Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Strautmane: varbūt latvieši ir pelnījuši šovmeņu partiju

Uz šonedēļ pieteiktās Pēdējās partijas dibināšanas kongresu, kas paredzēts 8.jūlijā, varētu aiziet arī žurnāliste Baiba Strautmane. Viņa Dienai pieļāva, ka varbūt arī latvieši ir pelnījuši savu šovmeņu partiju, kāda ir Lietuvā. No tās gan nekas labs nesanāca un tāpēc esot bažas. Taču šī partija varētu piesaistīt tos, kuriem riebjoties tradicionālais piegājiens politikas procesam. Tie varētu būt cilvēki, kuri ar prātu saprot, ka tā nav viņu vieta, bet, jokus mīlot, iesaistās, pieļāva B. Strautmane.

Pēdējā partija ir pieteikta kā pretstats esošajiem politiskajiem spēkiem. Tās dibināšanā ir iesaistījušies arī vairāki sabiedrisko attiecību speciālisti, kuri uz iepriekšējām vēlēšanām veidoja varas partiju kampaņas – kā, piemēram, Gints Knoks un Kaspars Rolšteins. Uz jautājumu, vai šādas partijas dibināšana nebūtu uzskatāma par bezatbildīgu soli, G. Knoks Dienai atbildēja: «Tieši pretēji — līdzdalība politiskajā procesā ir atbildīgs solis.» Partijas veidotājus vienojot tas, ka šie cilvēki un viņu draugi neredzot, par ko vēlēšanās balsot.

Savulaik G.Knoks veidoja Zaļo un Zemnieku savienības vēlēšanu kampaņu. ZZS frakcijas vadītāju Augustu Brigmani šāda politiskā spēka pieteikums neuztrauc. Viņš teica: «Tas ir normāls process, ka cilvēki ir sabiedriski aktīvi. Lai cīnās par varu.» Tautas partijas valdes loceklis Māris Kučinskis ar zināmu nožēlu sacīja: «Viņi [Knoks, Rolšteins] ir sabiedriskajās attiecībās veci kadri. Žēl, ka, pārzinot vēlēšanu tehnoloģijas, viņi var pārvērst šo procesu par farsu. Vēlētāji grib nopietnu procesu.» M. Kučinskis arī atgādināja, kā Lietuvas parlamentu izmainīja šovmeņu partijas (Tautas atdzimšanas partijas) ienākšana tajā, «tur sākās teātris, par ko katra mūsu delegācija dabūja dzirdēt».

Partijas veidotāju vidū ir arī Roberts Gobziņš, kurš 90.gadu sākumā jau bija partijas Latvijas laime kandidātu sarakstā 5.Saeimas vēlēšanās. Toreiz šī partija ieguva vēlēšanās 0,8% balsu. Sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks, kuram Pēdējās partijas veidotāju vidū ir vairāki  draugi, Dienai atzina, ka pagaidām vēl nevarot pateikt, ar kādu mērķi tā tiek veidota. «Šis nav tipisks Muļķu partijas projekts, jo šis nav smieklīgi. Tas drīzāk ir projekts priekš politikas gardēžiem,» uzskata J.Liepnieks. Viņaprāt, tā varētu būt parodija par politikā notiekošo, par sabiedriskajām organizācijām. «Viņi provocēs, aicinās uz diskusiju, bārstīs teikumus, kas ir amplitūdā no populisma līdz saprātīgām lietām,» uzskata J. Liepnieks.

Savulaik ar politiskās apvienības "Latvijas laime" sastāvā esošo "Muļķu partiju" saistītais Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis norādījis, ka šāda rakstura politiskie projekti ir raksturīgi visās demokrātiskās valstīs, taču neņēmās vērtēt to ietekmi uz sabiedrību un vēstījuma nozīmi. "Ja tas ir Gobziņa un Kaspara Rolšteina projekts, tad es varu tikai novēlēt – lai viņiem viss izdodas. Tie ir talantīgi un harizmātiski cilvēki," sacīja P. Apinis.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrijā nomainīs valsts sekretāru

Līdzšinējais Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs kļūs par vēstnieku, bet viņa vietā plānots apstiprināt ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumso...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas