Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Talcinieku būs divreiz vairāk nekā pērn

Šodien Lielajā talkā pieteikts vairāk sakopjamo vietu nekā pērn - 1337. Pagājušā gadā bija mazliet vairāk par tūkstoti. Organizētāji lēš, ka talkā piedalīsies ap 200 tūkstošiem cilvēku, pērn - vairāk par 100 tūkstošiem. Lielākā talkotāju atsaucība ir no Zemgales, Vidzemes, Rīgas apkārtnes un Jūrmalas. Pirmo reizi atsevišķās pašvaldībās ir situācija - ir talkotgribētāji, bet trūkst vietu, kur vajadzētu savākt sadzīves atkritumus, tā piektdien intervijā Latvijas Radio stāstīja Lielās talkas organizatore Vita Jaunzeme.

Talkas organizatoru pārstāve Indra Soika informēja, ka šogad atšķirībā no citiem gadiem atkritumus lasīs dzeltenos maisos, kurus varēs saņemt tikai talkas norises vietās. 118 Latvijas pagastos ir nogādāti 750 tūkstoši dzelteno maisu. Organizētāji lēmuši par īpašu dzeltenu maisu izmantošanu, lai izvairītos no ļaunprātīgiem atkritumu huligāniem. Piemēram, kāds uzņēmums veselu gadu neizved atkritumus, par atkritumu izvešanu nemaksā un tad talkas dienā tos, sapakotus maisos, noliek ceļmalā vai samet talkas konteineros, lai pašvaldības nolīgtie uzņēmumi talkas ietvaros tos aizved. «No iepriekšējiem gadiem šī talka atšķiras ne vien ar lielāku reģistrēto talcinieku skaitu, bet arī ar to, ka vairāk piesakās tieši ģimenes, individuālie darba veicēji. Iepriekš dominēja uzņēmumi,» tā I. Soika. «Talkas mērķis ir panākt, lai līdz Latvijas simtgadei 2018. gadā valsts tīra un mirdzoša sagaidītu savu apaļo dzimšanas dienu,» pauž talkas organizatoru pārstāve. Tāpat piecos pagastos talkas ietvaros labiekārtos pagalmus, stādot tur kociņus.

Arī valsts augstākās amatpersonas piedalīsies vides sakopšanā. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents Valdis Zatlers, viņš sakops īpaši netīru vietu Ziepniekkalnā, Ozolciema ielā 44. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis sakops vidi Rīgā, Ķengaragā pie Dienvidu tilta.

Lielās talkas organizatoru aicinājumam atsaukušies arī vairāk nekā 2100 karavīru un zemessargu, kā arī aptuveni 1400 jaunsargu, kuri talkas laikā sakops vairāk nekā 100 vietu - kritušo karavīru piemiņas un atdusas vietas, dažādus apskates objektus, savu vienību un novadu teritorijas visā Latvijā, ziņo LETA. Savukārt ūdenslīdēji sakops Ķīšezera krastu, kā arī, nirstot dzelmē, attīrīs ezera gultni.

Kā prognozē sinoptiķi, arī šogad laiks talkas dalībniekus varētu nelutināt. Tikai brīžiem debesīs caur mākoņiem uzspīdēs saule, un dienā daudzviet ik pa laikam būs neliels lietus. Gaisa temperatūra dienā būs no plus 9 līdz plus 14 grādiem, piekrastē - no plus 7 līdz plus 9 grādiem. Pūtīs ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas