Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīgas dzirnavnieks auzu audzēšanas programmā šogad dubultojušās apsējamās platības

AS Rīgas dzirnavnieks auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības un uzņēmums šogad dubultojis apsējamo teritoriju, kas sasniegs 3200 hektārus, aģentūru LETA informēja kompānijā.

"Šogad klāt nākušas vien dažas saimniecībās – pārējās būtiski palielinājušas apsējamās platības. Tas saistīts ar to, ka saimnieki saskata ekonomisku izdevīgumu auzu audzēšanā, kā dēļ palielina platības. Šobrīd programma ir sasniegusi savu maksimālo kapacitāti, jo selekcionāto sēklu materiāls ir ierobežots," teica uzņēmuma valdes loceklis Žilvins Pakeltis. Lielākās platības ir Vidzemes un Latgales reģionos. Starp dalībniekiem pieaudzis zemnieku saimniecību skaits Zemgalē, kas ir neraksturīgi šim reģionam, jo tajā dominē kvieši.

Kompānijā informēja, ka, pateicoties auzu audzēšanas programmai, uzņēmums iegūst augstas kvalitātes graudus Herkuless produktu ražošanai vietējā un eksporta tirgos. Pēdējos gados eksportā Herkuless produkcijas pārdošanas apjomi uzrāda stabilu izaugsmi, un produktu izcilās kvalitātes dēļ ir iecienījuši pircēji Skandināvijā, Ķīnā un Eiropā.

Uzņēmumā arī pieļauj, ka zemnieku lielo interesi par audzēšanas programmu var skaidrot arī saimniecību vēlmi pamainīt graudaugu kultūras pret auzām, kas būtu izturīgākas, dotu labākas ražas un būtu vieglāk audzējamas, ņemot vērā, ka pēdējos gados pasaules biržās kviešu graudu cenas nav vairs tik augstas.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā auzu pārslu produkcijas pieprasījuma pieaugumu gan vietējā, gan eksporta tirgos, Rīgas dzirnavnieks nolēma uzsākt savu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā, iesaistot tajā lauksaimniekus. Pirmajā gadā programmā piedalījās septiņas zemnieku saimniecības Zemgalē un Vidzemē. Pērn gan graudu rādītāji bija zemāki, bet tas saistīts ar ilgstošajām lietavām, kā rezultātā visos graudaugu veidos tika uzrādīti daudz sliktāki rādītāji nekā iepriekšējos gados.

Rīgas dzirnavnieks pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2015.gada 1.jūlija līdz 2016.gada 30.jūnijam, strādāja ar 23,324 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās par 17,5% un bija 843 931 eiro.

'Rīgas dzirnavnieks ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem Herkuless, Hercogs un "Īsta saimniece".

AS Rīgas dzirnavnieks pieder Lietuvas graudu pārstrādes kompānijai Malsena Plius.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas