Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sociologs Freimanis: Zatlera partija ir uzspridzinājusi sabiedrisko domu

_Latvijas faktu _vadītājs Aigars Freimanis, runājot par jaunākiem partiju reitingiem, norāda, ka vēl nedibinātā Zatlera Reformu partiju burtiski uzspridzinājusi sabiedrisko domu.

"Vēl nedibinātā Zatlera Reformu partija ir uzspridzinājusi sabiedrisko domu. Jūlijā par Zatlera partiju ir gatavi balsot 17,5% Latvijas pilsoņu. Vēsture reizēm atkārtojas, jo līdzīgi pirms deviņiem gadiem sāka Einara Repšes dibinātais Jaunais laiks. Arī lozungi toreiz bija līdzīgi," sacīja Freimanis.

"Uz Zatlera Reformu partijas panākumu fona zaudētājos ir nonākušas trīs citas labējās partijas ‒ Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī Nacionālā apvienība Visu Latvijai!‒Tēvzemei un Brīvībai/LNNK. Drošāk var justies tikai Saskaņas centrs, tomēr arī šie mūžīgie opozicionāri ir zaudējuši daļu sava elektorāta," rezumēja sociologs.

Ja tagad notiktu Saeimas vēlēšanas, lielāko balsu skaitu iegūtu Saskaņas centrs (SC) un Zatlera Reformu partija (ZRP). Savukārt Vienotības un ZZS reitings kopš maija ir teju divkārt krities, liecina pēc ziņu aģentūras BNS pasūtījuma veiktā Latvijas faktu aptauja.

Par ZRP un SC jūlijā balsotu 17,5% vēlētāju. Saskaņas centra reitings kopš maija ir krities par vienu procentpunktu – maijā tas bija 18,5%, jūnijā – 18,1%, bet jūlijā – 17,5%.

Savukārt pašlaik valdošās partijas – Vienotība un ZZS – piedzīvojušas būtisku vēlētāju atbalsta kritumu.

Par Vienotību maijā būtu balsojuši 11,7%, jūnijā – 14,7%, bet jūlijā – vairs tikai 8,7% pilsoņu. Savukārt par ZZS maijā balsotu 15,1%, jūnijā – 10,5%, bet jūlijā – vairs tikai 8,1% vēlētāju.

Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl tikai Nacionālā apvienība, par kuru jūlijā balsotu 6,3% pilsoņu. Apvienības reitings bijis augstāks jūnijā – 8,8% vēlētāju būtu balsojuši par Nacionālo apvienību, savukārt maijā apvienība tik tikko bija virs barjeras – 5,4% vēlētāju atbalstīja šo politisko spēku.

Pārējie politiskie spēki ir zem 5% barjeras. Par apvienību Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā jūlijā balsotu 2%, LPP/LC – 1,7%, Pēdējo partiju – 0,9%, Ražots Latvijā – 0,6%, "Par prezidentālu republiku" – 0,5%, Tautas partiju – 0,5%.

Vienlaikus aptuveni piektā daļa pilsoņu vēl nav izlēmuši, vai piedalīties vēlēšanās, bet, ja vēlēšanas notiktu jūlijā, tajās nepiedalītos 13,5% pilsoņu. Kopš maija pakāpeniski samazinās to pilsoņu skaits, kuri nav izlēmuši un kuri nepiedalīsies vēlēšanās.

Pētījumā aptaujāts 1000 pilsoņu.

Jau vēstīts, ka eksprezidents Valdis Zatlers 28.maijā ierosināja 10. Saeimas atlaišanu, norādot uz plaisu starp varu un sabiedrību, tiesiskuma izpratni un oligarhu interesēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas