Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgā tuvākajā laikā aizvāks Barona ielā izvietotos puķu stādījumus

Finanšu trūkuma dēļ Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien nolēma tuvākajā laikā likvidēt Krišjāņa Barona ielā esošos puķu stādījumus, noskaidroja aģentūra LETA.

Puķu podos esošie stādījumi tiks atdoti SIA Rīgas meži, kuri tos iestādīs tajos galvaspilsētas dārzos un parkos, kuros tiem būs piemērotāki augšanas apstākļi. Ielas malās esošos kokus turpinās apkopt Mājokļu un vides departaments, savukārt rūpes par krūmiem pašvaldība lūgs uzņemties Rīgas mežiem.

Tāpat komiteja uzticēja departamentam vērsties pie Rīgas mežiem ar lūgumu izvērtēt, vai nākotnē viņi būtu gatavi uzņemties arī puķu podu apsaimniekošanu, ja stādījumi tajos tiktu atjaunoti.

Kā deputātiem pastāstīja Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe, atjaunojot Barona ielas segumu, ielas malās tika izvietoti arī puķu podi, kuros stādījumus paredzēts mainīt trīs reizes gadā - attiecīgi pavasara, vasaras un rudens sezonās. 2017. un 2018. gadā departaments veiksmīgi stādījumus apsaimniekojis, taču 2019. gadā pašvaldība šim mērķim naudu vairs nav piešķīrusi. "Šī iemesla dēļ stādījumi ir pašreizējā stāvoklī," sacīja Piņķe. Vidēji gadā stādījumu uzturēšanai esot nepieciešami 98 000 eiro.

Piņķe pastāstīja, ka līdzekļus šim mērķim departaments esot lūdzis arī šogad un Mājokļu un vides komiteja pieprasījumi atbalstījusi. Taču vēlāk Finanšu un administrācijas lietu komiteja departamenta budžetu apstiprinājusi jau bez attiecīgās budžeta sadaļas.

Pēc šādas informācijas vairāki deputāti pauda neizpratni, kā tas nākas, ka komiteja finansējumu piešķir, taču beigās departaments to nesaņem. Pēc Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko paustā, pēc budžeta projekta apstiprināšanas komitejā, tas ticis skatīts arī Finanšu un administrācijas lietu komitejā, taču tajā brīdī domes finansisti attiecīgo sadaļu jau esot izsvītrojuši, bet deputāti - bez jautājumiem to atbalstījuši. "Visi departamenti katru gadu lūdz papildus naudu, taču Finanšu departaments iespēju robežās piešķir tik, cik viņi var. Ik gadu no papildus lūgtā finansējuma netiek piešķirti vairāki miljoni, un šogad tika izslēgta arī šī pozīcija," sacīja ierēdnis.

Atbildot uz deputātes Lindas Mednes (JKP) jautājumu par to, vai Aļeksejenko "esot cēlis trauksmi", saprotot, ka Baronas ielas apstādījumi bez šīs naudas iznīks, direktors sacīja, ka viņa viedokli Finanšu komitejā neviens neesot prasījis. "Kurā brīdī deputātiem vajadzēja iedomāties, ka tieši šim mērķim paredzētā nauda no papildus lūgtā finansējuma tiek atteikta? Budžeta papīri ir uz vairākiem simtiem lappušu un pamanīt vienu rindiņu ir teju neiespējami, ja ņem vērā, ka dokumentus saņemam vienu dienu pirms komitejas," sacīja Medne.

Deputāti ilgstoši diskutēja par iespējamajiem risinājumiem, rosinot noalgot Rīgas galveno dārznieku, kurš sekotu līdzi apstādījumu kopšanai, kā arī rosinot ievērojami uzlabot budžeta pieņemšanas procesu, lai deputātiem būtu skaidrāk izprotams - kam tieši nauda tiekot "apgriezta".

Deputāts Andris Bačkurs (LA) rosināja līdzekļus apstādījumu uzturēšanai ņemt no Rīgas mežu budžeta, norādot, ka 2017. gadā uzņēmums procentmaksājumos nelietderīgi izmantojis 20 000 eiro, kas būtu gandrīz pietiekami, lai visu gadu nodrošinātu krūmu uzturēšanu Barona ielā. "Uzņēmumam 2017. gadā kontā bija 5,5 miljoni eiro, bet tajā pat laikā viņi uzņēmās ilgtermiņa finansiālās saistības, par ko katru gadu maksā 20 000 eiro procentos. Šo naudu varētu izmantot apstādījumu uzturēšanai," rosināja Bačkurs, norādot, ka, ja par šādu sadarbību vienoties neizdodas, tad Barona ielā esošos puķu podus būtu jānodod izmantošanai apkaimju organizācijām.

Atbildot uz komitejas vadītāja Vjačeslava Stepaņenko (GKR) jautājumu, Piņķe pauda viedokli, ka salīdzinoši mazāk rūpju prasa koku un krūmu uzturēšana, nekā zaļeņu un citu augu. "Pašreizējā situācijā jāatzīst, ka bez šiem puķu podiem iela izskatītos labāk, nekā ar tiem," pauda Piņķe.

Stepaņenko rosināja podos esošos stādījumus nodot Rīgas mežiem pārstādīšanai, un vienlaikus vērsties pie uzņēmuma ar rosinājumu izvērtēt, vai tas ir ar mieru nodrošināt krūmu un citu apstādījumu uzturēšanu Barona ielā. Patlaban Rīgas meži pilsētā uztur tikai ar domes lēmumu tiem deleģētās teritorijas un Barona iela šajās teritorijas neietilpst.

Tukšie puķu podi tiks uzglabāti un izmantoti citos pilsētas apzaļumošanas projektos.

Pēdējās nedēļās par Barona ielas apstādījumu izskatu un stāvokli aktīvi uztraucās pilsētas iedzīvotāji, kuri pašrocīgi bija devušies puķu podus apkopt un aplaistīt, liecina ieraksti sociālajos tīklos.

Top komentāri

Re, kā!
R
nauda izdalīta konsultantiem un padomdevējiem, puķītēm neatlika. žēl gan...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas