Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bērnu slimnīcā pacientiem atveseļoties palīdzēs apmācīti suņi

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) uzsākta kanisterapija, nodrošinot mazo pacientu rehabilitāciju ar īpaši apmācītiem suņiem, aģentūru LETA informēja slimnīcas komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Kanisterapijas nodarbības pilotprojekta veidā uzsāktas jau pagājušajā gadā. Olšteina skaidroja, ka kanisterapijas procesā īpaši apmācīts suns, kuru vada kvalificēts speciālists, pavada noteiktu laiku kopā ar pacientu. Metode izstrādāta, lai paaugstinātu atveseļošanās procesa efektivitāti. Pirmie kanisterapijas suņi BKUS pilotprojekta laikā bija Stella un Mona, kuru darbu augstu novērtējuši gan mazie pacienti, gan veselības aprūpes speciālisti, atzīstot, ka projektu noteikti jāturpina.

Terapijas laiks ar vienu pacientu ir aptuveni 30 minūtes, bet kanisterapeiti vadās pēc pacienta un suņa pašsajūtas. Citam varbūt pietiek ar 15 minūtēm, bet cits bērns gatavs rotaļāties ar suni 40 minūtes. Šobrīd BKUS sadarbojas ar kanisterapeitiem Ričardu Pavlovski un Austru Dzimto-Zemīti no servisa suņu biedrības "Teodors".

"Samojedu šķirnes suņi ir īpaši ar savu mīksto, koši balto kažoku un, ja ieskatās, var redzēt kā tie smaida. Esam gandarīti par Stellas un Monas darbu Bērnu slimnīcā, drīz viņiem pievienosies mūsu Togo un Claudija, kā arī vēl viens kanisterapeits kārto eksāmenu ar Dīzeli un Mariabellu, lai jau pavasarī varētu doties pie Bērnu slimnīcas pacientiem," stāsta Pavlovskis.

Kanisterapiju var izmantot ne tikai lai dāvātu pacientiem prieka brīžus un veicinātu atveseļošanos, bet arī lai bērniem uzlabotu sociālās iemaņas un fizisko stāvokli, mazinātu kustību traucējumus.

BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols ir gandarīts, ka slimnīca pirmā Latvijā ieviesusi šo rehabilitācijas papildu metodi, kas patiesu prieku sniedz ne tikai mazajiem pacientiem un viņu ģimenēm, bet arī darbiniekiem, kuri garāmejot sasveicinās ar īpaši apmācītajiem samojediem.

"Esam novērojuši, ka pacienti labprāt iesaistās rotaļās, dod sunīšiem komandas vai vienkārši sunīti samīļo, tā gūstot pozitīvās emocijas. Līdz šim Stella un Mona ir bijušas darbā pie bērniem Paliatīvās aprūpes dienestā, kā arī pie ķirurģijas, infektoloģijas, endokrinoloģijas un reimatoloģijas nodaļas pacientiem. Reizēm redzam, ka arī suņiem pēc grūtas darba dienas slimnīcā vajadzīga atpūta, jo viņi precīzi sajūt, ja bērnam smagums uz sirds," atzīst Ābols.

Suņi pie BKUS pacientiem nāks visu gadu, pateicoties SIA "Royal Canin Latvia" atbalstam suņiem - terapeitiem, bet tiek lūgts arī sabiedrības atbalsts kanisterapijas paplašināšanai.

Projekta sākumā kanisterapija BKUS mazajiem pacientiem notiek reizi nedēļā, bet tuvākajā laikā plānots to paplašināt. Tā kā tas ir individuāls darbs ar katru bērnu, visiem BKUS pacientiem satikšanos ar suņiem - terapeitiem nebūs iespējams piedāvāt. Pacienti tiek izraudzīti, vadoties pēc tā, kuram tobrīd visvairāk nepieciešamas mierinājums un iepriecinājums.

Bērnu slimnīca būs pateicīga par katru ziedojumu kanisterapijas nodrošināšanai, un šobrīd Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā jau iespējams ziedot "Ķepu terapijai" "

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas