Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Šaubās, vai sākt kriminālprocesu par piketu ir samērīgi

Jautājums ir, vai šāds lēmums ir samērīgs — komentējot policijas sākto kriminālprocesu saistībā ar Bauskā notikušo nesankcionēto protesta akciju, saka Dienas aptaujātie tiesību eksperti. Jau vēstīts, ka iedzīvotāji izgāja ielās, bloķējot divus tiltus — tā viņi protestēja pret Bauskas slimnīcas reorganizāciju.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) kriminālprocesa sākšanu atbalsta un uzsver, ka ļoti svarīgi esot noskaidrot šā nesankcionētā pasākuma organizatorus, jo īpaši apzinoties to, ka pēdējā laikā internetā parādījušies uzsaukumi organizēt līdzīgas akcijas, kas var pārvērsties masu nekārtībās. "Nesankcionētu pasākumu rīkošana ir tāds pats kā jebkurš cits likuma pārkāpums. Nav starpības, vai cilvēks kaut ko nozog vai organizē nesankcionētu pasākumu," ministre skaidro. Krimināltiesību eksperts, Providus pētnieks Andrejs Judins gan norāda: "Izvērtējamais jautājums te būtu — vai sabiedriskais miers bija traucēts tik lielā mērā, lai sauktu pie kriminālatbildības." Viņš atgādina, ka jau pastāv administratīvā atbildība, tiesa, Latvijā neesot skaidri novilktas robežas, kādu atbildību kurā gadījumā piemērot. Norādot, ka par mītiņa norisi ir tikai presē gūtā informācija, Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes docents Artūrs Kučs saka: "Jautājums ir, vai kādai personai tika nodarīts būtisks kaitējums, kur ir sabiedriskā bīstamība." Lai arī protests bija miermīlīgs, dalībniekus izgaiņāja specvienības Alfa vīri, "un tagad komplektā nāk kriminālprocess, kam noteikti būs atbaidošs efekts paust savu neapmierinātību pret valsts varas lēmumiem", piebilst A.Kučs. LU Juridiskās fakultātes doktorants Jānis Pleps skaidro — kriminālprocesa sākšana nenozīmē, ka kāds tiks sodīts un ka saņems bargāko sodu, "kriminālprocess ir domāts, lai noskaidrotu ziņas, pārbaudītu faktus". Taču jurists pauž neizpratni — kādēļ Bauskā organizētajai protesta akcijai, kas tomēr ir lokāls notikums, no valsts puses tiek pievērsta tik liela uzmanība. J.Pleps pieļauj, ka šis varētu būt "paraugprocess, lai citi nemēģinātu ko tādu atkārtot". L.Mūrniece pieļauj, ka Bauskas nesankcionētā piketa organizēšanā piedalījusies kāda politiskā partija. Tomēr, kādēļ sākts kriminālprocess, nevis administratīvā lieta, ministre nezina teikt — tas esot jāprasa Valsts policijai. Tās sabiedrisko attiecību pārstāvis Aigars Bērziņš tikai norādīja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 20.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas