Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas ostas konkurētspēju stiprina unikālas un inovatīvas Latvijā radītas tehnoloģijas

Saasinoties konkurences cīņai reģionā, arvien nozīmīgāka kļūst katras ostas spēja piedāvāt pēc iespējas ātrāku, lētāku un efektīvāku kravu aprites risinājumu. Rīgas osta savas priekšrocības pret konkurentiem stiprina ar unikālām kraušanas tehnoloģijām un iekārtām, ko projektē un ražo tepat Latvijā, uzņēmumā Smartteh. Turklāt sākotnēji Rīgas ostai radītās iekārtas kļuvušas arī par pieprasītu Latvijas eksportpreci.

Piecu darbības gadu laikā Smartteh ražotnē radīts jau ducis dažādu inovatīvu kraušanas iekārtu. Uzņēmumā tapušie risinājumi darbojas Rīgas ostas uzņēmumos Jaunzeltiņi, KS Terminal un WT Terminal. Šobrīd finiša taisnē ir viens no pēdējā laika vērienīgākajiem projektiem – iespaidīga beramkravu konveijera līnija B port terminālī. Latvijā ražotās konteinerizācijas sistēmas un dažāda veida kraušanas risinājumi pašlaik jau ieviesti arī Krievijā, Vācijā, Somijā, Turcijā un citās valstīs.

Sadarbība ar Rīgas ostas uzņēmumiem ir bijis nozīmīgs atspēriena punkts uzņēmuma Smartteh attīstībai. "Uzticība no ārvalstu klientiem ir daudz lielāka, ja mēs varam jau parādīt gatavus produktus mūsu portfelī,” stāsta uzņēmuma Smartteh valdes loceklis Mārtiņš Niķis. "Sadarbībā ar ostas uzņēmumiem ir izstrādāti efektīvi servisa risinājumi, kurus tagad veiksmīgi izmantojam, apkalpojot klientus pat ļoti tālās vietās, kur mūsu iekārtas tiek eksportētas. Mēs varam attālināti monitorēt gan iekārtas darba ražīgumu, gan identificēt bojātos elementus, sniedzot atbalstu nekavējoties," turpina Mārtiņš Niķis.

Smartteh izstrādātā tehnoloģija - inovatīva iekārta kokmateriālu iekraušanai konteineros – konteinerizācijai, ieviesta arī Rīgas ostas uzņēmumā Jaunzeltiņi - vienā no lielākajiem ostas terminālu operatoriem, kas specializējas kokmateriālu kravu apstrādē un pārkraušanā.  Tā saucamā "iekraušanas plate" ļauj ātri un efektīvi kravu novietot uz īpašas, tam paredzētas "plates" un to automatizēti iekraut konteinerā.

"Jaunā tehnoloģija ir kārtējais solis termināļa efektivitātes paaugstināšanai, kas rezultātā ļauj klientiem piedāvāt lētāku un kvalitatīvāku pakalpojumu. Ar vienu iekārtu mēs aizvietojam aptuveni piecu iekrāvēju darbu. Pašreiz konteinerizācijas procesu varam veikt mazākā teritorijā, un kokmateriālus iespējams kraut augstākās krautnēs, kā rezultātā terminālī vienlaikus varam apstrādāt lielāku kravu apjomu," jaunās Smartteh iekārtas priekšrocības uzskaita Jaunzeltiņi valdes priekšsēdētājs Artūrs Veispāls. “Turklāt šādas iekārtas nav nekur citur pasaulē.  Tā ir pie mums izgudrota, projektēta un šeit arī ieviesta. Par jaunās tehnoloģijas eksporta potenciālu liecina tas, ka mūsu sadarbības partneri un konkurenti no citām valstīm sāka interesēties par šo iekārtu jau pirms tā tika uzstādīta," piebilst Artūrs Veispāls.

Ostas uzņēmumiem ir nepieciešami efektīvi un moderni tehnoloģiskie risinājumi, bet iekārtu ražotājam Smartteh – iespēja realizēt idejas un projektus, testēt un uzlabot iekārtas jau reālā darbībā. Šīs sadarbības rezultātā ir radusies un turpina attīstīties eksportspējīgu inovatīvu produktu ražošana Latvijā. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas