Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tiesa starp Dimiteru un Saksu sāks dalīt lugas «Vadonis» libretu

Literāta Nila Saksa un dziesminieka Kaspara Dimitera strīdu par to, kam īsti un cik daudz pieder muzikālās drāmas _Vadonis _librets, tiesa pēc būtības sāks skatīt 6.oktobrī.

Šodien Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā notika sagatavošanās sēde pirms izšķirt šo divu radošo personību strīdu par muzikālo drāmu Vadonis. N.Sakss dziesminiekam pārmet intelektuālā īpašuma zādzību, līdz ar to – Autortiesību likuma pārkāpumu, savukārt K.Dimiters uzstāj, ka «darbā nav neviena N.Saksa vārda» un prasību neatzīst.

Prasījuma summu sagatavošanās tiesas sēdē N.Saksa pārstāvis, autortiesību guru Mārcis Krūmiņš nenosauca. Lai to izdarītu, summu nepieciešams precīzi argumentēt, bet lai to izdarītu, M.Krūmiņam trūkstot informācijas. Šā iemesla dēļ viņš lūdza tiesai pieprasīt Nacionālajam teātrim autorlīgumu ar komponistu Zigmāru Liepiņu, kurš uzrakstīja projektam mūziku un ir minēts kā lugas autors. Advokāts pieļauj, ka ir notikusi K.Dimitera autortiesību tālāknodošana Z.Liepiņam, taču, lai par to pārliecinātos, jāredz teātra un komponista abpusējais autorlīgums. Ja aizdomas apstiprināsies, Z.Liepiņš, iespējams, kļūs par līdzatbildētāju Vadoņa lietā.  

Tāpat advokāts pieprasīja nākamajā tiesas sēdē uzrādīt gan K.Dimitera, gan Z.Liepiņa autorlīgumu oriģinālus, jo dziesminieka autorlīguma noraksts nav bijis juridiski korekti noformēts. Abus advokāta lūgumus tiesa apmierināja.

Nacionālā teātra un K.Dimitera pārstāves Ineta Krodere-Imša un Ieva Bērziņa–Andersone N.Saksa pārstāvja lūgumus atzina par nepamatotiem. «Zigmārs Liepiņš tikai uzrakstīja mūziku šim libretam. Bet strīds ir par pašu tekstu, viņam nav nekādas saistības ar to,» norāda Nacionālā teātra pārstāve I.Krodere-Imša, kura uzskata, ka M.Krūmiņa lūgums uzrādīt autorlīgumu oriģinālus liecina par to, ka viņš apšauba līgumu autentiskumu, taču to neargumentē.

Diena jau informēja par domstarpībām starp K.Dimiteru un N.Saksu, īstajā vārdā – Nilu Konstantinovu, kas sākās pērnā gada pavasarī. Tad kopīgais darbs pie mūzikla Vadonis bija tikai pusē.

Z.Liepiņa ideju uzvest izrādi par Valsts un Ministru prezidentu Kārli Ulmani par komerciāli un idejiski veiksmīgu atzina gan N.Sakss, gan K.Dimiters, kuri sāka kopīgu darbu pie libreta veidošanas. Taču darbs vēl nebija pabeigts, kad N.Saksu no projekta «palūdza» aiziet, jo viņa vīzija par projektu nesaskanējusi ar K.Dimitera, Z.Liepiņa un Nacionālā teātra vadītāja Ojāra Rubeņa priekštatiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas