Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Saskaņas centrs aicina kompensējamos medikamentus neaplikt ar PVN

Politiskās apvienības „Saskaņas centrs”  Saeimas frakcijas deputāti Aleksandrs Sakovskis un Vitālijs Orlovs ir iesnieguši savus priekšlikumus likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” grozījumiem, kuri paredz neaplikt kompensējamus medikamentus ar pievienotās vērtības nodokli, līdzīgi kā tas pašlaik ir noteikts ārstniecības pakalpojumiem un manipulācijām. 

Desmit gadu laikā PVN likme zālēm ir palielinājusies no 0% līdz 12%, kas ir viena no visaugstākajām likmēm  ES valstīs, teikts partiju apvienības paziņojumā medijiem. Neskaitāmās iniciatīvas samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi visām zālēm līdz šim ir cietušas neveiksmes, tāpēc par absolūti nepieciešamu uzskatām vismaz valsts kompensēto medikamentu neaplikšanu ar PVN, uzskata deputāti.

„Jau vairākus gadus kompensējamo zāļu budžets tiek veidots ar deficītu. 2012. gadā,  pēc Veselības ministrijas aprēķiniem,  kompensējamo zāļu izmaksas būs 83 milj. latu, no kuriem valsts budžetā sākotnēji bija ieplānoti tikai 76,3 milj. latu. Daļu (4 milj. latu) no trūkstošajiem līdzekļiem bija plānots iekasēt no zāļu ražotājiem proporcionāli viņu tirgus daļai Latvijā, taču šogad tie atteicās maksāt par valsts deficītu,” – uzsvēra „Saskaņas centra” deputāts Vitālijs Orlovs. 

Neņemot vērā faktiskos un nepieciešamos izdevumus medikamentu  kompensācijai, kompensējamo medikamentu budžets 2013. gadam atkal ir plānots ar jau iepriekš zināmu deficītu. Pašlaik  tas ir 78,4 milj. latu apmērā, kas ir par 4,6 milj. latu mazāk nekā 2012.gadam prognozētie faktiskie izdevumi.

„Šogad PVN daļa kompensējamo zāļu budžetā (valsts izdevumos par kompensējamiem medikamentiem) ir aptuveni 9 milj. latu. Tā ir summa, kas tiek pārskaitīta starp iestādēm, un par šādu summu mazāka ir nauda, kas reāli tiek izmantota medikamentu apmaksai. Turklāt valsts tikai daļēji saņem šo naudu atpakaļ budžetā,” – saka „Saskaņas centra” deputāts Aleksandrs Sakovskis.

„Atgādinām, ka desmit farmācijas nozares nevalstiskās organizācijas ir atbalstījušas mūsu iniciatīvu neaplikt MK kompensējamo zāļu sarakstā iekļautos  medikamentus ar PVN. Šīs organizācijas līdzīgi kā mēs uzskata, ka kompensējamo zāļu aplikšana ar PVN ir neloģiska, jo tas ir valsts veselības atbalsts, ko pati valsts sniedz hroniski slimiem cilvēkiem.” – papildināja A.Sakovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas