Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Freimanis: Vienotības reitings audzis, jo iedzīvotāji neredz alternatīvu partijas īstenotajai politikai

Partijas Saskaņas centrs (SC) reitingu kritums jūnijā zināmā mērā varētu būt skaidrojums ar Vladimira Lindermana un Jevgēņija Osipova partijas dibināšanas centieniem, portālam Diena.lv sacīja Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis.

Krievvalodīgo vēlētāju vidū novērojama mērena radikalizācija, taču tā kā vēl īsti nav skaidrs, vai Lindermana un Osipova partija startēs parlamenta vēlēšanās, tad, iespējams, Latvijas faktu aptaujā radikālo vēlētāju balsi pievilinājusi partija Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL), pieļāva A. Freimanis.

"Ja skatās uz to mijiedarbību starp SC un PCTVL, tad PCTVL ir pieaugums, kas ir gandrīz tāds pats kā kritums SC," novērojis sociologs.

Savukārt partijai Vienotība reitingi jūnijā pieauguši – par to būtu gatavi balsot 18,5% pilsoņu, ko A. Freimanis skaidro ar pēdējos mēnešos bieži dzirdamo Latvijas veiksmes stāsta kultu, kura centrā parasti tiek likts premjerministrs Valdis Dombrovskis kā šī veiksmes stāsta arhitekts.

"To parasti uztur spēkā dažādi starptautiski pazīstami politiķi un finanšu institūciju amatpersonas - es domāju Lagardas kundzi, kas viesojās Rīgā un piedalījās konferencē, kurā viņa slavēja Latviju," sacīja A. Freimanis.

Otrs iemesls Vienotības reitingu kāpumam varētu būt fakts, ka iedzīvotāji neredz ticamu alternatīvu Vienotības piedāvātajai politikai. Šis iemesls, kā uzskata A. Freimanis, spēlē daudz lielāku lomu.

Viņš gan piebilst, ka Latvijas faktu aptaujā visticamāk nav trāpījis Vienotības Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa gadījums. "Pozitīvi vai negatīvi notikumi - tiesa gan atkarībā no to intensitātes, viņi savu iespaidu rod mazliet vēlāk. Nav tā, ka notikums ir tagad, bet reakcija rīt, ir kaut kāda pauze," skaidroja A. Freimanis.

Tiesa gan, viņaprāt, Dz. Zaķis iedzīvotājiem tik lielā mērā neasociējas ar Vienotību, kā V. Dombrovskis – vismaz ne tik lielā mērā, lai gadījums ar nodokļu nenomaksāšanu iespaidotu vēlētāju attieksmi pret partiju kopumā.

Savukārt politologs Ivars Ījabs Vienotības reitingu kāpumu skaidro ar to, ka cilvēki jūt, ka situācija sliktāka nepaliek un apkures rēķini vairs nav jāmaksā. “Cilvēki kopumā, vasarai atnākot, kļūst optimistiskāki,” pieļāva I. Ījabs.

Portāls Diena.lv jau vēstījis, ka Latvijas faktu jaunākajā aptaujā noskaidrojies – Latvijas iedzīvotāju vidū jūnijā vispopulārākā partija bija Vienotība, kuru parlamentā vēlētos redzēt 18,5% pilsoņu.

Jūnijā salīdzinājumā ar maiju Vienotības reitingi ir pieauguši - maijā šo partiju Saeimā vēlējās redzēt 15,5% pilsoņu.

Kopumā Saeimā pašreiz 5% barjeru bez Vienotības pārvarētu vēl trīs politiskie spēki - par partiju Saskaņas centrs balsotu 14,7%, par Zaļo un zemnieku savienību - 8%, bet nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK Saeimā vēlas redzēt 6,8% pilsoņu.

Partijas Saskaņas centrs popularitāte ir nedaudz kritusies - maijā par šo partiju vēlēšanās balsotu 17,5%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē