Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pavļuts lūdz VK izvērtēt RD ieguldījumu Aqua Riga izveidē

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts lūdz Valsts kontroli (VK) izvērtēt Rīgas domes (RD) un tās kapitālsabiedrības Rīgas ūdens rīcību, ieguldot vismaz 100 000 latu Aqua Riga izveidē, izveidojot jaunā uzņēmuma administratīvo aparātu, sākot iekārtu iegādi un mārketinga rīku izstrādi, bet pēc pāris mēnešiem paziņojot par projekta apturēšanu, portālam Diena.lv pavēstīja ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

"Rīgas dome, ignorējot ne vien oficiālās vēstules, bet arī saprāta balsi, deva atļauju SIA Rīgas ūdens dibināt jaunu uzņēmumu, lai sāktu biznesu un nodarbotos ar dzeramā ūdens fasēšanu. Toreiz Rīgas dome norādīja, ka visas tiesiskās sekas ir izvērtētas un šāda uzņēmuma dibināšana atbilst valdībā apstiprinātajām koncepcijām par valsts un pašvaldību uzņēmumu iesaistīšanos komercdarbībā. Pēc tam, kad uzņēmuma izveidē ir ieguldīti vismaz 100 000 latu, Rīgas domes amatpersonas pēkšņi secinājušas, ka problēmas ar likumu tomēr varētu rasties. Tāpēc Valsts kontrolei būtu jāizvērtē, vai šajā gadījumā nav notikusi līdzekļu izšķērdēšana un nesaimnieciska rīcība," saka Pavļuts.

EM uzsver, ka tā uz šāda jauna uzņēmuma dibināšanas prettiesiskumu norādīja vēl pirms Rīgas dome pieņēma lēmumu. Iebildumus par šādu RD rīcību bija izteikusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas norādīja, ka Aqua Riga dibināšana neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma normām un pieprasīja Rīgas domei atcelt lēmumu par SIA Rīgas ūdens jauna meitasuzņēmuma dibināšanu dzeramā ūdens fasēšanai un tirdzniecībai. 

EM jau 2012.gada 11.jūnijā nosūtīja vēstuli Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam un Rīgas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam, SIA Rīgas ūdens kapitāla daļu turētāja pārstāvja pilnvarotajam pārstāvim Andrim Amerikam, norādot, ka SIA Rīgas ūdens plānotā meitas sabiedrības Aqua Riga dibināšana, ņemot vērā šai sabiedrībai noteikto mērķi un piedāvāto risinājumu, būtu tiesiski nepamatota rīcība.

Turklāt, EM toreiz uzsvēra un arī šobrīd nav mainījusi viedokli, ka ņemot vērā, ka fasētā ūdens ražošanas tirgus segmentā pastāv pietiekama konkurence un patērētājiem ir pieejams daudzpusīgs piedāvājums, nav pamatota jauna pašvaldības uzņēmuma dibināšana ar mērķi gūt papildus finanšu līdzekļus SIA Rīgas ūdens sniegto sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanai. EM aicināja RD rast citus risinājumus, kā izmantot ūdens saimniecības resursus tiesiskā, konkurenci nedeformējošā un lietderīgā veidā. 

Rīgas pilsētas dome savā atbildes vēstulē savukārt norādīja, ka SIA Rīgas ūdens ir veicis priekšizpēti, izvērtējot atbilstību normatīvo aktu prasībām, meitas kapitālsabiedrības dibināšanas un darbības juridisko pamatojumu, konkurences tiesību aspektu, kā arī ir veikta izmaksu un ieguvumu analīze un prognozētā rentabilitāte, tostarp, rūpīgi izvērtēta arī Ministru kabinetā apstiprinātā Publiskās personas komercdarbības koncepcija, kas vēlāk kalpoja par pamatu Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas