Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Straujā apkures un citu tarifu kāpuma dēļ mājokļa pabalstam Rīgā šogad nepieciešami papildus 440 000 eiro

Straujā apkures un citu tarifu kāpuma dēļ mājokļa pabalstam Rīgā šogad nepieciešami papildus 440 000 eiro, šodien Mājokļu un vides komitejas sēdē par straujo siltuma tarifu kāpumu, teica Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Viesturs Kleinbergs (PP).

Savukārt nākamgad papildus būs nepieciešami aptuveni 1,5 miljoni eiro.

Viņš uzsvēra, ka papildus līdzekļi nepieciešami gan dēļ dažādu tarifu kāpuma, gan arī dēļ tā, ka izmaksu pieauguma dēļ vairāk cilvēku būs spiesti prasīt mājokļa pabalstu.

Kleinbergs norādīja, ka pašlaik nav aprēķināts, cik cilvēku varētu kvalificēties minētā pabalsta saņemšanai, jo esot pārāk daudz nezināmo, piemēram, neesot skaidrs, cik strauji un ilgi turpināsies dažādu tarifu kāpums.

Viņš uzsvēra, ka cilvēkiem, kuri saskaras ar grūtībām komunālo maksājumu nomaksai, jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā un jālūdz palīdzība.

Pašvaldība ir apņēmusies rūpīgi vērtēt situācijas izmaiņas, lai paredzētu kāda veida palīdzība nepieciešama rīdziniekiem līdz pat tam, lai vērtētu vai nav jāievieš kādi jauni pabalstu veidi.

Šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē deputāti uzklausīja amatpersonu skaidrojumus par jaunajiem siltumenerģijas tarifiem un atbalsta pasākumiem mazturīgajiem iedzīvotājiem.

Kā galvenais iemesls siltuma tarifu kāpumam esot iepriekš neprognozētais būtiskais dabasgāzes cenas kāpums.

Lai nākotnē izvairītos no gāzes cenas ietekmes uz siltuma tarifiem, lielāks uzsvars esot jāliek uz atjaunojamo resursu izmantošanas siltumenerģijas iegūšanā.

Savukārt iedzīvotājiem ir iespēja samazināt savus rēķinus rūpējoties par mājokļu energoefektivitāti un veicot pasākumus siltumenerģijas patēriņa samazināšanā.

Kā izskanēja komitejas sēdē, dabasgāzes cenas kāpums turpinās. Iespējams, tas varētu samazināties nākamā gada pavasarī. Taču ilgtermiņa prognozes liecinot, ka dabasgāzes cenas samazinājums neesot gaidāms ātrāk par 2023.gadu.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvade, ņemot vērā, ka šoruden gaidāms būtisks siltumenerģijas tarifu pieaugums un turpinās Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, Rīgas dome atļaus savām kapitālsabiedrībām nepiemērot soda naudas un kavējuma naudas iedzīvotājiem par komunālajiem maksājumiem.

Lai rīdzinieki iespēju robežās mazāk izjustu siltumenerģijas tarifa kāpumu, namu apsaimniekotāji tiek aicināti rūpīgi izvērtēt un pareizi ieregulēt ēku individuālos siltummezglus, pārskatot uzstādītos temperatūru režīmus.

Iedzīvotāji arī aicināti aktīvi izteikt vēlmi namu apsaimniekotājiem par vēlamo temperatūru režīmu mājoklī, tā ekonomējot siltumenerģiju, jo katra temperatūras grāda izmaiņas ietekmē siltumenerģijas rēķinu par 5%.

Lai padarītu savu ikdienu ērtāku un maksātu tikai par patērēto siltumu, rīdzinieki aicināti izmantot "Rīgas siltuma" jauno pakalpojumu - automātiskā datu nolasīšanu - uzstādot ēkā visos dzīvokļos alokatorus. Ar termoregulatoru palīdzību regulējot siltumpadevi, iespējams maksāt tikai par savu patērēto siltumu.

Oktobra beigās sākšoties apmācības iedzīvotājiem par energoefektivitāti, tai skaitā praktiski paņēmieni patēriņa samazināšanai. Jau patlaban iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību cauruļvadu siltumizolācijas stāvoklim pagrabstāvos un bēniņos, kas ir salīdzinoši ātrs un lēts pasākums. Lielu ieguvumu neatjaunotās ēkās var sniegt alokatori, tāpat efektīva ir apkures sistēmas balansēšana, lai visiem iedzīvotājiem ēkā ir vienmērīga temperatūra dzīvoklī.

Rīgas domes šā gada budžetā mājokļa pabalstam tiek plānoti vairāk nekā seši miljoni eiro, bet mājokļa pabalstam pilngadīgiem bāreņiem - gandrīz 700 000 eiro.

2021.gada deviņos mēnešos mājokļa pabalstu saņēma 7922 personas 4,7 miljonu eiro apmērā. Paredzēts, ka šogad tieši apkures apmaksai no visa mājokļa pabalstam izlietotā finansējuma tiks izlietoti teju divi miljoni eiro.

Kā vēstīts, no 1.novembra Rīgā siltumenerģijas tarifs paredzēts 66,76 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 16% vairāk nekā līdz šim.

Šādu tarifa piedāvājumu AS "Rīgas siltums" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

Tarifa palielinājums ir saistīts ar pirktās siltumenerģijas cenu palielinājumu.

Regulatoram iesniegtajā tarifu projektā siltumenerģijas ražošanas tarifa pieaugums paredzēts par 20%, pārvades un sadales tarifa pieaugums - par 8%, tirdzniecības tarifs nemainīsies, bet gala tarifa pieaugums plānots par 16%.

Kā ziņots, no 1.septembra siltumenerģijas tarifs Rīgā jau pieauga par 26,6%, un tagad ir 57,31 eiro par MWh.

Siltumenerģijas ražotājiem ražošanas izmaksas šoruden palielinās dabasgāzes cenas pieauguma dēļ.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. No uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas 77% tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Siltumtīklu kopējais garums ir apmēram 825 kilometri, no kuriem 85% ir uzņēmuma īpašumā.

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet AS "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas