināšanu un maksimālā apmēra noteikšanu premjers vērtēja kā "kaut kādu priekšvēlēšanu kampaņu", vēlreiz apliecinot, ka valdība strādās pie tā, lai pensijas nebūtu jāmazina.

Par iespējamo pensiju samazinājumu svētdienas vakarā ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga". Par pensiju samazināšanu esot minēts arī dokumentos, kas nonākuši raidījuma rīcībā. Tajos esot lasāma Finanšu ministrijas augstāko ierēdņu domu apmaiņa, kā papildināt budžetu, samazinot pensijas par 20% sākot no 100 latiem. Ministrijas aplēses liecina, ka šādi varētu iegūt papildu 100 miljonus latu.


(papildināta ar 1.-3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas