Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Zanders: Īgnie eiropieši

Ikgadējais Pasaules ekonomikas forums Davosā tradicionāli piedāvā interesentiem vairākus analītiskus ziņojumus. Šogad interesants šķiet Global Agenda Outlook 2013, kas veidots, aptaujājot vairāk nekā 1500 ekspertu no biznesa, akadēmiskajām, NVO aprindām dažādās valstīs. Aptauju mērķis ir noskaidrot, kā speciālisti vērtē tā vai cita scenārija, tendences iespējamību un ietekmi.

Daži «izvilkumi». Jautājums - kā cilvēki tuvāko piecu gadu laikā vērtēs brīvā tirgus kapitālisma sistēmu? Viegli nojaust, ka eksperti prognozē gana lielu negatīvas attieksmes īpatsvaru; zīmīgi, ka Eiropā tas tuvosies 40%, pietuvojoties neitrāla vērtējuma līmenim un uz pusi pārsniedzot pozitīva vērtējuma līmeni. Vēl pesimistiskākas atbildes uz jautājumu - kā vērtējat valstu vadītāju spēju, māku mazināt lielās atšķirības cilvēku ienākumos? Kopumā 54% vērtē skeptiski, 23% - ļoti skeptiski. ASV un Eiropā skeptiķu ir vairāk nekā citos reģionos - attiecīgi 27 un 25 procenti. Par to, ka eiropiešiem dūša patiešām sašļukusi, liecina arī jautājums - vai paredzat politiskās nestabilitātes pieaugumu jūsu reģionā? Proti, varētu saprast vecās Eiropas drūmās pārdomas par savu ekonomiku, bet kādi nu tur lieli satricinājumi politikā. Nekā nebija - 30% pieļauj nestabilitātes pieaugumu, kas ir vairāk nekā Āzijā (24%) un daudz neatpaliek no Āfrikas līmeņa (43%). (Iemesls varētu būt atšķirīgs jēdziena «politiskā nestabilitāte» saturs - Āfrikā tas nozīmē apvērsumus, militārus konfliktus, turpretim Eiropā - streikus, sociālos nemierus, populisma ziedulaikus.) Uz šāda Eiropas noskaņojuma fona toties izceļas izteikta (apmēram 85%) pārliecība, ka eirozona nesabruks, turklāt interesanti, ka tikpat optimistiski par eiro nākotni ir arī citus reģionus pārstāvošie eksperti.

Davosas forumu nereti uztver kā tādu kapitālisma haizivju - globālistu - saietu, tomēr liekas, ka šis priekšstats vairs īsti neatbilst foruma noskaņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē