Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Septiņos mēnešos valsts konsolidētajā budžetā pārpalikums ir 123,9 miljoni latu

Šā gada septiņos mēnešos valsts konsolidētajā budžetā izveidojies pārpalikums 123,9 miljonu latu apmērā, ko noteica pārpalikums valsts pamatbudžetā 177,3 miljonu latu un deficīts valsts speciālajā budžetā 53,4 miljonu latu apmērā, liecina operatīvie dati.

Salīdzinot ar šā gada pirmo sešu mēnešu izpildi, pārpalikums valsts pamatbudžetā janvārī-jūlijā pieauga vairāk nekā trīs reizes, tas ir, par 128,3 miljoniem latu, savukārt deficīts valsts speciālajā budžetā nedaudz samazinājās - par 4,7 miljoniem latu, informēja Finanšu ministrija (FM).

Šā gada jūlijā labu fiskālo situāciju noteica augstāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi un lielāks nenodokļu ieņēmumu apjoms, kā arī laba ekonomiskā situācija valstī joprojām sekmēja nodokļu ieņēmumu pieaugumu, skaidro FM.

Jūlijā, ievērojami palielinot ieņēmumus no ārvalstu finanšu palīdzības, tika saņemti Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Kohēzijas fonda un Eiropas Sociālā fonda maksājumi par kopējo summu 65,8 miljoni latu, tai skaitā iepriekš aizturētie maksājumi 45,5 miljonu latu apmērā, līdz ar to saņemot visus aizturētos maksājumus pilnā apmērā. Turklāt situāciju valsts pamatbudžetā būtiski uzlaboja šā gada jūlijā saņemtie ieņēmumi no dividendēm, palielinot valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumus.

Šā gada septiņos mēnešos valsts pamatbudžeta ieņēmumus veidoja 1,885 miljardi latu, un no tiem 65% bija nodokļu ieņēmumi. Valsts pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi bija 1,227 miljardi latu, kas ir par 18% vairāk nekā 2011.gada atbilstošajā periodā.

Analizējot šā gada pirmo septiņu mēnešu nodokļu ieņēmumu izpildi valsts pamatbudžetā, FM secina, ka visu nodokļu ieņēmumu apjoms bija lielāks salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi pieauga par 20,2%, uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi - par 33,8% un akcīzes nodokļa ieņēmumi - par 6,2%.

Vienlaikus FM atzīmē, ka gan kopējo, gan lielāko nodokļu ieņēmumu pieauguma temps kopš šā gada februāra ir samazinājies. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu izpildi labvēlīgi ietekmēja mazumtirdzniecības apjoma kāpums, kas šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn, ir pieaudzis par 10,3%.

Ar 1.jūliju stājušās spēkā izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa standartlikmes apmērā, samazinot to no 22% uz 21%, tādēļ gada otrajā pusē tiek prognozēts mērenāks šī nodokļa ieņēmumu pieauguma temps.

Savukārt uzņēmumu ienākuma nodokļa labāki ieņēmumi šā gada pirmajos septiņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada atbilstošo periodu, skaidrojami ar labākiem uzņēmumu finanšu rezultātiem iepriekšējā gadā, norāda FM.

Valsts pamatbudžeta izdevumi šā gada pirmajos septiņos mēnešos veidoja 1,707 miljardus latu, un kopumā tie bija 2011.gada atbilstošā perioda līmenī.

Atsevišķu izdevumu pozīciju analīze norāda, ka izdevumi pieauga kārtējiem maksājumiem Eiropas Savienības budžetā un starptautiskajai sadarbībai - par 11,7 miljoniem latu jeb 15,6%, subsīdijām un dotācijām - par 15,8 miljoniem latu jeb 3,2%, bet samazinājās veikto uzturēšanas izdevumu transfertu apjoms uz pašvaldību un citiem budžetiem - par 32,4 miljoniem latu jeb 10,2%. Pašreiz vērojamās izmaiņas minētajās izdevumu pozīcijās atbilst šajā gadā plānotajām attīstības tendencēm, norāda FM.

Šā gada septiņos mēnešos valsts speciālā budžeta deficīts salīdzinājumā ar 2011.gada atbilstošo periodu samazinājās par 43,4 miljoniem latu. Valsts speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu attīstība saglabājas līdzīga šā gada iepriekšējos mēnešos novērotajām tendencēm, kad ieņēmumu pieaugums bija ievērojami lielāks par izdevumu pieaugumu, salīdzinot ar 2011.gada atbilstošo periodu. Straujāku valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu pieaugumu, kas pamatā arī veido valsts speciālā budžeta ieņēmumus, FM skaidro ar darba samaksas palielināšanos un darba ņēmēju skaita pieaugumu.

FM norāda, ka šā gada budžeta grozījumos apstiprinātie papildu izdevumi radīs ietekmi uz fiskālajiem rādītājiem gada pēdējos mēnešos. Jau ziņots, ka budžeta grozījumos paredzēts papildu tēriņiem atvēlēt 70 miljonus latu.

Joprojām pastāv nenoteiktība ekonomikas ārējās vides attīstībā, un šā gada otrajā pusgadā tiek prognozēta ekonomikas attīstības palēnināšanās, kā rezultātā ieņēmumu pieauguma temps arī samazināsies, brīdina FM.

Kā ziņots, saskaņā ar operatīvajiem datiem šā gada pirmajā pusgadā valsts konsolidētā budžeta deficīts bija 9,8 miljoni latu. Budžeta deficītu sešos mēnešos noteica pārpalikums valsts pamatbudžetā 48,3 miljonu latu apmērā un deficīts valsts speciālajā budžetā 58,1 miljona latu apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas