Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tadžikus interesē Latvijas pieredze banku attīstībā

Latvijas prezidenta Valda Zatlera valsts vizītes Tadžikistānā laikā galvenā abu valstu delegāciju sarunu tēma bijusi ekonomisko sakaru attīstība, vēsta Prezidenta kanceleja.

V.Zatlers norādīja, ka par latviešu uzņēmēju interesi Tadžikistānā liecina  tik liela  un tik dažādu nozaru kā transporta, loģistikas, pārtikas produktu ražošanas, kokapstrādes, celtniecības, mašīnbūves un metālapstrādes, finanšu un izglītības uzņēmēju dalība valsts vizītē. Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons atzīmējis, ka Latvijai ir liela pieredze banku sektora attīstībā, un aicināja savas zināšanas un pieredzi nodot tadžikiem. Par Latvijas interesi un gatavību attīstīt finanšu pakalpojumus Tadžikistānā liecina vairāku Latvijas komercbanku dalība šajā vizītē. Turklāt 10.jūlijā jau atvērta "Trasta komercbankas" pārstāvniecība  Dušanbe.

Pēc sarunas V.Zatlers atzina, ka nākotnē vajadzētu izmantot īpašo potenciālu  farmācijas un pārtikas produktu piegādē no Latvijas, hidroenerģijas, tranzīta un tūrisma jomā.  Viņš atzīmēja, ka gan februārī Rīgā starp abām valstīm parakstītie līgumi, gan šodien Dušanbe parakstītais  abu valstu ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums, nolīgums par automobiļu satiksmi, kā arī nesen atklātā aviolīnija Rīga – Dušanbe nodrošina nepieciešamos priekšnosacījumus aktīvu biznesa kontaktu veidošanai starp abu valstu uzņēmējiem.

E.Rahmons augstu novērtēja Latvijas ostu efektīvo darbību un labi attīstīto infrastruktūru Tadžikistānas kravu tranzītam. Savukārt V.Zatlers norādīja, ka jau ir izveidots transporta koridors caur Liepājas un Ventspils ostām kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu, un piebilda "ka transporta jomā Latvija varētu būt stratēģiski svarīgi vārti Tadžikistānas kravu tranzītam uz Eiropas Savienību" . Ņemot vērā īpaši alumīnija lomu Tadžikistānas eksportā, tika pārrunāta iespēja izveidot alumīnija termināli Rīgas ostā. Tika pārrunāta Latvijas institūciju dalība ES atbalsta programmās sociālās aizsardzības un nodarbinātības jomā Tadžikistānā.

Tadžikistānas prezidents īpašu uzmanību pievērsa hidroenerģijas jautājumam reģionā, kas ir īpaši aktuāls pašai Tadžikistānai, kā arī kaimiņvalstīm – Kirgizstānai, Kazahstānai, Afganistānai un Pakistānai. Tadžiku puse ir ļoti atvērta Latvijas investīcijām HES būvniecībā. 

Abi prezidenti runājuši arī par Afganistānu. Latvijas prezidents uzsvēra, ka NATO ir būtiski strādāt ar Afganistānas kaimiņvalstīm, ņemot vērā to viedokli par veiksmīgāko stratēģiju Afganistānas stabilizācijai un attīstībai. Afganistānas stabilitāte ir nozīmīga gan Latvijai kā NATO misijas dalībniecei, gan arī Tadžikistānai. Ilgtspējīga attīstība Afganistānā nav iedomājama bez kaimiņvalstu iesaistes tās ekonomikas atjaunošanā. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas