Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: RNP īstenojis vērienīgu Alberta ielas 2 nama fasādes renovāciju

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) otrdien, 24. augustā, ar svinīgu pasākumu noslēdza ēkas fasādes atjaunošanas un renovācijas projektu Alberta ielas 2 apsaimniekotajā ēkā.

Darbus veica SIA “Fasāde PRO”, savukārt ēkas fasādes atjaunošanas tehnisko dokumentāciju izstrādāja SIA „ADO birojs”. Lai īstenotu projektu, RNP piesaistīja papildu Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu 20 000 eiro apmērā remontdarbu veikšanai. Savukārt projekta kopējās remontdarbu izmaksas lēšamas 127 000 eiro apmērā.

Daudzstāvu mūra ēka Alberta ielā 2, Rīgā, celta 1906. gadā pēc ievērojamā arhitekta Mihaila Eizenšteina izstrādātās skices. Visu namu vainago oriģinālas kompozīcijas, ēkas fasāde pārsteidz ar unikāliem dekoratīvajiem elementiem. Fasādei raksturīgi vertikāli fasāžu elementi – pilastri, sandriki, balustrādes un arhitektonisko detaļu kompozīcijas, kura uzsver ēkas kompozīcijas vertikalitāti.

“Alberta ielas 2 nama fasādes atjaunošanas projekts ir lielisks piemērs tam, ka dzīvokļu īpašnieki ar saviem ilgtermiņa plāniem un lēmumiem, sadarbojoties ar pārvaldnieku var sekmīgi realizēt arī tik sarežģītus projektus, kā jūgendstila ēkas fasādes atjaunošana. Esmu gandarīts, ka pēc atjaunošanas arī Alberta ielas otrais nams organiski iekļausies izcilo arhitektūras pieminekļu ansamblī,” stāsta RNP valdes priekšsēdētājs Rolands Neimanis.

Fasādes atjaunošanā uzlabots ēkas vizuālais izskats, piemēram, veicot šādus darbus – fasādes cokola apdares atjaunošana, apmešana ar dekoratīvo/gludo apmetumu, balkonu un jumta dekoratīvo elementu pilnīga atjaunošana.

“Lai realizētu šāda līmeņa projektu, būtiskas ir trīs lietas – ideja, resursi un pieredzējusi komanda. Redzot rezultātu, varu apliecināt, ka mērķis ir sasniegts! Pateicība iedzīvotājiem par uzticēšanos un uzdrīkstēšanos,” saka Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Alberta ielu pamatoti uzskata par Rīgas jūgendstila apbūves pērli, kas ieguvusi atpazīstamību visā pasaulē kā nozīmīgs kultūras mantojums un iemīļots tūristu galamērķis, apmeklējot Eiropu. Ēka iekļauta arī UNESCO Pasaules mantojuma objekta “Rīgas vēsturiskais centrs” sarakstā. Visi Alberta ielas nami ir arhitektūras pieminekļi, arī šī ēka nav izņēmums.

“Veikt fasādes atjaunošanas darbus objektā, Alberta ielā 2, mūsu uzņēmumam bija liels izaicinājums, jo ēkas fasāde ir arhitektoniski sarežģīta un laika zobs bija spēcīgi to ietekmējis. Tomēr, ieguldot pamatīgu darbu apjomu, esam apmierināti ar paveikto, vairojuši savu pieredzi un palīdzējuši Rīgai tapt skaistākai,” norāda SIA „Fasāde PRO” valdes priekšsēdētājs Māris Veinbergs,

Ēkai tika veikta sienas virsmas sagatavošana, noņemot atdalījušos apdares fragmentus, sienas nodrupuma fragmentu atjaunošana, tostarp arī dekoratīvo elementu nodrupušās daļas. Vēsturisko ēku remontiem un atjaunošanas darbiem izmanto tradicionālos materiālus un daļu no mūsdienu materiāliem, kas ir saderīgi ar vēsturisko būvniecību un jau ilgu laiku tiek izmantoti būvniecībā. Visiem inženiertehniskajiem darbiniekiem jābūt apmācītiem un ar atbilstošas izglītības apliecībām, kas ļauj strādāt ar kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkām.

* Dzīvojamās mājas Alberta ielā 2 dzīvokļu īpašnieki 2020. gada 8. decembrī pieņēma kopības lēmumu par ēkas dalību konkursā „Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2021.gadā” un pilnvaroja SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” dzīvokļu īpašnieku vārdā sagatavot un iesniegt dokumentus, atbilstoši konkursa nolikumam, kā arī īstenot renovācijas projektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas