Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Repše: VID jāstrādā cilvēkiem ar nevainojamu reputāciju

Šodien koalīcijas padomes sēdē finanšu ministrs Einars Repše (JL) iepazīstināja koalīcijas partnerus ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) turpmāko reorganizāciju. Pēc sēdes E. Repše pie žurnālistiem neiznāca, pamezdams sēžu zāli pa otrām izejas durvīm. Sēdē nolemts nedēļu dot laiku pārdomām, lai nākamajā pirmdienā koalīcijas partneri izlemtu par atbalstu vai noraidījumu Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajam plānam.

“Cilvēkiem, kas kontrolē finanšu jomu, pašiem ir jābūt nevainojamiem,” pēcāk intervijā Diena.lv norādīja E. Repše. Viņš uzskata, ka VID ir jāstrādā cilvēkiem, kuriem ir nevainojama reputācija, tāpēc uz iecerētajiem  jaunizveidotajiem amatiem - diviem VID ģenerāldirektora vietnieku un apvienotā Finanšu policijas un Muitas kriminālpārvaldes vadītāja amatu - tiks rīkoti konkursi, kur viens no atlases kritērijiem būs nevainojama reputācija. E. Repše pauda neapmierinātību ar līdzšinējo personālvadību VID, kad iestādē turpina strādāt cilvēki, kas figurē dažādos kriminālprocesos.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas reorganizācija paredz VID pakļauto iestāžu — Finanšu policijas un Muitas kriminālpārvaldes — apvienošanu. Šāda iniciatīva nākusi no finanšu ministra E. Repšes un to atbalsta arī premjers Valdis Dombrovskis (JL). Abu iestāžu apvienošana paredzēta, lai "nodrošinātu finanšu un cilvēkresursu racionalizēšanu", informēja FM preses dienests. VID jaunos reorganizācijas plānus nekomentē, jo viss vēl "ir procesā", norādīja VID pārstāve Agnese Grīnberga un pēc sīkākas informācijas ieteica vērsties FM.

Diena jau rakstījusi, ka līdz šim pabeigts VID reorganizācijas pirmais posms, kurā likvidētas VID reģionālās iestādes un apvienotas vairākas pārvaldes centrālajā aparātā. Pēc A.Grīnbergas sniegtās informācijas, no amata atbrīvoti 300 darbinieki, kuru darbvietas ir likvidētas. Vēl gada sākumā VID 5000 darbinieku lielo kolektīvu plānoja samazināt par 1000 cilvēkiem.

Reorganizācijas otrajai kārtai E.Repšes vadītā FM iesniegusi vairākus priekšlikumus. Viens no tiem nosaka, ka VID ģenerāldirektoram drīkst būt tikai divi vietnieki — nodokļu un muitas jomā. Līdzšinējā kārtība ļāva VID šefam noteikt neierobežotu vietnieku skaitu. Patlaban VID vadītājam Dzintaram Jakānam ir četri vietnieki. Viens no viņiem ir bijušais Muitas kriminālpārvaldes šefs Vladimirs Vaškevičs. Par Dz.Jakāna vietnieku viņš kļuva pēc tam, kad Satversmes aizsardzības birojs viņam atņēma pielaidi valsts noslēpumam. Lai varētu turpināt strādāt VID, V.Vaškeviču iecēla speciāli izveidotā amatā, kur pielaide nav nepieciešama un kurā viņa galvenais uzdevums bija VID reorganizācijas plāna izstrāde.

Pēc stāšanās finanšu ministra amatā E.Repše VID pieprasīja iesniegt darbinieku sarakstu, kuri iesaistīti kriminālprocesos. Šonedēļ šo sarakstu E.Repše saņēmis un vērtēs, ko darīt tālāk, informēja FM pārstāvji. V.Vaškevičs ir viena no VID amatpersonām, kurai izvirzīta apsūdzība par atkārtoti norādītām nepatiesām ziņām valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Lieta nodota tiesai.

Jaunie FM priekšlikumi arī samazina Dz.Jakāna pilnvaras, nosakot, ka Muitas auditu un Galvenā muitas pārvalde ir tieši pakļauta viņa vietniekiem. Līdz šim visas VID iestādes bija tieši pakļautas VID ģenerāldirektoram.

Būtiskākais E.Repšes plāns ir apvienot Muitas kriminālpārvaldi, kas nodarbojas ar kontrabandas apkarošanas lietām, ar Finanšu policiju, kas kontrolē nodokļu nomaksu. Abām šīm iestādēm ir tiesības veikt operatīvo darbību, tādēļ apvienošana to darbu būtiski neietekmētu. Šāds modelis jau vairākus gadus darbojas Igaunijas VID.

FM iesniegtos priekšlikumu VID reorganizācijai plānots izskatīt šodienas vai arī nākamajā koalīcijas padomes sēdē, informēja ministrijas preses dienests.


(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas