Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeimas komisija vēlreiz atliek lēmuma pieņemšanu par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien vienojās dot laiku deputātiem iepazīties ar lietas materiāliem un 5. jūnijā skatīt jautājumu par to, vai izdot kriminālvajāšanai deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV).

Komisija šo jautājumu pirmo reizi skatīja jau 25. aprīlī, toreiz lēmuma pieņemšana tika atlikta, jo uz sēdi nevarēja ierasties prokurors. Šodien komisija atkārtoti skatīja šo jautājumu un nolēma ļaut deputātiem iespēju iepazīties ar lietas materiāliem, tādējādi vēlreiz atliekot lēmuma pieņemšanu. Komisija iecerējusi, ka Saeimas sēdē šo jautājumu varētu skatīt 6. jūnijā.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka, iepazīstoties ar lietas materiāliem un skatoties plašākā kontekstā ar iepriekšējiem gadījumiem, tika nolemts deputātiem ļaut iepazīties ar ierobežotas pieejamības materiāliem. Turklāt neesot izskanējuši protesti arī no prokurora puses, ka tas būtu steidzami risināms. Sēdes laikā bija arī ierosinājums balsot šodien un virzīt šo jautājumu uz nākamo parlamenta sēdi, bet to atbalstīja tikai viens no deputātiem, pastāstīja Kursīte-Pakule.

Taujāta par to, vai šajā situācijā Zakatistovam būtu korekti piedalīties Valsts prezidenta vēlēšanās, kas paredzētas 29. maijā, politiķe atbildēja: "Manuprāt, nebūtu korekti apvainot Zakatistovu vai jebkuru citu pirms tiesas lēmuma".

Šodien diskusijas galvenokārt notika slēgtajā sēdes daļā. Sākotnēji gan vairāki parlamentārieši uzdeva dažus jautājumus prokuroram Mārim Urbānam sēdes atklātajā daļā. Deputātu jautājumi bija vairāk saistīti arī ar cita izdotā deputāta - Jura Juraša (JKP) - lietu.

Parlamentāriete Juta Strīķe (JKP) prasīja par termiņiem lietas virzīšanā un to, vai pēc apsūdzības celšanas plānots veikt izmeklēšanas darbu. Urbāns norādīja, ka lietas faktiskie apstākļi ir skaidri, bet runa ir par papildu pierādījumu iegūšanu.

Strīķe arī prasīja, vai Urbāns vasarā plāno atvaļinājumu. Prokurors atteicās atbildē uz šo jautājumu, taču vaicāja, vai viņam ir tiesības uz atpūtu. Uz to Strīķe atbildēja, ka tas nozīmē, ka Urbāns dosies atvaļinājumā, bet Juraša un Zakatistova lietas tajā laikā nevirzīsies uz priekšu.

Viņa arī prasīja, vai kāds ietekmē Urbāna neatkarību. Prokurors teica, ka spiediena no prokuratūras vadības nav, taču kopumā psiholoģiskais spiediens pastāv, taču sīkāk viņš šo jautājumu nekomentēšot.

Parlamentāriete Linda Ozola (JKP) norādīja, ka jautājumā par Zakatistova izdošanu deputāti nevar neņemt vērā, ka bija lieta par Juraša izdošanu, kas vēl nav nonākusi līdz tiesai. Ozola uzsvēra, ka šādos gadījumos ir svarīgi, lai lieta pēc iespējas ātrāk nonāktu tiesā. Savukārt Urbāns uzsvēra, ka lieta netiek vilcināta.

Iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdza prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Tad prokuratūra vērsās Saeimā ar lūgumu izdot Zakatistovu. Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā.

Zakatistovs un Tamužs apsūdzības noraida. Zakatistovs žurnālistiem skaidroja, ka pārmetumi par krāpšanu nav pamatoti, jo viņš sniedzi uzņēmumam Eco Baltia Gupa konsultācijas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem Eiropas Savienībā (ES).

Otrdien Zakatistovs preses konferencē žurnālistiem arī iedeva apkopojums par pieņemšanas-nodošanas aktiem par laiku no 2016.gada 1.jūnija līdz 2017.gda 31.maijam saskaņā ar konsultāciju līgumiem starp Per capita un Eco Baltia Grupa. Šajā apkopojumā minēti pieņemšanas-nodošanas aktu numuri, kā arī jautājums, par ko sniegtas konsultācijas. Piemēram, konsultācijas sniegtas par Eiropas Komisija nostāju atkritumu apsaimniekošanas nozares konkurences un regulācijas jautājumos, starptautiski atzītu atkritumu apsaimniekošanas pētniecības kvalitātes novērtējumu un prasībām, pārmaiņu vadības konsultācijas par ES direktīvām un citi.

Satversme nosaka, ka pret deputātu nevar sākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas. Ja tiesībsargājošās iestādes prasa Saeimai izdot kādu deputātu, šo jautājumu vispirms izskata Mandātu komisija, kas arī sagatavo lēmumprojektu, par kuru lemj parlaments.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma.

 

Top komentāri

Emma
E
Nu tas tikar parada, Latviajs debilo deputatu morali, etika un siem moralajiem degradarem, nekaunigajiem cukam deputatiem ir tikai pasu savs albums. Tas, ka sis bledis Zakatistobs ir janodod kriminalvajasanai nav nevienam saubu, bet deputati ir nomizusi, jo ir presidenta velesanas 5. junija un ja so bledi ieliks cietuma tad var izjukt koalicijas kandidata levita iecelsana Latvijas prezidenta amata. Reti pretigi ir sie divkosigie, zagligie, populisti deputati, kuriem nav ne morales ne mazakas cienas pret Latvijas pilsoniem un Latvijas valsti.
Eva
E
Valdošai kliķei tomēr bail par izredzēm iecelt Levitu ar jurista palīga diplomu , par prezidentu , opozīcija uz šo sēdi var neierasties , jūs neesat šajā farsā vajadzīgi !
aina
a
Kas tas tāds????? Atkal rēķinam, shēmojam, kā jau ,,tiesiskai" pieklājas!!!!!!!!!Pat vecā Kursīte- Pakule iesaistījusies shēmošanā. Ja neuzticaties prokuratūrai, tad mainiet prokurorus, bet ļaujiet Zakatistovam sevi tiesiski aizstāvēt, nevis viņu pazemojiet. Kauns Saeimai !!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas