Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mendziņš: Pasaule mainīsies

Degvielas cenai sasniedzot kritisko viena lata cenas robežu un pārlasot autopārvadātāju apokaliptiskos nākotnes attīstības scenārijus, uzdūros kāda autoražotāja interneta vietnei.

Iepazīsimies: Tesla Motors. Silīcija ielejas inženieru projekts. Patlaban uzņēmums ražo rodsterus, un 1800 šādu automobiļu jau devušies ielās. Šogad Tesla laidīs klajā arī ģimenes auto Tesla Model S. Paredzamais nobraukums ar vienu uzlādi ir no 250 līdz pat 480 kilometriem. Auto ir uzstādīta baterija, kuras uzlādei nepieciešamais laiks ir aptuveni viena stunda uz 100 nobraucamajiem kilometriem. Uzlādes izmaksas 100 km nobraukumam tiek lēstas Ls 1,5-2 robežās - piecreiz lētāk, nekā braucot ar degvielu. Gandrīz piecus metrus garais un 196 centimetrus platais auto atbilst biznesa klases parametriem, un tā cena svārstās no 50 līdz 85 tūkstošiem ASV dolāru. Dinamika apmierinās pat visprasīgākos sportiskas braukšanas fanus, savukārt gandrīz 500 km nobraukuma iespēja ir salīdzināma ar vidēja vecuma sešcilindru benzīna auto bāku. Līdz šim elektromašīna bija kompromisiem piebāzts mazauto ar nelielu nobraukumu starp uzlādēm un neadekvātām cenām, turpretim kalifornieši piedāvā pietiekami jaudīgu, ērtu un dinamisku auto ar lieliskiem tehniskajiem parametriem par salīdzinoši saprātīgu cenu.

Atceroties Lutera Kinga nemirstīgo frāzi - arī man ir sapnis, un es redzu pilsētu ielas pilnas ar elektromobiļiem. Krievijas ekonomikas ietekme, kas lielā mērā balstīta uz naftas eksportu, lēnām samazinās.

Jāatceras, ka elektroenerģiju neapliek ar akcīzes nodokli, turklāt elektrības cena ir regulatora uzraudzīta. Elektrību teorētiski var ražot arī mājsaimniecībās. Es redzu savā sapnī piemājas dārziņu, kurā uzsliets vēja ģenerators, pie kura pieslēgts lādējas elektromobilis. Ja gadījumā ierēdņiem ienāks prātā mehāniski pārlikt visu esošo nodokļu slogu no degvielas uz elektroenerģiju, būs jārēķinās ar cilvēku radošumu pašapgādē ar elektrību. Un tas nozīmē, ka manā sapnī valstij beidzot patiešām būs jāsāk rūpēties par uzņēmējdarbības vides attīstību, bet iedzīvotājiem paliks vairāk naudas. Pat saprotot, ka transports nav vienīgais naftas produktu patēriņš,, elektromašīnu inženieri mums ir devuši cerību, ka pasaule būs spiesta mainīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē