Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Saskaņas centrs iesniedzis pieteikumu Satversmes tiesā, apstrīdot grozījumus referendumu likumā

Divdesmit Saskaņas centra Saeimas frakcijas deputāti iesnieguši pieteikumu Satversmes tiesā par 2012.gada 8.novembrī Saeimā pieņemtiem grozījumiem likumā „Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”.

Pieteikumu ir sagatavojis Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš, kurš uzskata, ka šādas prasības būtiski ierobežo pilsoņu tiesības iesniegt likumprojektus un Satversmes grozījumus. 

Deputāti lūdz atzīt par neatbilstošām Satversmei koalīcijas veiktās izmaiņas, kas paredz nepieciešamību savākt 30 000 vēlētāju parakstu tautas iniciatīvu virzīšanai, iepriekš prasīto 10 000 parakstu vietā, kā arī nosaka, ka pēc 2015.gada 1.janvāra jebkādas likumdošanas iniciatīvas varēs virzīt ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

“Prasībai savākt 30 000 vēlētāju parakstus iniciatīvas virzīšanas pirmajā posmā trūkst jebkāda pamatojuma. Tas ir formāls matemātisks aprēķins. Acīmredzams, ka pieņemtie grozījumi pēc būtības sašaurina Satversmē ierakstītās iedzīvotāju tiesības piedalīties likumdošanas procesā. Izdarot šādus grozījumus valdošā koalīcija sevi ir nostādījusi augstāk pār Latvijas tautu, apzināti nosakot tādus ierobežojumus kuri nav izpildāmi”, uzskata A.Elksniņš. 

“Tautas nobalsošanas tiesībām ir unikāla nozīme demokrātiskajā sabiedrībā. Taču iegrozītā norma, ka pēc 2015.gada 1.janvāra tautas iniciatīvas būs virzāmas vienā posmā un bez valsts finansējuma, būtiski sašaurinās šīs tiesības. Turklāt iesniegt pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu varēs ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Šādai prasībai nav nekāda pamatojuma, tā neatbilst samērīguma principam un aizskar pilsoņu kopuma tiesības tieši ņemt dalību demokrātiskajā likumdošanas procesā”, uzsver deputāts.

“Mūsdienās tiešā demokrātija nozīmē, ka pilsoņu kopumam ir tiesības uz tiešu, nepastarpinātu līdzdalību valsts galveno lēmumu pieņemšanā, piedaloties likumu ierosināšanā, neatkarīgi no parlamenta vai valdības vēlmēm. Tiešā demokrātija apveltī pilsoņus ar varu, taču valdošā koalīcija ir būtiski grozījusi likumu ierosināšanas kārtību, padarot par praktiski neiespējamu pilnvērtīgu tiešās demokrātijas īstenošanu Latvijas Republikā. Tādejādi tautai tiek atņemts instruments, kas tai ļāva ietekmēt valsts dzīvi. Veicot minētos likuma grozījumus, tika veikta varas pilnvaru pārdale par labu Saeimai un pilsoņu kopuma sākotnējo konstitucionālo likuma ierosināšanas tiesības tika būtiski ierobežotas”, norāda Saeimas deputāts. 

A.Elksniņš vērš uzmanību, ka arī konstitucionālo tiesību eksperts E.Levits ir uzsvēris: „Tiešajai demokrātijai ir savi plusi un mīnusi. Mīnusi nav mazi, tomēr Latvijas apstākļos, kad uzticība tautas pārstāvjiem ir ļoti zema, tiešā demokrātija ir līdzsvarojoša alternatīva”.

“Saeimas vairākums ierobežoja tiešās demokrātijas mehānisma īstenošanu Latvijā, samazinot valsts institucionālo un finansiālo atbalstu, ierobežojot Satversmes 1.pantu. Šāda likumdošanas prakse degradē Satversmes kodola un 1.panta nozīmi, jo ar īpašu likumu tiek padarīta par neiespējamu Satversmes normu piemērošana. Šī ir valstij bīstama tendence”, saka Andrejs Elksniņš. 

“Koalīcija ir aizmirsusi, ka reālais tiesību subjekts, kam pieder Latvijas valsts suverēnā vara, ir visa Latvijas tauta, kura dzīvo savu organizēto valstisko dzīvi Latvijas teritorijas robežās, nevis Saeimas deputāti. Satversmes sistēmā primārais ir 2.pants, taču ar šiem grozījumiem tas tiek ignorēts, Latvijas tautas suverenitāte netiek nodrošināta un tai tiek atņemts instruments, ar kura palīdzību pilsoņi var izteikt un īstenot savu gribu”, ir pārliecināts deputāts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas