Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Par/Progresīvie: Rīgā jābūt vienam vicemēram

Lai pārmaiņu koalīcija spētu veiksmīgi turpināt darbu, ir jāatsakās no daudzajiem vicemēru amatiem, saglabājot tikai vienu šādu posteni, šādu pozīciju turpina uzturēt Rīgas domes Par/Progresīvie (PP) frakcija, lai arī potenciālie sadarbības partneri to ir noraidījuši.

Par Rīgas mēru kļūstot PP pārstāvim Mārtiņam Staķim, galvaspilsētā tika izveidoti trīs vicemēru posteņi - pa vienam katram no pārējiem koalīcijas partneriem. Pēc Staķa atkāpšanās no amata, PP piedāvā mainīt šo struktūru, pārdalot arī atbildības jomas.

Kā aģentūru LETA informēja "Progresīvo" pārstāvis Iļja Kozins, jaunajā pašvaldību likumā vicemēra pilnvaras ir ievērojami ierobežotas. "Lai turpinātu ievērot labus, caurskatāmus pārvaldības principus, Rīgā turpmāk jābūt vienam domes priekšsēdētājam un vienam priekšsēdētāja vietniekam," klāsta "Progresīvie".

"Mums nav nepieciešami četri mēri, kuriem katram ir sava politiskā karaliste - šādu piedāvājumu no koalīcijas partneriem mēs nevaram akceptēt. Turklāt atcerēsimies - jaunais pašvaldību likums paredz, ka domes izpildvara ir nodalīta no lēmējvaras," pēc tikšanās ar Rīgas domes koalīcijas pārējām trīs frakcijām pauda PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Saglabājot tikai viena vicemēra posteni, tiktu stiprināta komiteju vadītāju atbildība par savu pārraudzīto nozari, tajā skaitā satiksmi, kas ir viena no nozarēm, kurā ir nepieciešamas pārmaiņas, teikts PP paziņojumā. Par satiksmes jomu Rīgā pašlaik ir atbildīgs vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), un konflikts starp viņu un Staķi par Satiksmes departamenta darbu lielā mērā noveda pie pēdējā krišanas no mēra amata.

PP pauž, ka trešdien, 26.jūlijā, divpusējās sarunās ar "Jaunās vienotības" (JV) frakciju plānots runāt par satiksmes un pilsētas attīstības jautājumiem. Ceturtdien un piektdien uz sarunām ir aicināti deputātu bloks "Kods Rīgai" un frakcija "NA/LRA" - pēdējā gan līdz šim skeptiski raugās uz šādu sarunu formātu, vairāk atbalstot četrpusējas sarunas.

Kā ziņots, Rīgas vicemērs, NA/LRA frakcijas politiķis Edvards Ratnieks LTV tika paudis viedokli - ja frakcija PP vēlas samazināt vicemēru skaitu Rīgas domē, tā var atteikties no sava kandidāta virzīšanas šādam amatam.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes jaunas koalīcijas izveides sarunās vēl nav atrasts "kompromisa gars", pēc otrdien notikušajām četrpusējām partiju sarunām pauda JV politiķis, Rīgas domes priekšsēdētāja amata izpildītājs Vilnis Ķirsis.

NA/LRA frakcijas politiķis Ratnieks PP kolēģiem adresēja kritiku, jo viņu rīcībā saskatot "vēlmi vilkt laiku", bet NA/LRA labprāt ietu uz priekšu straujākiem soļiem.

KR politiķis Jānis Ozols atzīmēja, ka viņam par šodienas sarunām nav palicis optimistisks iespaids. Dialogs nav pavirzījies uz priekšu, jo katra puse palikusi pie sava krīzes cēloņu tulkojuma, atzīmēja Ozols.

JV, NA/LRA un KR piedāvā kopā ar PP noslēgt sadarbības memorandu, kurā vienotos par svarīgākajiem uzdevumiem, tajā skaitā, Rīgas latviskās identitātes stiprināšanu un Eiropas Savienības līdzekļu apguvi. Dokumenta mērķis ir vienošanās par Rīgas domē ievēlēto "valstiski domājošo politisko spēku vairākuma" principiem koalīcijas veidošanā un būtiskākajiem darbiem Rīgai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas