Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Arbor Medical Korporācija ar mākslīgā intelekta palīdzību rada jaunu programmatūru medicīnas iestādēm

SIA Arbor Medical Korporācija, sadarbojoties ar vadošajām Latvijas medicīnas iestādēm un izmantojot mākslīgo intelektu, radījusi trīs jaunas programmas medicīnas vajadzībām un izskata iespējas šos produktus arī eksportēt, pastāstīja uzņēmuma vadītāja Dace Ratfeldere.

“Mākslīgais intelekts šobrīd ļoti palīdz medicīnisko iekārtu ražotājiem jaunas programmatūras izstrādē. Lai to veiksmīgi īstenotu, vajadzīga pēc iespējas apjomīgāka datu bāze, tāpēc izstrādes ierasti veic lielas kompānijas, bet tagad šādi piemēri ir arī Latvijā,” pastāstīja D. Ratfeldere. “Svarīgi, ka datu izmantošanā jāņem vērā jaunās digitalizācijas vadlīnijas un personas datu aizsardzības prasības. Tāpat medicīnas programmatūras un iekārtu ražotājiem precīzi jāzina, kur un kā to produkcija tiek izmantota.”

Mākslīgais intelekts radioloģijā, endoskopijā, sonogrāfijā

“Arbor Medical Korporācija” lepojas, ka tās paspārnē izstrādātas trīs medicīnas programmatūras: viena to tām ir radioloģijas informācijas sistēma AI-RIS, kas radīta sadarbībā ar Latvijas vadošo medicīnas iestāžu radiologiem. AI-RIS nodrošina procesu vadību, darbību automatizāciju, veicamajiem uzdevumiem pielāgota darba vide katram procesa dalībniekam, integrāciju ar radioloģijas iekārtām, datu analīzi un sistematizācija, katalogus un elastīgus pārvaldības un analīzes risinājumus.

Jaunas programmatūras iespējas ir arī endoskopiskajos izmeklējumos attiecībā uz attēlu apstrādi un tālāku izmantošanu, pārsūtot tos tālāk uz glabāšanas serveri. Trešais virziens ir sterilizācijas iekārtu un instrumentu izsekojamība. “Tā kā ar šīm darbībām saistīti pacientu privātie dati, Nacionālā Veselības dienesta uzdevums ir uzglabāt un izsniegt šos datus ar e-veselības starpniecību, un pacientiem šos datus būtu jāsaņem bez maksas,” skaidro D. Ratfeldere.

Runājot par IT risinājumu eksportu, D. Ratfeldere min iespējas trešajās valstīs, jo Eiropas Savienībā pārsvarā ir vai nu savi izstrādātāji, vai sadarbība ar lielajām korporācijām. “Mūsu radīto programmatūru ir vienkārši adaptēt svešvalodās un pielāgot dažādām vajadzībām, tomēr ir šis process ir ļoti laikietilpīgs.”

Mākslīgais intelekts uzlabo arī sonogrāfijas attēlu apstrādes un interpretācijas iespējas. “Atbilstoši izmantotas iekārtas un rīki sniedz ļoti daudz būtiskas informācijas, un Latvijas mediķi ļoti veiksmīgi aug profesionālā ziņā. Gribētu uzsvērt: reizēm dzirdam runas, ka speciālisti aizplūst uz ārzemēm, bet arī Latvijā ir ļoti augsti kvalificēti speciālisti. Mums ir daudz labu dakteru!”

Ražotāji attīsta “zaļākas” medicīnas iekārtas

Jaunākajās medicīnas iekārtās tiek ieviestas videi draudzīgākas tehnoloģijas uz zaļie sertifikāti, piemēram, “Philips HealthCare” magnētiskās rezonanses aparātā ir ieviesta bezhēlija tehnoloģija, kas izmanto tikai 7 litrus magnētu dzesējošā hēlija salīdzinot ar 1500 litriem iepriekšējās paaudzes iekārtām, kā arī ļauj iztikt bez hēlija avārijas noplūdes risinājumiem, jo avārijas noplūdes vairs nav iespējamas pat teorijā.

Tāpat daudzās iekārtās tiek izmantoti MI risinājumi, piemēram, Philips magnētiskās rezonanses iekārtas ir aprīkotas ar MI risinājumiem visos diagnostiskās attēlveidošanas posmos: automātiskā pacientu pozicionēšana, izmeklējumu plānošana, datu iegūšana, rekonstrukciju veikšana un attēlu pēcapstrāde, kas ļauj veikt izmeklējumus būtiski ātrāk, precīzāk un ar mazāku carbon footprint.

Lai varētu medicīnas darbinieki apgūtu jauno tehnoloģiju sniegtās iespējas, “Arbor Medical Korporācija” piedāvā bezmaksas tiešsaistes konsultācijas par attēlu interpretāciju, pieredzes apmaiņai un sarežģītu gadījumu izskatīšanai.

“Aizvadītajā gadā mums bija 68 šādi semināri ar “Zoom” palīdzību, un šajās konsultācijās speciālisti dalās pieredzē, piemēram, interpretējot iekārtu uzņemtos attēlus. Arī pēc Covid-19 vīrusa pārslimošanas daudziem pacientiem konstatētas jauna veida neiroloģiskas vai kardioloģiskas patoloģijas, kā arī ar vēža diagnostiku saistīti jautājumi. Šīs sekas šobrīd vēl tikai tiek padziļināti pētītas, un mediķu savstarpējā saziņa šajā procesā palīdz,” uzsver D. Ratfeldere. “Šādā sadarbībā iegūst visas iesaistītās pusēs, mediķi savstarpēji iepazīstas un dalās pieredzē.”

Latvijā attīstās nukleārā medicīna

Runājot par tuvākās nākotnes tendencēm, D. Ratfeldere min nuklerāo medicīnu. “Viena no šobrīd modernākajām iekārtām būs ARS Kodolmedicīnas klīnikā, kur notiek vērienīgas investīcas gan iekārtās, gan speciālistos. ARS ir arī “Arbor Medical Korporācijas” viens no lielākiem privātais sadarbības partneris.”

Jaunajā klīnikā pacientiem ambulatori tiek nodrošināti datortomogrāfijas izmeklējumi ar šobrīd jaunākās paaudzes 64 slāņu “Philips” datortomogrāfijas iekārtu un magnētiskās rezonanzes izmeklējumi ar “Philips” MR 5300 1.5T MR iekārtu, kas ražota 2022.gadā. Jau gadu tiek sniegti arī valsts apmaksātie magnētiskās rezonanses neiroradioloģijas, kaulu un locītavu, vēdera dobuma un iegurņa, kakla un galvas asinsvadu, kakla mīksto audu izmeklējumi.

Datu apritei jākļūst visaptverošai

Lai nākotnē optimāli izmantotu visu medicīnas iestāžu iegūtos datus un varētu tos lietot pacientam labākajā veidā, D. Rātfelderes ieskatā jāturpina attīstīt arī valsts pārvaldīto E-veselības sistēmu. “Gan valsts, gan privātās medicīnas iestādes ievāc ļoti plašu informāciju par katru pacientu, un tai būtu jābūt pieejamai caur valsts pārvaldītu struktūru, lai nodrošinātu visas privātuma prasības. Daļēji tas jau notiek, bet uzlabojumi jāturpina un valsts institūcijām vajadzētu vairāk iesaistīties tieši attēlu apritē. Te ir runa arī par pacientu reģistriem, kuriem būtu jābūt savstarpēji savietojamiem.

Labā ziņa ir tā, ka šobrīd Veselības ministrija nepiešķir prioritāti kādai vienai nozarei, bet veselības aprūpei kopumā, kas ļauj cerēt uz pozitīvu attīstību arī datu aprites jomā. Labs piemērs ir Latvijas visu trīs universitāšu slimnīcu  (Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Bērnu klīniskās universitātes slimnīca) ieviestais risinājums SECTRA PACS arhīvs,  kur dati par katru pacientu iegūstami vienkopus – vizuālās diagnostikas izmeklējumi un to apraksti, operācijas attēli un video faili, patoloģiju paraugi un citi izmeklējuma dati. Šis risinājums dod iespēju slimnīcām savstarpēji apmainīties ar iegūto informāciju, neveicot atkārtotus izmeklējumus. Ārsts speciālists var tiem iegūt piekļuvi, lai analizētu pacienta informāciju kopumā, ievērojot datu aizsardzības principus.”

“Arbor Medical Korporācija” jau vairāk nekā 20 gadus darbojas medicīnas preču un iekārtu tirgū, nodrošinot augstus apkalpošanas standartus, tostarp arī iekārtu servisa pakalpojumus Latvijā un Baltijā kā viens no vadošajiem uzņēmumiem savā darbības jomā. Uzņēmumam ir meitas uzņēmumi Lietuvā un Igaunijā.  “Arbor Medical Korporācija” piedāvā augstvērtīgus medicīnas produktus no pasaulē atzītiem ražotājiem, kā, piemēram, “Philips HealthCare”, “Natus Medical”, “Cook Medical”, “Abbott Vascular”, “Trumpf Medical”, “ProMed” un citiem.

 

      

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas