Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Centrāltirgum identitāti meklēs vai nu ar vārtiem, vai cūkas skulptūru

Gatavojoties Rīgas Centrāltirgus 80 gadu jubilejai, iecerēts ieejas vārtu izveide Prāgas ielas sākumā. Šie vārti simboliski nodalītu tirgus teritoriju no pilsētas teritorijas, informē tirgus pārstāve Gunta Povlovska. Sadarbībā ar arhitektiem, Rīgas Centrāltirgus ir veicis ieejas bloka vīzijas izstrādes, kuras tagad būs jāvērtē Rīgas vēsturiskā centra padomei. Pozitīva lēmuma gadījumā Rīgas Centrāltirgus plāno vārtu atklāšanas svētkus jau jūnijā.

"Ja tas ir labi un korekti izdarīts, tad kāpēc nē," kopumā par ieceri veidot ieejas vārtus tirgū pozitīvi izsakās pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe. Taču komentēt konkrētās skices viņš nav gatavs, jo tās nav redzējis. Ar projekta detaļām J.Dripe grasās iepazīties trešdien vakarā, kad šo jautājumu skatīs Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome. 

Rīgas galvenais arhitekts uzskata, ka publiskā telpa tirgus apkārtnē būtu jāsakārto. “Gogoļa un Prāgas iela neizskatās tā, kā mēs to gribētu redzēt. Galvenais, lai tirgus apsaimniekotājam būtu interese to mainīt, tad mums arhitektiem jānāk talkā, jāskatās, ko tur kopā varētu darīt," saka J.Dripe.

Vārtu izmaksas RCT pagaidām nenosauc, aizbildinoties ar to, ka nav zināms kurš un vai vispār kāds no izstrādātajiem skiču variantiem gūs padomes akceptu.

Pašlaik tirgus arī izskata iespēju un meklē risinājumus, kā varētu īstenot reiz jau plaši diskutēto ideju par pieminekli cūkai, apliecina G.Poplovska.

Doma par tēlnieka Teodora Zaļkalna granīta skulptūras Cūka kopijas uzstādīšanu domniekiem ienāca prātā pirms vairākiem gadiem, bet projekts tika atmests kā pārāk dārgs. Veidota no granīta, tā izmaksātu vairāk nekā 200 tūkstošus latu. Mākslinieks Leonards Laganovskis toreiz ieteica inovatīvu risinājumu — cūku taisīt no sintētiskā materiāla, kas būtu teju desmit reižu lētāk, taču dome viņa piedāvājumu neizskatīja.

Tagad RCT izvērtē variantus – taisīt T.Zaļkalna “cūkas” retrospekciju vai rīkot skiču konkursu par jaunu vizuālo risinājumu piemineklim, netaisot to kā retrospekciju.

(papildināta ar pēdējām 4 rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas