Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Veselības inspekcija: Iedzīvotājiem nav jāuztraucas par gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību

Gaisa piesārņojums potenciāli var ietekmēt cilvēku veselības stāvokli, tomēr Rīgas iedzīvotājiem vēl nebūtu jāsatraucas, uzskata Veselības inspekcijas (VI) vides veselības analītiķis Normunds Kadiķis, gan uzsverot, ka gaisa kvalitātes radītājiem ir jāseko.

Putekļi var veicināt gļotādu kairinājumu, veicinot astmas un alerģiju izpausmes. Gaisa piesārņojums ar putekļu daļiņām var palielināt cilvēku uzņēmību pret infekcijas slimībām, pastāstīja Kadiķis.

Sīkās putekļu daļiņas, tās ieelpojot, var nonākt plaušās, arī šādi izraisot dažādas slimības. Ja uz putekļiem būs smago metālu daļiņas, tās cilvēkiem var izraisīt vēzi. "Tomēr Latvijā smago metālu normatīvi vēl nekad nav pārkāpti," sacīja Kadiķis.

Speciālists norādīja, - ja gaisa piesārņojuma līmenis kļūtu kritisks, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs par to paziņotu. Tad vajadzētu atturēties no telpu vedināšanas pilsētas centrā un neiet ārā bez vajadzības. Savukārt sejas maskas tik sīkas putekļu daļiņas neaizturētu.

Gaisa piesārņojumu ietekmē gan transporta satiksme, gan arī citi faktori, piemēram, smilšu kaisīšana uz ielām. Visbiežāk gaisa piesārņojuma pārsniegumi vērojami tieši pavasarī, sacīja vides veselības analītiķis.

Kā ziņots, gaisa kvalitāte Rīgas centrā pagājušā nedēļā saglabājusies laba, taču putekļu daļiņu koncentrācijas robežlielums laikā no 14. līdz 21.martam pārsniegts trīs dienās, tādējādi sasniedzot jau 20 no 35 pieļaujamiem normas pārsniegumiem gadā.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas speciālists Jānis Klepers aģentūrai LETA skaidroja, ka visbiežāk piesārņojuma koncentrācija ir augsta stabilo laika apstākļu un nelielā vēja dēļ, kad viss autotransporta, apkures, saimnieciskās darbības radītais gaisa piesārņojums uzkrājas pilsētā vairākas dienas pēc kārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas