Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Bundžu Jānis: Drošākā valsts

Vai mēs paši zinām, kā mēs te, Latvijā, dzīvojam? Lielais vairums teiks, ka zinām gan. Kurš tad cits to varētu labāk zināt?! Nekā pārāk laba jau nav, nu jau gandrīz gadu biedē valsts drošība. Terorisms pasaulē, pustraks valsts priekšnieks kaimiņos un treniņbikšu kolonna Rīgā, kas negrib ne integrēties, ne draudzēties.

Kā tad patiešām mēs te, Latvijā, dzīvojam? Lai to objektīvi vērtētu, jāskatās no malas. Un tam malas skatītājam jābūt ar nešaubīgu reputāciju, augstām prasmēm, pieredzi un objektivitāti. Pētnieki un jautātāji ir dažādi, starp tiem arī šaubīgi. Kas var zināt, kādiem oligarhiem vai citiem burlakiem to informāciju izmantos. Vislabākais jautātājs būtu Dievs tas kungs. Bet, ja šamais aizņemts, tūlīt otrajā vietā, vismaz Eiropā, nāk Eirobarometrs. Toties Eirobarometrs… grūti atrast salīdzinājumu - apmēram kā Amerikas balss PSRS laikos. Tas ir drošs kā Šveice un godīgs kā Bundžu Jānis. Tur nav ne ieinteresētības, ne tendenciozu jautājumu, nekā tāda, kas liegtu ar visu nopietnību lasīt, kas tad par Latviju atkal izzināts un kā izskatāmies kopējā Eiropas deķī.

Nupat, lūk, izpētīts, kas tad Latvijā un tāpat visā Eirosavienībā tiek uzlūkotas kā galvenās problēmas. Ar steigu skatām rezultātu, kur teikts, ka Latvijā tāpat kā visā Eiropā kā lielāko sāpi izjūt bezdarbu un valsts ekonomisko stāvokli. Tad Latvijas problēmu listē seko veselības aprūpe, nodokļi un pensijas. Uz šī fona, dāmas un kungi, jāsecina, ka izglītības druva un mājokļu jautājums pie mums ir elegantā līmenī. Cienīsim to, kas mums labs padevies.

Mazliet citāda aina ir, ja katrs aptaujātais vērtē, tieši kas viņam nav tik labi, kā gribētos. Te pirmajā vietā cenu celšanās un inflācija, savukārt bezdarbs no valsts pirmās problēmas privātā kārtā nokritis labu gabalu zemāk.

Interesanti arī virzieni, kuros, kā var spriest, viss ir kārtībā un problēmas nav bez mikroskopa saskatāmas. Dabas aizsardzība, piemēram. Tak zaļākā valsts Eiropā, nav jau brīnums. Vai arī kultūra - tauta, kas dzied… kādas tur problēmas. Respektablais pētījums dod labu pamatu politiķu rīcībām. Piemēram, jāatbalsta Junkera investīciju plāns. Nāks nauda, būs darba vietas, visi smaidīs. Dzīvokļu jautājums ne tik svarīgs - "noliktās atslēgas" taisīsim no papīra, nevis dzelzs…

Tomēr viens sektors, kas zināmajā Maslova vajadzību piramīdā nāk tūlīt pēc gaisa, ūdens un seksa, smalkajā aptaujā nekādi nav redzams. Kā zināms, krievu pētnieks Aļoha Maslovs (amerikāņi necienīgi viņu piesavinājuši) kara laikā izštukoja, ka nākamā pēc skābekļa cilvēkam ir drošība.

Vēlākos gados Maslovu ar viņa piramīdu bieži kritizēja kā realitātei neatbilstošu. To būs ielāgojuši aptaujātie tūkstoš un ciktur Latvijas iedzīvotāji. JO! Starp akūtajiem problēmu jautājumiem valsts un pašu drošība neparādās vispār un it nemaz! Var jau būt, ka tādu jautājumu nemaz neuzdeva. Kāpēc neuzdeva? Tāpēc, ka nav aktuāli. Ja arī tāda Eirobarometra drošības aptauja bijusi, tad tik slepena, ka to nezina ne paši atbildētāji, ne pat jautājuma uzdevēji.

Ko nu tur minēt un nomocīt sevi ar sazvērestību teorijām. Pēc tā, ko Eirobarometrs izpētījis, sanāk, ka Latvija ir ne tikai zaļākā un dziedošākā, bet arī drošākā Eiropas valsts. Būsim uzmanīgi ar dažādiem panikas cēlājiem! Neaizmirsīsim noskaidrot, no kurienes viņiem kājas aug.

*ļoti neatkarīgs konsultants 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē