Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Melu tvertnei vāku aizverot

Aizvadītais gads uzskatāmi demonstrēja, ka viltus ziņas, propaganda un māņi, ko digitālajā telpā izplata gan klikšķu biznesmeņi, gan demokrātijai un valstij kaitnieciskas personas, tuvākajos gados nekur nepazudīs.

Ja agrāk meloja par noziegumiem un lielveikalu sabrukšanu, tad globālās pandēmijas laikā teju vai katru nedēļu Facebook, WhatsApp, Telegram un citviet uzpeldēja ar veselību saistīti melīgie stāsti. Gada sākumā, kad vīrusa (SARS-CoV-2) izcelsme vēl nebija līdz galam skaidra, apkārt klejoja dažādas teorijas par to, kā vīruss no sikspārņiem pārceļoja uz cilvēkiem. Bieži tika minēts, ka vīruss ir Ķīnas valdības radīts. Tāpat gada sākumā daudzviet pasaulē, bet sevišķi Lielbritānijā, tika reģistrēti uzbrukumi 5G torņiem, jo internetā bija parādījušies apgalvojumi, ka tie vai nu izraisa saslimšanu ar Covid-19, vai arī, izmantojot staru tehnoloģiju, pārnēsā vīrusu. "Koronavīruss ir kaut kas nezināms un, iespējams, arī bailes izraisošs pat tad, ja cilvēks lasa parastus ziņu medijus," sarunā ar Melu tvertni septembrī sacīja dezinformācijas pētniece Nika Aleksejeva, skaidrojot, kāpēc 2020. gadā uzvirmoja tik daudz dažādu teoriju.

Vēlāk situācijai attīstoties, apkārt sāka cirkulēt stāsti, ka vīruss ir izdomāts, ka visas pasaules valdības ir sazvērējušās, lai "apspiestu tautu". Izplatījās baumas par to, kā cilvēkiem, kas miruši ar citām kaitēm, nāves iemesls tiek "pierakstīts" Covid-19 un slimnīcas vai amatpersonas vēl pat piedāvā naudu par to. Jāmin, ka šādi stāsti izskanēja arī citās valstīs un it sevišķi populāri bija Krievijas sociālajos tīklos. 

Vēlāk, kad zinātnieki sāka rekomendēt sevis un apkārtējo pasargāšanai valkāt sejas maskas, melu izplatītāji dalījās ar urbānajām leģendām par sejas masku pārdevējiem, kas staigā no dzīvokļa uz dzīvokli un, piedāvājot uzlaikot masku, saindē cilvēkus un apzog. Jāmin, ka Valsts policija nebija saskārusies ne ar vienu šādu gadījumu. Otrs viltus ziņu veids bija par bērniem un cilvēkiem, kuri nosmakuši, valkājot aizsargmaskas. Arī par šādiem gadījumiem veselības aprūpes speciālisti nebija dzirdējuši un vienīgi norādīja, ka ārsti mēdzot pavadīt visu maiņu sejas maskās un nevienam nav radušās ar to saistītas veselības problēmas. 

Līdz ar vakcīnu rašanos arī izskanēja meli par to, ka vakcīnas izraisīs saslimšanu, nāvi vai arī ir paredzētas, lai zem ādas ievadītu mikročipus, kas tad izsekos visus planētas iedzīvotājus.

Cilvēku pieķeršanās šiem stāstiem kopumā nav pārsteigums, jo, kā Melu tvertnes rakstā novembrī Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docētājs Artūrs Utināns skaidroja: "Kritiski analizēt – tā ir tā saucamā lēnā tipa domāšana, kur jāsaliek kopā daudzi fakti." Daļa, kas uzķeras uz šiem stāstiem, gluži vienkārši neaizdomājas. 

Tāpēc, kā norāda eksperti un Melu tvertnes apkopotā pieredze, galvenais uzdevums nākotnē būs ne tikai informēt, bet arī iemācīt aizdomāties. 


Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas