Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

4finance krīzes apstākļos piedāvā kredītbrīvdienas un ierobežo kredītu izsniegšanu

AS 4finance kopš marta vidus ir ieviesusi vēl stingrākus kreditēšanas izvērtēšanas nosacījumus, samazinājusi maksimālās izsniedzamās summas un turpina piedāvāt maksājumu pārcelšanu periodā līdz pat 60 dienām, informē kompānijas pārstāvis Artūrs Čakars.

Tiem Vivus.lv, Ondo.lv un SMScredit.lv klientiem, kuriem kopš ārkārtējā stāvokļa pasludināšanas 12. martā vairs nav iespēju izpildīt savas kredītsaistības, ir iespēja pārcelt regulāro maksājumu periodā līdz 60 dienām. Atkarībā no konkrētā klienta situācijas un ārkārtas stāvokļa ietekmes uz privātpersonas finanšu stāvokli, izvērtējot katru klientu individuāli, kompānija var lemt arī par maksājumu pārcelšanu garākā termiņā, norāda Čakars.

"Svarīgi uzsvērt, ka AS 4finance, pārceļot ikmēneša maksājuma atmaksas termiņu, pārceļ arī kredīta atmaksas gala termiņu. Tas nozīmē, ka pārceltais maksājums nākotnē nepalielinās ikmēneša maksājuma apmēru, bet vienkārši kalendārā pārcelsies tālāk," skaidro AS 4finance reģionālais vadītājs Gvido Endlers.

Tāpat 4finance piedāvā arī kredītbrīvdienas. Uz piešķiršanas brīdi klientam nav jāveic maksājumi un procentu maksājums tiek pievienots nākamā mēneša maksājumam. Ja klientam nebūs iespēja veikt nākošā mēneša maksājumu, kredītbrīvdienas var tikt pagarinātas vai arī piemeklēts cits individuāls risinājums.

AS 4finance ārkārtas situācijas dēļ ir ieviesusi vēl stingrākus kreditēšanas nosacījumus. Ja līdz šim kompānijas maksātspējas izvērtēšanas prasībām atbilda aptuveni 30% no iesniegtajiem kredītu pieteikumiem, tad pēc jauno vērtēšanas kritēriju ieviešanas tiek apstiprināti tikai 23% no potenciālajiem kredītņēmējiem.  Tas nozīmē, ka aizdevums tiek izsniegts tikai 23 gadījumos no 100 pieteikumiem.

"Mēs nepārtraukti monitorējam situāciju kreditēšanas tirgū un ekonomikā kopumā. Nepieciešamības gadījumā esam gatavi ieviest arī stingrākus ierobežojumus kredītu izsniegšanā klientiem," teic Endlers.

Vienlaikus kompānijā norāda, ka izsniegto kredītu apjomi martā samazinājās par 19% salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem 2020. gada mēnešiem, savukārt salīdzinot marta un aprīļa pirmās divas nedēļas, samazinājums veido jau 32%. Ir samazinājies pieteikumu skaits, kā arī apstiprināto aizdevumu skaits.
"Pēc kreditēšanas apjomiem var izdarīt secinājumu, ka cilvēku atbildības sajūta ir pietiekami augsta un tiek rūpīgi vērtēta individuālā spēja aizņemties. Klienti šajos apstākļos rūpīgi izvērtē aizdevuma nepieciešamību," saka Čakars.

"Mūsu galvenais fokuss arī krīzes apstākļos ir uzturēt godīgas un atvērtas attiecības ar saviem klientiem, un rūpēties, lai klienti neuzņemtos nesamērīgi augstas kredītsaistības. Tādēļ galveno uzmanību veltīsim esošo klientu apkalpošanai, nodrošinot individuālu pieeju klienta apkalpošanā," papildina Endlers.

Vienlaikus tiek ieviestas izmaiņas kompānijas kredītpolitikā, piemērojot risku analīzē balstītu pieeju un nosakot samazinājumu summām, kādas klienti var aizņemties. Tas nozīmē, ka produktā noteiktais maksimālais kredīta apjoms klientam būs pieejams tikai tādā gadījumā, ja klients atbildīs noteiktiem kritērijiem, skaidro Čakars. Šajā gadījumā tiks ņemti vērā gan klienta ienākumi un izdevumi, iepriekšējā atmaksas disciplīna, gan vecuma grupa, iepriekš izsniegto aizdevumu skaits un to atmaksas kvalitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas