Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Pašvaldību vēlēšanas visā Latvijā notiks sestdien, taču jau pirmajās divās iepriekšējās balsošanas dienās dažos galvaspilsētas iecirkņos nobalsojuši pat vairāk nekā desmit procentu vēlētāju

Rīgā rāda piemēru, ka jābalso aktīvi

Ceturtdienas rīts, deviņi. Rīgas 71. vēlēšanu iecirknī Prūšu ielā Ķengaragā pie klases, kurā notiek iepriekšējā balsošana, veidojas neliela rinda. Daži vēlētāji nāk, īsti nezinot, vai iecirknis ir īstais, un tas rada papildu kņadu. Tomēr, lai nobalsotu, īpaši daudz laika tērēt nenākas. Pirmajās divās dienās Latvijā kopumā nobalsojuši 5,21 procents balsstiesīgo, lielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur nobalsojuši 7,9 procenti jeb 33 689 cilvēki, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati. Vismazāk divu dienu laikā nobalsojuši Jaunpilī – 38 cilvēki jeb 1,93%, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Trešdienas vakarā, kad 71. iecirknī nobalsoja ap simt vēlētāju, rinda brīžiem bijusi pat diezgan gara, Dienai stāsta iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Rūdolfs Rutkovskis. Pēc viņa teiktā, aptuveni tikpat vēlētāju bija izmantojuši iespēju balsot tajā pašā skolā esošajā 51. vēlēšanu iecirknī. Rutkovskis salīdzina aktivitāti ar iepriekšējo balsošanu pagājušajās vēlēšanās un atzīst, ka tā šogad ir augstāka.

Kāds vēlētājs ieradies pat stundu agrāk un pacietīgi gaidījis. Divu dienu oficiālie rezultāti liecina, ka minētajos iecirkņos nobalsojuši attiecīgi 169 un 132 cilvēki, kas ir virs astoņiem procentiem. Rīgā ir arī iecirkņi, kuros divu dienu laikā nobalsojuši pat vairāk nekā 10 procentu vēlētāju.

Savukārt Rīgas centra iecirkņos, kur Saeimas vēlēšanās parasti ir ļoti garas rindas, pašvaldību vēlēšanās balsotāju nav pārāk daudz. To, ka vēlētāju skaita ziņā iecirkņi ir nelieli, Dienai norādīja gan Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, gan Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, kur jauno skolēnu uzņemšanas telpā bija vairāk cilvēku nekā pie balsošanas urnām.

"Cilvēki nāca ļoti maz – 48," par pirmās dienas rezultātiem izteicās Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā esošā 1. vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Gita Grīnberga-Gulbe. Arī ceturtdienas rītā cilvēku nebija, un divās dienās nobalsojušo skaits šeit ir 93, kas ir 4,97%. Priekšsēdētāja stāsta, ka vairāki vēlētāji mainījuši iecirkni tieši uz šo un daži no viņiem jau pirmajā dienā atnākuši nobalsot.

Mazliet vairāk – 68 vēlētāji – trešdienas vakarā nobalsoja 3. vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā. Kad ceturtdienas rītā balsošana bija ritējusi jau pusotru stundu, iespēju bija izmantojuši 39 cilvēki, pastāstīja vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Daina Gulbiņa, piebilstot: "Nāca straumītē – pa vienam, pa vienam." Vēlēšanu norise nekādā veidā nav traucēta, un neatļauta aģitācija tuvāk par 50 metriem no iecirkņa šajās dienās vismaz Dienas aptaujātajos iecirkņos nav fiksēta.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 2. jūnija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas