Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Domes vadība sola svarīgā amata kandidātu meklējumus padarīt pēc iespējas caurskatāmākus

Vērtīgais Rīgas izpilddirektora amats

Sākti aktīvi kandidātu meklējumi Rīgas pilsētas izpilddirektora amatam. To, ka labākais kandidāts būtu jāmeklē konkursā, gan pirms, gan pēc vēlēšanām publiski pauduši pašreiz pie varas nokļuvušie Rīgas domnieki. Konkursu plāno izsludināt tuvākajā laikā, šādā veidā cerot atrast iespējami neitrālāku personu.

Iepriekšējos sasaukumos izpilddirektors bija Juris Radzevičs, kuru amatā iecēla 2009. gadā, kad pie varas Rīgā nāca Saskaņas un LPP/LC koalīcija, bet vēlāk viņš pārstāvēja partiju Gods kalpot Rīgai.


Lielā atbildība

Šā gada sākumā pašvaldību izpilddirektoru atbildība kļuva ievērojami lielāka. Atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma grozījumiem pilsētas izpilddirektors kļuva par pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību daļu turētāju. Rīgas domes (RD) gadījumā tas nozīmēja 13 kapitālsabiedrību, par kuru daļu turētāju šā gada 1. janvārī kļuva Radzevičs.

Tomēr ilgi viņš izpilddirektora amatā nepalika. Marta beigās, kad amatā atlaistās domes vietā jau pāris mēnešu bija RD pagaidu administrācija, tās vadītājs Edvīns Balševics toreizējo izpilddirektoru no amata uz laiku atstādināja. Vēlāk Radzevičs iesniedza atlūgumu. Savukārt viņa vietā iecēla Ivetu Zalpēteri, kura 12. Saeimas vēlēšanās neveiksmīgi startēja no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces pārstāvētās politiskās partijas Latvijas attīstībai (LA). Bažas par jebkādu politisko ieinteresētību Pūce gan noraidīja. To noliedza arī Balševics, kurš ir Pūces vadītās ministrijas valsts sekretārs. 

Par to, ka Zalpēterei amats būtu jāatstāj, uzreiz pēc RD ārkārtas vēlēšanām augusta beigās publiski izteicās Jaunās Vienotības (JV) saraksta līderis un pašreizējais vicemērs Vilnis Ķirsis. Viņš Dienai atzīst, ka uz gaidāmā konkursa iznākumu raugās cerīgi. "Šobrīd ir priekšnosacījumi, lai viss notiktu veiksmīgi. Tomēr, protams, ar varu arī nevar nevienu piespiest, lai pieteiktos visi labākie cilvēki," saka Ķirsis un atgādina, ka par izraudzīto kandidātu tik un tā vēl balsos dome.


Politiskā neitralitāte

Ķirsis arī nenoliedz, ka Zalpēteri nav uzskatījis un arī neuzskata par politiski neitrālu personu. Tāda neesot bijusi arī RD pagaidu administrācija. "Neslēpšu, ka esmu saņēmis no domes aparāta signālus par to, ka brīdī, kad šeit bija domes pagaidu administrācija, tādi kadri kā Jaunups nāca un atklāti veica pārrunas par kaut kādiem jautājumiem, tajā skaitā personālijām," saka deputāts. Konkrētus jautājumus, kurus LA valdes loceklis Edgars Jaunups, iespējams, varētu būt nācis pārrunāt ar pagaidu administrāciju, viņš gan nemin.

No Ķirša teiktā noprotams, ka viņš ir drošs, ka jaunie domnieki iet pareizajā virzienā, lai RD darbā nebūtu nekādas ar domi nesaistītu personu ietekmes. Šī iemesla dēļ viņš atkārtoti uzsver, ka Zalpēteres nomaiņa nepieciešama pēc iespējas ātrāk.

Tomēr Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (A/P/P) prognozē, ka jaunais izpilddirektors agrāk par nākamā gada janvāri, visticamāk, nebūs zināms. Tuvākajā laikā plānots izsludināt konkursu, kurā varēs pieteikties trīs nedēļas. Desmit labākajiem kandidātiem būs jāierodas uz intervijām un jāinformē par savu stratēģiju kapitālsabiedrību attīstībā, pēc tam uz nākamo kārtu tiks virzīti trīs līdz pieci pretendenti, kuriem pārbaudīs kompetences, stresa noturību un citas spējas. Personāla atlases kompānija šajā kārtā vērtēs arī kandidātu reputāciju. Balsojumam uz domes sēdi labāko pretendentu konkursa nominācijas komisijas vērtējumā virzīs Staķis, kurš ir arī attiecīgās komisijas vadītājs. Komisijā ir vairāki dažādu nozaru pārstāvji, tai skaitā viens neatkarīgais novērotājs – Valts Kalniņš. Viņam, pēc Staķa teiktā, nebūs balsstiesību, bet viņš piesaistīts tieši tā iemesla dēļ, lai gūtu pārliecību, ka process ir caurskatāms. "Es uzskatu, ka no savas puses esmu izdarījis visu, lai šis konkurss nedotu nekādas priekšrocības tiem, kuri, iespējams, tiek pierunāti piedalīties," uzsver Staķis.

Jautāts par pēdējās nedēļas notikumiem, kad Attīstībai/Par!, Progresīvie frakcijas deputāts Māris Mičerevskis paziņoja par izstāšanos no LA, atklājot arī partijai neglaimojošas lietas, Staķis izsakās atturīgi. Viņš gan nenoliedz, ka Mičerevska paziņojums esot bijis pārsteigums. Pats RD mērs, kurš pārstāv partiju Kustība Par!, nekādu politisko spiedienu vai tirgošanos ar politisko ietekmi neesot izjutis.

A/P/P domes frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs (Progresīvie) Dienai norāda, ka Mičerevskis joprojām ir viens no 18 A/P/P frakcijas kolēģiem. Kossovičs arī neplānojot rosināt Mičerevski izslēgt, jo neredz tam pamatojumu. Tomēr viņš uzsver, ka viņa vadītajā frakcijā lēmumus nepieņem tikai viens cilvēks, tāpēc Kossovičs vēlas, lai ar M. Mičerevski izrunātos visi A/P/P domes deputāti un ikvienam būtu iespēja paust savu viedokli vai ko rosināt.

Atklātību kā ļoti svarīgu faktoru M. Kossovičs izceļ arī jautājumā par izpilddirektora meklējumiem. "Tas ir pirmais lielais darbs, pēc kura spriedīs, vai mēs atvērsim RD pārvaldi un vai tā būs savādāka nekā iepriekš, kad pa sētas durvīm tika virzīti dažādi uzņēmumu vadītāji un konsultanti, vai ne," konkursa nozīmi izpilddirektora izraudzīšanās procesā skaidro Kossovičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas