Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zatlera vizītes - Tadžikistāna apšaubāma, Azerbaidžāna ekonomikas dēļ

Diplomātijā nevar teikt, ka ir krīze un tāpēc mēs nekur vairs nebrauksim, Dienai saka politologs Andris Sprūds, vērtējot Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti Tadžikistānā, kas sākas šodien. Prezidenta cilvēki uzsver, ka brauciens uz Tadžikistānu un augustā plānotā vizīte Azerbaidžānā ir turpinājums pērn sāktajai reģiona apceļošanai, kuras mērķis ir nostiprināt politiskās un ekonomiskās attiecības. Tiek atgādināta arī braucienu nozīme ES ārpolitikas ietvaros.

V.Zatlera ārlietu padomnieks Andris Pelšs uzsver šī reģiona specifiku — lai nostiprinātu ciešākas politiskās un ekonomiskās attiecības, nepieciešams atbalsts visaugstākajā līmenī. No viņa teiktā neizriet, kāds būtisks labums būtu no šo attiecību nostiprināšanas. Ekonomiskā sadarbība līdz šim nav bijusi apjomīga — pagaidām produkciju uz Tadžikistānu eksportē farmācijas kompānijas Grindex un Olainfarm. Viens no potenciālajiem sadarbības veidiem varētu būt Tadžikistānas preču tranzīts. Šobrīd no Rīgas pa dzelzceļu tiek nogādātas kravas Afganistānā. Tā kā tās iet cauri tadžikiem kaimiņos esošajai Uzbekistānai, šos ceļus būtu viegli savienot.

Brauciens uz Tadžikistānu varētu izmaksāt vairāk nekā 5000 latu. Par lidmašīnas biļetēm astoņām personām samaksāti Ls 3459, dienas naudā — Ls 1087, vēsta V.Zatlera preses sekretāre Ilze Rassa. Viņai nebija precīzu datu par viesnīcu izmaksām. Pērn prezidenta vizīte trīs Centrālāzijas valstīs izmaksāja gandrīz Ls 50 000. Toreiz izmantoja čārterreisu.

"Izraujot no konteksta, tas nav nozīmīgs brauciens. Nezinu, vai vajadzīgs pilnīgi izolēts brauciens," saka A.Sprūds. Citādi esot ar Azerbaidžānu, kas pievilcīga gan ekonomikas resursu, gan politiskās ietekmes dēļ. Ar gāzes un naftas resursiem bagātā valsts nav piedzīvojusi ekonomikas krīzi. Tur savu produkciju vēlētos iepludināt Latvijas pārtikas ražotāji, vēlētos darboties arī banku un finanšu, tranzīta uzņēmēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas