Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

VL!-TB/LNNK rosina aizliegt jebkuru publisku totalitāro režīmu simboliku izmantošanu

Nacionālās apvienības Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK deputāti Saeimā ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai aizliegtu totalitāro režīmu simbolikas publisku izmantošanu arī ārpus sapulcēm, gājieniem, piketiem, izklaides un svētku pasākumiem, portālu Diena.lv informēja apvienībā.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirms izskatīšanas otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas publiska pasākuma laikā aizliegs izmantot PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un atsevišķus citus simbolus.

Nacionālā apvienība uzsvēra, ka aizliegums sapulces, gājiena vai piketa dalībniekam izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR vai nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku likumā ir jau sen. Šobrīd Saeimā 2.lasījumā ir arī grozījumi Publisko izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kuros paredzēts līdzīgs aizliegums. Taču minētie likumi "nenosedz visu laukumu" – ārpus aizlieguma juridiskā tvēruma ir, piemēram, tādi gadījumi kā nesen Liepājā, kur Vladimira Lindermana līdzgaitnieks Jevgēņijs Osipovs pie savas mājas izkāra PSRS karogu, norādīja apvienība.

Nacionālās apvienības deputāti ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas jebkurā publiskā vietā, arī ārpus oficiāli pieteiktiem pasākumiem, aizliegs demonstrēt vai lietot bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas, armijas uniformas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju sirpi un āmuru, tai skaitā stilizētā veidā, izņemot gadījumus, kad šādas lietošanas mērķis nav saistīts ar šo režīmu slavināšanu vai to pastrādāto noziegumu attaisnošanu.

Par minētā aizlieguma pārkāpšanu paredzēts administratīvais sods – brīdinājums, naudas sods fiziskajām personām līdz 250 latiem vai administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām – naudas sods līdz 2000 latiem. Par atkārtoti gada laikā izdarītu pārkāpumu attiecīgi naudas sods fiziskajām personām līdz 500 latiem vai administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām – naudas sods līdz 5000 latiem.

Nacionālā apvienība uzskata, ka šo normu pieņemšana un stingra kontrole ir nepieciešama, lai Latvijas publiskā telpa beidzot kļūtu tīra no totalitārās simbolikas, kuras izmantošana ir augstākā mērā necienīga un ciniska pret šo totalitāro režīmu upuriem un to tuviniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas