Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

RD komiteja atbalsta 20 000 latu piešķiršanu Okupācijas muzejam

Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien atbalstīja 20 tūkstošu latu piešķiršanu Latvijas Okupācijas muzejam.

Komiteja nolēma līdzekļus piešķirt, norādot, ka nauda piešķirta muzeja darbības nodrošināšanai, ļaujot muzeja pārstāvjiem pašiem izlemt, kā to izmantot.

Pagājušajā komitejas sēdē deputāti vienojās šo jautājumu pārcelt uz nākamo sēdi, jo vēlējās uzaicināt muzeja direktori Gundegu Micheli. Viņa klāstīja, ka muzeja darbībā līdz ar tā ziedotāju palīdzības sarukumu ir vairākas ieceres, kas apstājušās finansējuma trūkuma dēļ - grāmatas "Latvijas Okupācijas muzejs 1940-1991" izdevums krievu valodā, kura sagatavošanai nepieciešami kopumā 15 200 latu un ceļojošās izstādes ekspozīcijas sagatavošana.

Tāpat līdz ar Okupācijas muzeja apmeklētāju skaita pieaugumu ar esošajiem diviem muzeja gidiem ir par maz, būtu jānodrošina vēl viens muzeja speciālists, kas apmeklētājiem spētu svešvalodās pastāstīt par muzeja eksponātiem. Līdzekļi noderētu arī nelielu muzeja ēkas remontu veikšanai, paskaidroja Michele.

Par līdzekļu piešķīrumu muzeja vajadzībām deputātiem gan radās plašas diskusijas lēmumprojekta neskaidra definējuma dēļ. Tajā bija ierakstīts, ka šie līdzekļi jāparedz no Rīgas pilsētas kultūras stratēģijas programmas līdzekļiem, par ko dome vienojās pērn 17.decembrī, pieņemot 2010.gada budžetu. Savukārt deputāte Baiba Brigmane ("Jaunais laiks") uzstāja, ka komitejai nav nepieciešams atsevišķs balsojums par jau iepriekš pieņemtu lēmumu. Viņa rosināja balsot par šo naudas līdzekļu piešķiršanu no RD budžeta rezerves līdzekļiem.

Komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) norādīja, ka tas nozīmētu šo līdzekļu piešķiršanu no diviem avotiem un divkāršotu Okupācijas muzejam piešķiramo līdzekļu apmēru. Brigmanes priekšlikums balsojumā tika noraidīts.

Deputātu vairākuma atbalstu guva priekšlikums definēt 20 tūkstošu latu piešķīrumu muzejam no Rīgas Kultūras stratēģijas līdzekļiem, kā tas bijis paredzēts jau iepriekš, taču uzsverot, ka muzejs, ņemot vērā dažādās vajadzības, šos līdzekļus varēs izmantot pēc saviem ieskatiem. To muzejam vajadzēs izklāstīt tāmē RD Izglītības, kultūras un sporta departamentam.

Pirms komitejas sēdes domē ieradās partijas "Visu Latvijai" viens no vadītājiem Imants Parādnieks, nesot Aldermanei adresētu melnu ādas zābaku no Latvijas okupācijas 70.gadadienai veltītās piemiņas akcijas Doma laukumā. To viņš dāvināja Aldermanei, paužot cerību, ka komitejas lēmums par līdzekļu piešķiršanu būs muzejam labvēlīgs.

Šis bija pēdējais nepieciešamais deputātu lēmums, lai Okupācijas muzejs saņemtu prasīto summu. Tālāk muzejs ar RD Izglītības, kultūras un sporta departamentu noslēgs līgumu par naudas pārskaitīšanu; muzejam departamentā būs jāiesniedz tāme par mērķiem naudas izlietojumam.

Jau vēstīts, ka Latvijas Okupācijas muzejs bija vērsies RD Izglītības, kultūras un sporta departamentā, lūdzot piešķirt 20 tūkstošus latu noteiktiem mērķiem. Grāmatas "Latvijas Okupācijas muzejs 1940-1991" sagatavošanas procesā muzejam pašlaik nepietiek līdzekļu izdevuma tulkojumam krievu valodā no latviešu valodas, teksta korektūrai, grāmatas mākslinieciskajam iekārtojumam un maketēšanai, kā arī 1500 eksemplāru drukai un iesiešanai cietos vākos - šiem darbiem nepieciešami kopumā 15 200 latu.

Šo grāmatu, kad tā būs izdota, paredzēts izplatīt arī 147 Rīgas skolās.

Muzejs lūdz piešķirt 4045 latus skolēnu izglītības programmai, tādējādi atbalstot ieceri organizēt skolās divas ceļojošās izstādes - "Latvija 1939-1991: no okupācijas līdz brīvībai" jaunu redakciju, kā arī sagatavot jaunu ceļojošo izstādi par Otro pasaules karu. Līdzekļi paredzēti izstāžu autoru honorāriem, kā arī tās maketēšanai un materiālu drukāšanai.

Savukārt saistībā ar pieaugušo izglītības programmu, kuras laikā muzejā trešdienās pēc muzeja darba laika beigām iecerēts demonstrēt 12 vēsturiskas tematikas filmas, nepieciešami kopumā 755 lati divu muzeja darbinieku atalgošanai un audio reklāmai Latvijas Radio ēterā vienreiz mēnesī.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993.gadā. To uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija "Latvijas Okupācijas muzeja biedrība". Muzeja izdevumus galvenokārt sedz ziedojumi, taču muzeja nolikums paredz, ka līdzekļus tā labā var piešķirt dažādas institūcijas, tostarp pašvaldības.

Muzejs ik gadu uzņem vairāk nekā 100 tūkstošus apmeklētāju, no kuriem 70 tūkstoši ir ārvalstu tūristi.

(precizēta 9.rindkopa - nevienai citai komitejai vairs nebūs jālemj par naudas piešķiršanu, tā jau ir paredzēta budžetā un bija jāizlemj par tās sadali)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas