Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bažījas par to, kā RD ārkārtas vēlēšanās ievēros Covid-19 piesardzības pasākumus

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins ir nobažījies, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu laikā nebūs iespējams ievērot visus piesardzības pasākumus Covid-19 ierobežošanai, izriet no viņa sacītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma.

Viņš atzina, ka šo vēlēšanu organizēšana ir liels izaicinājums. Vaicāts, kas ir lielākās problēmas, viņš norādīja, ka "tās jau būs vēlēšanu nedēļā", bet šobrīd komisija visu gādā, meklē un organizē. "Organizatoriskā puse ir pusbēda, bet mēs īsti nezinām kāda tajā brīdī būs gaisotne - gan epidemioloģiskā, gan arī politiskā," viņš sacīja, piebilstot, ja politiķi gaisotni "uztaisa dramatisku, tad arī vēlētājs uzvelkas". Tāpēc viņš aicināja visus saglabāt mieru.

Kokins norādīja, ka viņu satrauc tas, ka nebūs iespējams ievērot priekšrakstus saistībā ar Covid-19 ierobežošanu.

Viņš paskaidroja, ka 15 partijām, kas pieteikušas vēlmi startēt vēlēšanās, ir tiesības katrai sūtīt savu novērotāju, tāpat iecirknī ir apmēram desmit komisijas locekļi un vēl vēlētāji. "Telpas ir ļoti dažādas. Ir sporta zāle, kur viss būs labi, bet ir arī šaurākas, mazākas telpas," viņš teica.

Kokins arī aicināja iedzīvotājus balsot savos iecirkņos, jo tas samazinās gaidīšana laiku.

Komisija ar dažādiem pasākumiem, tostarp uzlīmēm, mēģinās nodrošināt distancēšanos, jo drūzmēšanās nav pieļaujama, uzsvēra Kokins Viņš atgādināja, ka vēlētājiem obligāts būs sejas aizsegs - ja tās nebūs, to izsniegs iecirknī. Tāpat līdzi jāņem sava pildspalva - ja arī tā līdzi nebūs, iecirknī to nodrošinās. Viņš arī aicināja uz iecirkņiem neņemt līdzi bērnus.

Ik pa brīdim iecirkņos paredzēts dezinficēt virmas. "Ir vesela procedūra, kuru esam ieplānojuši," viņš teica.

Pēc viņa teiktā, pašvaldības policija pagaidām nav aicināta palīdzēt nodrošināt cilvēku plūsmu, bet šis jautājums tiks pārrunāts. "Tomēr tas ir vēlētāju ziņā. Ja ir iespējama datu apmaiņa un tiešām ir ļoti liels cilvēku skaits pie iecirkņa, vēlētājs var pameklēt iecirkni, kurā šajā brīdī ir mazāk cilvēku," viņš norādīja.

Vēl viens izaicinājums komisijai ir mājas vizītes. "Mēs jau nezinām, pie kā mēs braucam. Vai tas ir Covid-19 slimnieks, vai nav. Līdz ar to mums jāpasargā gan komisijas loceklis, gan vēlētājs. Arī vēlētājam var aiznest infekciju," viņš uzsvēra, skaidrojot, ka tādēļ šajā gadījumā procedūra būs diezgan īpatnēja. Proti, komisijas darbinieki centīsies neiet telpās, izsniedzot balsošanas materiālu pie durvīm. Savukārt vēlēšanu aploksni balsošanas kastē būs jāiemet pašam cilvēkam vai viņa kopējam, iznākot ārā. Viņš uzsvēra, ka komisijas darbinieki centīsies pielāgoties.

Kokins piebilda, ka nepieciešamais darbinieku skaits iecirkņiem ir nokomplektēts.

Ja ar datu apmaiņu viss būs kārtībā un nebūs pārāk daudz jābalso reģistrācijas aploksnēs, aizkavēšanās balsu skaitīšanā nebūs, prognozēja Kokins, piebilstot, ka parasti visas balsis ir saskaitītas līdz plkst.6 no rīta.

Kā vēstīts, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos, lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29.augustā gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās.

Piemēram, paredzēts vēlēšanu iecirkņos izvietot informāciju par drošības pasākumiem, kuri jāievēro, uzturoties iecirknī, aicināt vēlētājus dezinficēt rokas un lietot vienreizlietojamos cimdus. Ieteikumi paredz arī aicināt vēlētājus vēlēšanu iecirknī izmantot savus rakstāmrīkus, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, izsniegt katram vēlētājam savu pildspalvu.

Iekārtojot vēlēšanu iecirkni, ieteikums ir nodrošināt divu metru distanci starp vēlētāju reģistrācijas galdiem, vēlēšanu kabīnēm, aizslietņiem, izvietot norādes uz grīdas, lai vēlētāji ievērotu noteikto distanci un nedrūzmētos. Iecirkņu komisijām viens no uzdevumiem šajās vēlēšanās būs sekot līdzi un organizēt vēlētāju plūsmu tā, lai tiktu ievēroti drošības pasākumi, skaidro CVK.

Tāpat ieteikumi paredz veikt regulāru iecirkņu telpu uzkopšanu, ar spirtu saturošiem dezinfekcijas līdzekļiem apstrādājot koplietošanas virsmas, durvju rokturus, galdu virsmas, krēslu roku balstus, virsmas tualetēs un citur, kā arī telpu vēdināšanu.

Šajās vēlēšanās netiks izmantotas arī vēlēšanu kabīnes ar auduma aizkariem, jo aizkari ir virsma, kurai vēlēšanu laikā pieskaras vēlētāji un kuru nav iespējams atbilstoši dezinficēt. 

Lai no inficēšanās pēc iespējas pasargātu iecirkņu darbiniekus, viņiem būs jāvalkā individuālie aizsarglīdzekļi - vienreizlietojamie gumijas cimdi, sejas maskas, ja nepieciešams, respiratori, kā arī jāizmanto roku dezinfekcijas līdzekļi. Lielākai vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu drošībai varētu tikt lietoti arī sejas aizsargi. Tāpat darbiniekiem, kuri veiks balsu skaitīšanu, ir nodrošināmi virsvalki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas