Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Augstsprieguma tīkls ar helikopteru izvērtēs vētras sekas Ziemeļvidzemē

AS Augstsprieguma tīkls (AST) speciālisti trešdien ar helikopteru plāno apsekot svētdienas, 27.oktobra, vētras visvairāk skartos reģionus Ziemeļvidzemē, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Aija Ikstena.

Apsekošana notiks, lai pārliecinātos, vai vētras darbības rezultātā nav izgāzti koki, kas var apdraudēt drošu elektroapgādi nākamo dabas stihiju laikā.

Augstsprieguma tīkla valdes loceklis Imants Zviedris norādīja, ka ikgadējās rudens vētras ir pārbaudījumus gan pārvades tīklam, gan arī uzņēmuma speciālistiem.

"Pieredze rāda, ka arī gadījumos, kad nav konstatēti gaisvadu līniju atslēgumi, vētru laikā koki tiek aizlauzti un tādējādi rodas potenciāls apdraudējums. Augstsprieguma tīkla pārziņā ir vairāk nekā 5100 kilometru gaisvadu līniju, kuras šķērso ne tikai laukus vai blīvi apdzīvotus apvidus, bet arī mežus un purvus, kur apsekot līnijas ir problemātiski. Plānots apsekot vairākus simtus kilometru līniju tieši Ziemeļvidzemē, kur vētras postījumi bija vislielākie," stāstīja Zviedris.

Kopumā svētdien visvairāk tehnoloģisko traucējumu bija Ziemeļvidzemē, kā arī atsevišķās citās vietās Vidzemē un arī Kurzemē. Vētrā gaisvadu līniju atslēgumi veidojās izgāztu koku dēļ. Atslēdzoties līnijām Aloja-Valmiera un Rūjiena-Rencēni, tika nodzēstas apakšstacijas Limbaži, Aloja, Salacgrīva un Rūjiena.

Pirmdien, 28.oktobrī, bojājumu likvidēšanas darbus pabeidza Valmieras iecirknis līnijās Valmiera-Tartu un Valka-Vireši, kā arī Krustpils iecirknis līnijā Ērgļi-Pļaviņas. Kopumā bojājumu novēršanā piedalījās 15 operatīvā darba brigādes visā Latvijā.

Jau vēstīts, ka, pēc provizoriskiem datiem, svētdienas vētra Latvijā kopumā radīja lielākos postījumus kopš 2017.gada 12.augusta, kad plosījās spēcīgs pērkona negaiss.

Daudzviet Vidzemē dienvidrietumu un pēc tam rietumu vēja ātrums brāzmās pārsniedza 25 metrus sekundē (m/s), Salacgrīvas ostā sasniedzot pat 30 m/s. Oficiālajās novērojumu stacijās stiprākās vēja brāzmas bija 25 m/s Ainažos un Daugavgrīvā, 26 m/s Valkā un 27 m/s Priekuļos. Privātajās meteostacijās reģistrētas brāzmas līdz 25 m/s Alūksnē, 28 m/s Smiltenē un 30 m/s Salacgrīvas ostā.

Kurzemes, Zemgales un Latgales lielākajā daļā vēja maksimālais ātrums brāzmās bija 19-24 m/s, atklātas jūras krastā Kurzemē tas vietām sasniedza 25-27 m/s.

Plašās spēcīgā vēja darbības zonas dēļ un reģistrētajiem tehnoloģiskajiem traucējumiem Augstsprieguma tīkla elektrotīklā svētdien vētras kulminācijas brīdī elektroapgādes traucējumi īslaicīgi bija aptuveni 40 000 Sadales tīkla klientu.

Tāpat vēstīts, ka Augstsprieguma tīkla apgrozījums pērn bija 193,866 miljoni eiro, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa pieauga vairākkārt un bija 4,677 miljoni eiro.

Augstsprieguma tīkls ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. Augstsprieguma tīkls pieder valstij.

Top komentāri

Lile
L
Cik ilgi vel notiks Latvijas valsts izlaupisanu un latviesu tautas apzagsana un tas iznicinana? Ir tacu katram skaidris, ka Latvija jau pirms 30 gadiem bija jauzsak elektribas parvades kabelu ieguldisana zeme un jalikvide si arhajiska stabu un drasu elektribas parvades sistema. Latvenergo ir Latvijas valsts ipasums, ja kas, tacu debilas mordas 30 gadus tikai zog kur vien var piekluvusi pie siles. Resnais purns Zigurs, sezoties Latvenergo amata visiem zvereja, ka vina galvena prioritate saja amata busot elektibas parvades kabelu parnesana uz zemzemi. Jautajums Ziguram, cik km. kabelu ir iegulditi zeme par kuriem tiek parvadita elektroenergija pa regioniem, kamer si resna dirsa sez Latvenergo amata?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas