Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vējonis: Ar Ziemassvētku kauju simtgadi mēs sākam svinēt Latvijas valsts neatkarības 100 gadus

“Te, Tīreļpurvā un Ložmetējkalnā pirms simts gadiem sākās cīņa par Latviju. Ziemassvētku kaujās iesākās brīvā, neatkarīgā Latvijas valsts,” uzrunā Ziemassvētku kauju simtgades atceres pasākumā sestdien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

“Aukstums, sniegs, un zem sniega – vēl neaizsalis purvs, nāvējošas lamatas. Tomēr jādodas uz priekšu, pretim ienaidnieku ugunīm, jo atpakaļceļa nav. Tik skarbi bija apstākļi janvārī pirms simts gadiem. Šodien, kad atzīmējam Ziemassvētku kauju simtgadi, laikapstākļi ir līdzīgi. Vai kaut kas ir mainījies? Jā, ir. Nav ienaidnieka ložu, bet ir brīva Latvija,” teica Vējonis.

Viņš uzsvēra, ka tolaik latviešu strēlnieku sirdīs drosmīgi lolotā cerība par savu zemi kļuva par pamatu Latvijas valsts izveidošanai. Tāpēc līdz ar Ziemassvētku kauju simtgadi mēs sākam svinēt Latvijas valsts neatkarības 100 gadus, sacīja Raimonds Vējonis.

Pēc Ziemassvētku kauju atceres pasākuma Valsts prezidents uzrunāja skautu un gaidu ziemas nometnes “Baltais vilks” dalībniekus, novērtējot jauniešu interesi un rūpes par vēstures pārmantošanu. Izprotot, kā kaujās pirms simts gadiem jutās jaunie latviešu strēlnieki, jaunieši stiprina ne tikai paši sevi, bet arī savu valsti, sacīja Valsts prezidents. 

Top komentāri

Prezidenta krustdēls
P
Kā raksta vēsturniece Ineta Lipša (RL, Sept. 2016): "'...pēc traģiskām 1916. g Ziemsvētku kaujām, kurās no ierindas tika izsista trešā daļa latviešu strēlnieku--9000 tukstoš karavīru, no kuriem 2000 tika nogalināti, pārējie ievainoti. Var iedomāties sarugtinājumi, niknumu, kas izsprāga publiskā trelpā pēc pāris mēnešiem,,,kad visi ieguva tiesību runāt,'... visas latvju dēlu mātes un tēvi no visas sirds nolādējuši latviešu bataljonu dibinātājus un organizatorus." Vai tad šodien kaut kas savādāk? Cik tad šodien latvieši, kas slavē Vējoni vai tagadējo pēcpadomijas Latvijas valdību, ja slavas vārdus viņu mutē neiebāž propaganda? Bet, re, te pat februārī Nato mau*a Vējonis taisās iesēdināt latviešu puišus jaunās bruņu mašīnās, kamēr par viņa prāta veselību pēcpadomijas režīms klusē.
karš starp Vāciju un Krieviju
k
Ziemassvētku kaujas bija kara starp Vāciju un Krieviju sastāvdaļa, kurā latvieši bija Krievijai parocīga lielgabalgaļa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē