Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasažieru vilciens apsver iespēju tuvākajā laikā iegādāties jaunus dīzeļvilcienu sastāvus

Pasažieru vilciens apsver iespēju tuvākajā laikā iegādāties trīs līdz septiņus jaunus dīzeļvilcienu sastāvus, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Viņš norādīja, ka Pasažieru vilciena dīzeļvilcienu motoru ražotāja Zvezda no Krievijas iekļaušana ASV sankciju sarakstā ir aktualizējusi jautājumu par dīzeļvilcienu parka nomaiņu.

"Sankciju jautājums ir tikai aktualizējis problēmu, ka vilcieni mums ir jāmaina. Mēs par to esam jau domājuši gan pagājušajā gadā, gan aizpagājušajā gadā. Pagājušajā gadā esam ļoti daudz strādājuši pie attīstības modeļa, kas jau paredzēja dīzeļvilcienu parku nomainīt. Sankcijas, varētu teikt, ir tikai katalizators, lai to darītu ātrāk," sacīja Grigulis.

Viņš norādīja, ka Latvijā diemžēl nav skaidra plāna par dzelzceļa līniju elektrifikāciju, tāpēc Pasažieru vilciens nevar iegādāties tikai elektrovilcienus, kas būtu lētākais pārvietošanās veids. "Tuvākajā laikā nav plānots visas dzelzceļa līnijas elektrificēt. (..) Mēs ļoti labprāt pirktu tikai elektrovilcienus, jo elektrība ir pats lētākais veids kā pārvietoties, bet mums jāskatās kombinētais veids," uzsvēra Grigulis.

Tāpat Grigulis atzīmēja - ņemot vērā Zvezda iekļaušanu ASV sankciju sarakstā, Pasažieru vilciens tuvākajā laikā vēlas iegādāties trīs līdz septiņus dīzeļvilcienus, kādi jau tiek izmantoti tuvākajās kaimiņvalstīs, jo šādā gadījumā varētu izlaist projektēšanas fāzi un tiktu samazināts vilcienu piegādei nepieciešamais laiks.

Pēc viņa minētā, vairāk nekā 10 pretendentiem ir nosūtīti uzaicinājumi piedalīties dīzeļvilcienu piegādes konkursā un ir arī bijušas tikšanās ar potenciālajiem pretendentiem. "Tuvākajā laikā apkoposim informāciju un būs jāiet uz Ministru kabinetu," sacīja Pasažieru vilciena vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka pretendentu loks ir samērā plašs, taču ražotāju no Krievijas starp tiem, visticamāk, nebūs. "Viennozīmīgi mēs negribam iekāpt vecajās problēmās ar sankcijām, līdz ar to, droši vien, Krievijas ražotājus mēs neizskatīsim, bet skatāmies gan Ukrainas ražotājus, gan arī citus ražotājus tuvākā un tālākā Eiropā," teica Grigulis.

Jautāts par vilcienu iegādei nepieciešamajiem līdzekļiem Grigulis norādīja, ka precīzu summu vēl nevar pateikt, taču runa varētu būt par apmēram 10 miljoniem eiro par vienu vilciena sastāvu.

"Summas ir zināmas tikai indikatīvi, taču jārēķinās, ka varētu būt līdz 10 miljoniem eiro," viņš teica, vienlaikus paužot cerību, ka varbūt varētu izdoties piesaistīt struktūrfondu finansējumu. Jaunie dīzeļvilcieni varētu tikt piegādāti uzņēmumam 2022.gadā.

Kopējā iepirkuma summa par trim līdz septiņiem dīzeļvilcienu sastāviem būtu 30 līdz 70 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka Pasažieru vilciens šobrīd izmanto 22 dīzeļvilcienu sastāvus, no kuriem septiņi ir DR1A modeļa dīzeļvilcieni ar Krievijas ražotāja Zvezda motoriem. 

Uzņēmumā iepriekš prognozēja, ka jau 2020.gada pirmajā pusē vairākus no dīzeļvilcienu sastāviem nevarēs izmantot - uzņēmums būs spiests DR1A sastāvus atstādināt no ekspluatācijas neplānotu dzinēja bojājumu gadījumos.

Uzņēmums ir izstrādājis scenārijus, lai turpinātu nodrošināt pasažieru pārvadājumus līdzšinējos apmēros līdz brīdim, kad tiks atrasti alternatīvi piegādātāji un iegādāts jauns ritošais sastāvs.

Pasažieru vilciens ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no Latvijas dzelzceļa veiktajām funkcijām. Iepriekš Pasažieru vilciens 100% bija Latvijas dzelzceļa meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu. 

papildināta 8. un pievienota 9.rindkopa

Top komentāri

Norvēģis
N
Kas ta nu??? Par dīzeļiem visu laiku bija cipari virs 200 mio eur, bet tagad pietikšot ar 10.Varbūt tos agrākos atbildīgos vajadzēja nevis atlaist ar kompensāciju, bet gan nošaut turpat ministrijas pagalmā?
prokurors Vioriks
p
Es citreiz braucu ar čukčukbānīti. Bet ble ka besī ka nav restorānvagona. Kādreiz tak bij kur bāzāt a?
Ruta
R
Kapec ir japerk jauni dizelvilcieni, ja jau lielijas un platijas ministri, ieredni, ka tuvakajos gadis visi dzlzceli tiksot elektrificeti? Vai tiesam Latvija ministru amatos ir tikai sizofreniki, bezatbildigi radijumi pedejos 30 gadus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas