Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

"Zaļās zemnieces" atsauc grozījumus par privatizētajiem īpašumiem

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātes Baiba Rivža un Skaidrīte Pilāte ceturtdien no rīta atsaukušas savus priekšlikumus Privatizācijas pabeigšanas likumā, kas varētu būt izdevīgi arī ar Andri Šķēli (TP) saistītajiem privatizācijas darījumiem Rīgā, Andrejsalā. "Viņas vienkārši nesaprata, ko iesniegušas – tik triviāli," Dienas Biznesam (DB) ceturtdienas rītā sacījis ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš neslēpa, ka lēmumu ietekmējuši trešdienas vakara LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? izskanējušie kritiskie viedokļi, vēsta Db.lv. S.Pilāte DB atzinusi, ka priekšlikumu atsaukusi, jo publiski izskanējušas bažas, ka tas var novest pie konstitucionālās sūdzības Satversmes tiesā.

Vēl trešdien A.Brigmanis teica, ka tie ir tikai abu deputātu sagatavoti un iniciēti priekšlikumi, kas nav pat apspriesti frakcijā. "Ja mūsu deputātes iesniedza, tad jāatbalsta. Mūsu deputāti nemaz sliktus priekšlikumus neiesniedz," teica A.Brigmanis. Ar Tautas partiju (TP) šie priekšlikumi neesot saskaņoti. Uz jautājumu par šo priekšlikumu līdzību ar TP iepriekš virzītajiem ZZS Saeimas līderis atjautāja: "Vai tad visi priekšlikumi, ko iesniedz TP, ir slikti?"

Jau vēstīts par bažām, ka grozījumu Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā (Privatizācijas pabeigšanas likumā) pieņemšana var radīt vairāku miljonu latu kaitējumu valsts budžetam, kā arī radīt ilgstošas tiesvedības risku, iespējams, pat vēršanos Satversmes tiesā.

Grozījumu būtība vērsta uz pēdējos gados privatizēto valsts un pašvaldību īpašumu cenas samazināšanu. Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt, ka varēs tikt samazināta cena, par kādu privatizēti valsts un pašvaldību apbūvēti un neapbūvēti zemesgabali. Līdz šim cena, par kādu tika pārdoti zemesgabali, bija pieskaņota tai zemes cenai, kāda tā noteikta 2007.gada 31.augustā. Iesniegtie priekšlikumi paredz, ka cenu nosaka atbilstoši pašreizējai zemes vērtībai. Būtiski ir tas, ka zemesgabalu cenas tagad ir vismaz par 30% zemākas, līdz ar to ieguvēji ir visi tie, kas vēl nav samaksājuši un kuri šādu grozījumu pieņemšanas gadījumā varēs pretendēt uz privatizācijas cenas samazināšanu.

Tika norādīts, ka grozījumi var būt par labu vairākiem simtiem privatizētāju, to skaitā ir arī ar A.Šķēli saistīti uzņēmumi, kuri 2008.gadā privatizēja zemesgabalus Andrejsalā. Db.lv ziņo, ka tie varētu būt labvēlīgi arī ar Aināru Šleseru saistītiem uzņēmējiem.

Neoficiāla informācija liecināja, ka, iespējams, šo grozījumu parādīšanās pēdējā brīdi ar ZZS deputāšu gādību vērtējams kā darījums starp ZZS un opozīcijā esošo TP, pretī saņemot atbalstu Ērika Kalnmeiera iecelšanai Ģenerālprokurora amatā. Oficiāli A.Brigmanis jebkādu politisko tirgošanos iepriekš noliedza.

Par grozījumiem bija plānots lemt ceturtdienas sēdē. Likuma izmaiņas ar divu trešdaļu deputātu atbalstu tika atzītas par steidzamām, un Valsts prezidents tās nevarētu nodot atpakaļ parlamentam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas