Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ātro kredītu uzņēmumiem naudu aizdevuši politiķi, ofšoros reģistrētas kompānijas un komercbankas

Ātro kredītu nozares finansētāju vidū ir gan politiķi, gan dažādās ārzonās reģistrētas kompānijas, gan sms kredītus kritizējošās komercbankas, pētniecības projekta smsSOS ietvaros noskaidrojis LTV raidījums De Facto. Ātrajiem kredītiem nauda nākusi, piemēram,  no tādām valstīm ka Belizas un Dominikas. 
Interesanta ir pirmo miljonu izcelsme ātro kredītu tirgus līderim 4finance grupai. Tam sēklas naudu savulaik deva vairāki uzņēmumi – piemēram, nu jau likvidētais SIA Liepājas namserviss aizdeva 326 804 latu. Uzņēmums saistīts ar skandalozu slavu ieguvušo Liepājas domnieku Ivaru Kesenfeldu, kuru pašvaldībā pazīst kā aktīvu nekustamā īpašuma tirgus darboni. 

Tomēr lielāko naudu 4finance ieguva no SIA AD Consult - vairāk nekā pusotru miljonu latu (1 598 872). Uzņēmums pieder advokātam Edgaram Dupatam un Uldim Arnicānam, un Lursoft informācija liecina, ka viņi arī finansējuši darījumu. Abi vairāk zināmi kā ilggadēji Liepājas autobusa parka pārstāvji – šis uzņēmums pieder ekspremjera Andra Šķēles ģimenei. Vai tādējādi ātro kredītu biznesā caur starpniekiem nav nonākusi arī ekspolitiķa nauda, atbildes gan nav – šādi darījumi Šķēles amatpersonas deklarācijās neparādās, savukārt Dupats, kurš šobrīd ir Liepājas autobusu parka padomes priekšsēdētājs, uz De Facto jautājumiem atbildes atteicās sniegt.

“Paldies par izrādīto interesi. SIA AD Consult atturas no izvērstiem komentāriem par savu komercdarbību, tai skaitā konkrētām darbībām,” raidījumam norādīja Dupats.

Politiskajās aprindās pazīstams ir arī kāds cits 4finance sēklas naudas devējs. Uzņēmējs un basktebola kluba VEF Rīga valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons. Viņam piederošie uzņēmumi MM Investīcijas un MD Birojs ātro kredītu līderim kopā aizdevuši 1,2 miljonus latu (1 229 907). Lursoft pieejamā informācija liecina, ka šos līdzekļus šīs firmas ieguvušas gan no paša Martinsona, gan kādām neatšifrētām fiziskām un juridiskām personām.

Vienīgais politiķis, kurš līdz šim atzinies, ka aizdevis naudu ātrajiem kredītiem ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks. 2010.gadā viņš 4finance īpašniekiem aizdevis pusmiljonu eiro. Un labi nopelnījis – par aizdevumu saņēmis vairāk nekā 80 tūkstošus latu lielus procentus.

De Facto apgalvoja politiķis, tad naudu ātrajiem kredītiem viņš aizdevis, jo „tai laikā tie zēni jeb tie cilvēki, kas uztaisīja to SmsCredit, tie daļa ir no Latvijas, un tie arī bija kapitāldaļu turētāji un nu tie paši akcionāri. Un tai pirmā posmā es aizdevu uz to gadu. To jau pirms diviem gadiem viņi atdeva atpakaļ. Un pa to laiku ir mainījušies arī, es saprotu, akcionāri tajā kompānijā. Līdz ar to, ja skatās ar šodienas acīm, tad tai laikā, viņi bija tikai bērnu autiņos.”

Ameriks vairās atbildēt, ar ko  tieši vienojies par aizdevuma došanu. Viņa naudas  ceļš ir interesants, jo politiķis naudu aizdeva kādai Belizā reģistrētai ofšorkompānijai Prosperty Financing limted, lai gan 4finance īpašnieks tobrīd formāli bija Maltā reģistrētā kompānija Fatcat Investments. Kāpēc bija jāizvēlas šāda darījuma ķēde, nevis aizdot naudu “pa tiešo” Latvijas uzņēmumam, no Amerika atbildēm gan nav saprotams.

„ Nu bet tajā firmā ir vairāki rēķini. Viņi to visu dara. Tas nāca no mana oficiāla bankas konta un banka arī atdeva atpakaļ uz šo pašu kontu pārskaitīja, nodokļus nomaksāja. Vairākas kontrolējošās struktūras to pārbaudīja un nekādus pārkāpumus arī neatklāja,” sacīja Ameriks.

Šobrīd 4finance galvenais finansētājs ir pašmāju  Trasta komercbanka. Gluži pašmāju gan nevar teikt, jo līdzekļus kredītu devējs sākotnēji aizņēmies no šīs bankas Kipras filiāles. Lursoft informācija liecina, ka vēl pagājušā gada maijā reģistrēta komercķīla 11 miljonu latu ( 11 364 341) vērtībā par labu Trasta komercbankai. Tomēr banka noliedz, ka tās saistības būtu tik lielas un no komentāriem atteicās, jo tās ekspozīcija ātrajos kredītos neesot būtiska.

Ātros kredītus finansē komercbankas

De Facto norādīja, ka šobrīd nedaudz divkosīgi šķiet arī banku aicinājumi sms kredītu nozari sakārtot, jo pašas bankas to dāsni finansējušas. Tiesa, pārsvarā to darījušas kredītiestādes, kuras orientējušās uz nerezidentu apkalpošanu un ar labu slavu neizceļas. Tā Reģionālā investīciju banka aizvadītā gada nogalē reģistrējusi 1,8 miljonu latu (1 840 000) vērtu  komercķīlu parādniekam ExpressCredit. Interesanti arī, protams, ka to pašu ExpressCredit finansējusi arī valstij piederošā Citadeles banka

Savukārt kādai citai finanšu iestādei – Rietumu bankai pašai pieder ātro kredītu izsniedzējs – InCREDIT GROUP un banka finansējusi arī citus sms aizņemšanās pakalpojumu sniedzējus, piemēram, Grand credit, 2011.gadā aizdodot tam 3 miljonus latu (3 632 302). Grand credit līdzīpašnieki meklējami Karību jūras salās – Dominikā, un no šīs valsts ātrajiem kredītiem arī atceļojis miljons latu (1 080 864). Lieki piebilst, kam pieder šī kompānija - nav iespējams noskaidrot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas