Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kozlovskis: Jauno narkotisko vielu pārdevējus sagaida bargi sodi

Grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" dod iespēju tiesībsargājošām iestādēm efektīvāk vērsties pret jauno narkotisko vielu izplatību, pārliecināts iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Piektdien, 1.martā, Iekšlietu ministrijā notika preses konference par papildu izmaiņām jauno narkotisko un psihotropo vielu kontrolē un likuma līdzšinējo izmaiņu rezultātiem. Preses konferencē piedalījās iekšlietu ministrs R.Kozlovskis, Valsts policijas priekšnieks I.Ķuzis un Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs J.Bekmanis.

"Pateicoties veiksmīgai Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas sadarbībai, beidzot tiesībsargājošajām iestādēm ir iespējas maksimāli efektīvi vērsties pret tiem, kas par godīgu uzņēmējdarbību uzskata iedzīvotāju, īpaši jauniešu pakļaušanu atkarībai no tā sauktajām "legālajām narkotikām". Šobrīd Latvijā zināmās esošās psihotropās vielas atzītas par sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzinātām psihotropām vielām. Tas nozīmē, ka jauno narkotisko vielu pārdevējus par to izplatīšanu, iegādi, glabāšanu un ražošanu sagaida bargi sodi," norādīja R.Kozlovskis.

Kopš 23.februāra, kad grozījumi stājās spēkā, Valsts policija veikusi reidus 57 jau iepriekš apzinātas tirdzniecības vietās visā Latvijā, no kurām 17 tirdzniecības vietās notika izņemšanas. Pārējās tā saukto "legālo narkotisko vielu" tirgotavas darbu bija pārtraukušas. Atsevišķās tirdzniecības vietās Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Valmierā, Olainē un Ogrē policija atsavināja dažādus augu maisījumus, kas, iespējams, satur aizliegtās vielas. Pēc provizoriskiem aprēķiniem pēdējās dienās kopumā no aprites izņemts provizoriski 4158 devas dažādu jauno psihotropo un narkotisko vielu un tās saturošu produktu.

Ministrs R. Kozlovskis sacīja, ka paralēli policijas darbam, narkomānijas apkarošanā ir jāiesaistās visai sabiedrībai, kam rūp mūsu nākamās paaudzes veselība un drošība, tāpēc ikviens tiek aicināts Valsts policijai ziņot par visiem gadījumiem, kad tiek tirgotas, ražotas, glabātas vai izplatītas minētās vielas saturošās preces.

"Aicinu aktīvi līdzdarboties savu bērnu un līdzcilvēku audzināšanā, tādējādi gan pasargājot sevi un apkārtējos no narkotisko un psihotropo vielu izplatības nodarītā posta, gan arī mazinot noziedznieku iespējas nopelnīt uz atkarību rēķina," uzskata R. Kozlovskis.

Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju un citām institūcijām ir izstrādājusi un valdībā iesniegusi arī papildu izmaiņas likumos, lai tiktu ieviesta arī pagaidu aizlieguma sistēma. Tas nozīmēs - ja pēkšņi tirgū parādīsies kāda jauna narkotiska vai psihotropa viela, Slimību profilakses un kontroles centrs aizliegs tās apriti uz laiku, kamēr tiks izpētīta tās ietekme un izlemts, vai vielu atļaut vai pilnībā aizliegt, savukārt Valsts policija iegūs tiesības izņemt šīs vielas saturošas preces no aprites.

Iekšlietu ministrija atgādina, ka par narkotisko vielu, tostarp tā saucamo "vieglo narkotiku", realizēšanu draud brīvības atņemšana. Tāpat likumā paredzēta atbildība arī par narkotisko vielu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu nelielos apmēros bez realizācijas nolūka atkārtoti gada laikā. Krimināllikums atbrīvo personas no kriminālatbildības, ja tās ir labprātīgi atteikušās no noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas, šajā gadījumā – psihotropo vielu ražošanas, glabāšanas, izplatīšanas un lietošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē