Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Dome interesentiem ļaušot rūpēties par Barona ielas puķu podiem

Ņemot vērā lielo iedzīvotāju interesi, Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir gatavs ar interesentiem noslēgt vienošanos par Krišjāņa Barona ielas puķu podu apsaimniekošanu, aģentūrai LETA pastāstīja departamenta direktora vietniece un Tiesiskā nodrošinājuma pārvaldes priekšniece Kristīne Ermansone.

Vienoties ar departamentu par podu uzturēšanu var telpu nomnieki vai māju apsaimniekotāji. "Interesenti var doties uz departamentu ar iesniegumu, jo šie puķu podi tomēr ir domes īpašums un vienkārši tāpat mēs tos atstāt tur nevaram. Noslēdzot vienošanos, puķu podi tiks nogādāti atpakaļ," sacīja Ermansone.

SIA Rīgas meži puķupodus aizvākuši trešdien agri no rīta. Pēc Ermansones teiktā atstāti vien deviņi no 100 puķu podiem, jo par tiem iedzīvotāji jau ir izrādījuši interesi un tuvākajā laikā solījuši sagatavot iesniegumus departamentam.

Pārējie puķu podi tiks atgādāti atpakaļ tikai pēc vienošanās noslēgšanas.

Ermansone norādīja, ka nekādas finansiālas saistības iedzīvotājiem ar domi nebūs, taču plānots sīkāk izrunāt apstādījumu kopšanu. "Mums nebūtu izdevīgi trīs reizes gadā vadāt podus turp un atpakaļ. Centīsimies vienoties, ka iedzīvotāji tomēr par tiem uzņemas rūpes ilgtermiņā. Līdz šim mēs stādījumus pārstādījām trīs reizes gadā un domāju, ka līdz rudenim iedzīvotāji noteikti tos uzturētu, bet kas notiks ziemā - par to jāvienojas," sacīja domes pārstāve.

Vienlaikus viņa norādīja, ka domes Vides pārvalde arī 2020. gada budžetā, visticamāk, lūgs līdzekļus Barona ielas apstādījumu kopšanai. Ermansone informēja, ka tā kā ziedu kompozīcijas puķu podos tika mainītas trīs reizes gadā, kopumā to uzturēšanai departamenta, bija nepieciešami vairāk nekā 48 000 eiro.

Ziemas kompozīciju un pavasara kompozīciju uzturēšana izmaksāja 7606 eiro, vasaras kompozīciju uzturēšana - 15 355 eiro, bet rudens - 25 281 eiro. Šajos izdevumos iekļauta kompozīciju izveidošana un izņemšana, mēslošana, mulčēšana, laistīšana, transportēšana un citi izdevumi.

Patlaban pieprasījums budžeta gan vēl nav sagatavots, jo budžeta sagatavošanas process nupat tikai sācies.

Tikmēr SIA Rīgas meži valdes loceklis Uldis Zommers aģentūrai LETA atzina, ka bez papildu finansējuma uzņēmums rūpes par Barona ielas puķu podiem uzņemties nav gatavs.

Pēc viņa teiktā, uzņēmuma pārziņā ir 316 hektāri Rīgas dārzu, parku, skvēru un apstādījumu teritorijas. "Mūsu cilvēki jau tā daudz strādā un, iekopjot apstādījumus, piedalās pilsētas svētkos un visos citos pasākumos. Darba pietiek, nebūtu loģiski uzņemties vēl papildu darbu bez atlīdzības," teica Zommers, vienlaikus norādot, ka puķu podu aizvākšana uzņēmuma dārzniekiem "nav sirdij tīkamākais darbs".

Zommers uzskata, ka iedzīvotāju dažādās iniciatīvas Barona ielas puķu podu aizstāvēšanai ir pareizas, jo pievērš ne tikai sabiedrības, bet arī domes vadības uzmanību tam, ka kaut kas ar apstādījumu uzturēšanu pilsētā nav kārtībā.

Zommera ieskatā, pilsētai ir jāizstrādā apstādījumu uzturēšanas vadlīnijas, bet pats galvenais - jārada vidēja termiņa un ilgtermiņa plāns, kurā tiks atrunāts, kuras teritorijas attīstīt, kuras ir intensīvāk kopjamas un tamlīdzīgi. "Iespējams, ielu apstādījumu kopšanai būtu jābūt kā atsevišķai pašvaldības budžeta programmai, jo skaidrs, ka jau šobrīd naudas tam nepietiek. Bieži vien līdzekļi tiek piešķirti pēc pārpalikuma principa un tas nav pareizi," sacīja valdes loceklis.

Pēc viņa teiktā, šorīt no Barona ielas aizvāktie puķu podi tiks nogādāti noliktavā, savukārt tajos esošie augi tiks pārstādīti tiem piemērotākajās vietās.

Šorīt vairāki aktīvi iedzīvotāji pulcējās Barona ielā, lai protestētu pret aizvāktajiem puķu podiem un pieprasītu domei tos atgriezt.

Kā ziņots, 11. jūnijā Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja lēma, ka finanšu trūkuma dēļ tuvākajā laikā tiks aizvākti Krišjāņa Barona ielā esošie puķu stādījumi.

Stādījumi tiks atdoti Rīgas mežiem, kuri tos iestādīs tajos galvaspilsētas dārzos un parkos, kuros tiem būs piemērotāki augšanas apstākļi. Ielas malās esošos kokus un krūmus turpinās apkopt Mājokļu un vides departaments.

Top komentāri

Kika
K
Uşakova un Amerika noziedzigais grupejums ne tikai izzog nodokļu naudu, bet ari nezjedzigi izšķērdē. Paskatieties, kāda pašă centră izskatās Esplanade pie Raiņa - kăjas tur var salauzt.
Normāla platuma velojosla
N
Barona ielā bija jābūvē normāla platuma velojosla nevis jāsaglabā nevajadzīgi plats trotuārs un jāpodojas
zoomīļi
z
Gribam rūpēties arī par Muri un Kuzju ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas