Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Simtiem cilvēku pulcējas protestā pret VDD ēkas būvniecību iecerētajā vietā

Vairāk nekā 400 cilvēki Brīvības ielas garumā pulcējas protestā pret Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību bijušā velotreka Marss teritorijā, novēroja aģentūra LETA.

Protestētāji bija izvietojušies visas ielas garumā - no bijušā velotreka teritorijas Brīvības gatvē 207 līdz pat Brīvības piemineklim. Sanākušie ievēroja divu metru distanci. Vietām cilvēki bija izvietojušies blīvāk nekā citviet, piemēram, netālu no bijušā velotreka un pie Esplanādes parka. Lielākā daļa sanākušo bija uzvilkuši sejas aizsargmaskas.

Visiem akcijas dalībniekiem līdzi bija plakāti, uz kuriem pārsvarā pausts aicinājums nebūvēt VDD ēku iecerētajā vietā. Aktīvisti plakātos tāpat pauda, cik svarīgi ir koki un mudināja līdzcilvēkus nebūt "cirvjiem".

Daži cilvēki bija tērpušies atraktīvos tērpos, piemēram, kāds protestētājs bija tērpies pandas kostīmā. 

Sanākušo vidū bija arī virkne Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedru un aktīvistu, kā arī dabas aktīvistu.

Ik pa posmam bija redzami policijas darbinieki. 

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska aģentūrai LETA pavēstīja, ka protests kopumā noritējis mierīgi un pārkāpumu protokoli nevienam nav noformēti.

Kā vēstīts, lai ievērotu ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus, kas paredz, ka piketā nevar pulcēties vairāk nekā 25 cilvēki, piketus pieteica 16 dažādi organizatori.

Piketa mērķis bija vērst uzmanību pilsoniskai aktivitātei par Marsa parku. Akcijā tiks pieprasīts glābt kokus, saglabājot kultūrai un vēsturei nozīmīgo teritoriju.

Tāpat vēstīts, ka pēc asām un pārmetumiem bagātām debatēm Saeima aizvadītajā ceturtdien noraidīja JKP priekšlikumu uzdot valdībai atcelt lēmumu par VDD ēkas celšanu bijušā velotreka Marss teritorijā.

Iepriekš Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) savā atzinumā pauda, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā Rīgā, bijušā velotreka vietā Brīvības ielā, kas vienīgā atbilst dienesta vajadzībām.

Savukārt Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne pauda, ka NDK atzinums esot formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments.

VDD aģentūru LETA informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts jau 2017.gadā, bet šogad plānots sākt būvniecību. VDD līdz šim nebija informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Top komentāri

rekur
r
Ja krīzes apstākļos VDD paziņotu, ka budžeta taupības nolūkā atsakās no celtniecības. Visi viņus tikai uzslavētu. Lūk Somija, tikko paziņoja, ka nepirks jaunus iznīcinātājus budžeta taupīšanai. Bet viņi ir daudz bagātāki par mums. Bez tam Rīgā ir milzums tukšu skolu ēku, kurām pietiek ar kosmētisko remontu. Var izmantot.
Jaunā Teika sacūkojās
J
Jaunās Teikas attīstītāji nenormāli blīvi aizbūvēja visas VEF bijušās sporta platības. Tagad brēc, ka viņiem neesot atpūtas laukuma
UU
U
Rudenī Rīgas domes vēlēšanas. Sauja topošo deputātu kanditātu (dažādu partiju) mēģina aizraut masas. Ko tad nepiketēja un netalkoja tad, kad tas "Marsa parks" bija aizaudzis, suņu piedirsts pleķis? Taisa sev politisko kapitālu un muļķo plānprātiņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas