Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers: partijām ir jāpārkārtojas

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās pēc gada uzvarēs tās partijas, kas spēs uzņemties atbildību valstij grūtā situācijā, un par to liecinot arī pasaules pieredze. Savukārt plānāk klāsies tām partijām, kas pretosies reformām, atzinis prezidents šodien sarunā ar presi pēc tikšanās ar valdības vadītāju Valdi Dombrovskis (JL).

“Šodien ļoti būtiski saprast vienu lietu – mūsu valstī nākamgad būs vēlēšanas. Partijām jāsaprot, ka uzvarēs tās partijas, kas uzņemsies atbildību un arī rīkosies. Tās partijas, kas tikai protestēs vai mēģinās visu laiku it kā savu reitingu dēļ torpedēt to procesu, kuram neizbēgami jāiet cauri, tas ir, nākamā gada samazinātais budžets, strukturālās reformas, reformas visās jūtīgās sfērās kā medicīna, izglītība, tās nākamajā Saeimā nebūs,” sacīja prezidents. V.Zatlers atgādināja, ka pasaulē ir pierādījies, ka kritiskos brīžos, ja valdība partijas rīkojas aktīvi, izlēmīgi un skaidro savu pozīciju, tās nākamajās vēlēšanās uzvar nevis zaudē. “Tas būtu jāsaprot un jāņem to valstu pieredze, kas ir gājušas cauri krīzei. Ir jāpārkārtojas,” tādu viedokli par partijām pauda prezidents.  

V.Zatlers prognozēja, ka nākamā gada budžeta sastādīšanas process būs daudz grūtāks un būs jāpanāk daudzi kompromisi. “Es esmu pārliecināts, ka griešanas princips, mehānisks griešanas princips šoreiz nestrādās. Tieši tāpēc vēl būs daudz strīdu, daudz diskusiju, kāds būs budžeta galīgais projekts. Tā kā es domāju, ka, lai valdība un premjers gatavojas jau šodien vai rīt, parīt sākt šīs diskusijas. Kas man patīk šoreiz, ir tas, ka budžets tiek sastādīts pēc normālās procedūras, bez steigas, bez pārsteigumiem, bet ļoti stingrās diskusijās gan valdībā, gan arī ar sociālajiem partneriem,” uzsvēra Rīgas pils saimnieks.

Atbildot uz jautājumu, vai valdība spēs samazināt budžeta izdevumus, lai nevajadzētu ieviest progresīvo ienākuma nodokli un paaugstināt PVN, prezidents sacīja, ka valdības rīcības efektivitāti parādīs budžets, kuru Saeima pieņems. “Ja šis budžets būs ar samazinājumu un likumā netiks izsludināti jauni nodokļi, tad, protams, valdības darbs būs efektīvs. Jo tomēr ir panākts progress – ja decembrī bija skaidrs nosacījums nodokļus, konkrēti PVN, 2010.gadā celt, tad šajā dokumentā ir – celt tikai tad, ja valdības darbs ir bijis neveiksmīgs izdevumu samazināšanā,” skaidroja V.Zatlers.

Savukārt par domstarpībām starp premjeru un veselības ministri un papildus līdzekļu pieprasījumu, V.Zatlers sacīja: “Šobrīd vienkārši prasīt budžetu, kad ir pilnīgi diametrāli pretējs uzdevums samazināt izdevumus, droši vien nav korekti. Ir jādomā, kā veikt strukturālās reformas, paskatīties visu šo Veselības ministrijas budžetu pilnīgā griezumā, līdz katrai izdevumu pozīcijai, un redzēt, kur tieši ir nepieciešami izdevumu samazinājumi un kur palielinājumi.”  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas