Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

FKTK: Latvijā ir augstas prasības nerezidentu naudas plūsmas kontrolē

Latvijā pastāv speciālu pasākumu kopums tieši nerezidentu noguldījumu naudas plūsmas pārraudzībai, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

FKTK eksperti regulāri veic uzraudzību, lai šīs darbības tiktu nodrošinātas visās Latvijā bankās, paziņojumā presei norāda FKTK.

FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis norāda: "Nav pamata sagaidīt, ka tuvāko dienu laikā Latvijas finanšu sektorā ienāks liela nezināmas izcelsmes naudas plūsma, jo Latvijā ir vienas no augstākajām prasībām nerezidentu klientu izvērtēšanā, t.sk. tiek veikta arī klientu padziļināta izpēte."

Zakulis atzīmē: tāpat nav patiesi izteikumi, ka Latvija varētu kļūt par Kipru Nr.2, jo abu valstu finanšu sektoru apmēri un to nozīme ekonomikā ir ļoti atšķirīga. Kiprā finanšu pakalpojumu joma, tai skaitā banku sektors un arī saistītie finanšu pakalpojumi, ir 40% no iekšzemes kopprodukta, kamēr Latvijā kopumā finanšu sektors ir 3-3,5% no iekšzemes kopprodukta.

Saistībā ar situāciju Kiprā FKTK priekšsēdētājs Zakulis šonedēļ aicinājis Latvijas bankas fokusēties uz klientu un finanšu plūsmu kvalitātes izvērtēšanu. FKTK arī līdz šim ir strādājusi ar bankām šajā virzienā un aicinājusi rūpīgi vērtēt ienākošās naudas izcelsmi un pārzināt savu klientu darbību. Piemēram, jauna klienta izpēte Latvijas bankās paredz vairākus soļus, un šis process var reizēm prasīt nedēļām ilgu laiku. Lai nerezidenti, kuri neveic Latvijā saimniecisko darbību, tai skaitā ārzonu kompānijas, varētu izvietot līdzekļus Latvijas bankās, tiem vispirms nepieciešams atvērt kontu kādā Latvijas bankā.

Konta atvēršana un uzraudzība tiek īstenota vairākos soļos. Vispirms banka veic klienta identifikāciju un iegūst nepieciešamo informāciju no klienta, lai varētu veikt tā izpēti un lemt par konta atvēršanu vai neatvēršanu. Ja kompānijas komercdarbība nav saistīta ar Latviju, tad bankai saskaņā ar FKTK normatīvajiem noteikumiem jāveic klienta padziļināta izpēte, tai skaitā iegūstot informāciju par darbības veidu, galvenajiem sadarbības partneriem, plānoto darījumu apmēru un naudas līdzekļu izcelsmi. Balstoties uz iegūto informāciju, banka nosaka klienta riska līmeni un lemj par konta atvēršanu vai neatvēršanu.

Bankai pēc konta atvēršanas klientam, kas neveic komercdarbību Latvijā, saskaņā ar FKTK noteikumiem jāveic klientu padziļināta izpēte un veikto darījumu pastiprināta uzraudzība, ja mēneša kredīta apgrozījums pārsniedz 200 000 latu ekvivalentu vai gada kredīta apgrozījums pārsniedz divu miljonu latu ekvivalentu.

Savukārt klientu padziļināta izpēte, ko banka veic darījumu attiecību laikā, ietver vismaz šādas darbības: klienta kontā veikto darījumu atbilstības salīdzināšana klienta deklarētajai saimnieciskajai darbībai, papildu informācijas iegūšana, lai pārliecinātos, ka klienta norādītais vai finanšu iestādes noskaidrotais patiesais labuma guvējs tiešām ir patiesais labuma guvējs, klienta kontā esošo finanšu līdzekļu izcelsmes noskaidrošana, kā arī klienta saimnieciskās vai personiskās darbības analīze.

Latvijas normatīvais regulējums izstrādāts, balstoties uz Eiropas Savienības direktīvām un Starptautiskās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas (FATF) rekomendācijām. Starptautiskā organizācija Moneyval 2011./2012.gadā vērtējusi Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma novēršanas sistēmu, atzīstot to par atbilstošu starptautiskām prasībām.

Kā ziņots, jau vairākas dienas tiek meklēti risinājumi parādu krīzes piemeklētās Kipras finanšu sistēmas glābšanai. Bankas Kiprā šonedēļ slēgtas.

Eksperti prognozē, ka šo norišu rezultātā saruks uzticība Kipras banku sistēmai un tajās izvietotais kapitāls meklēs citu mājvietu, un daļai kapitāla interesenta varētu būt arī Latvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē