Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Novērojumi rāda, ka pašlaik Latvijas darba tirgū ir pozīcijas, kur brīvo darba vietu ir daudz, bet darbinieku trūkst un jau tagad algas pieaug pat par procentuālā izteiksmē divciparu skaitli, piemēram, atsevišķos IT amatos ar specifiskām zināšanām

Algu pieaugumā ceļas temperatūra

Augot darbaspēka deficītam, valstī turpinās samērā straujš statistiski fiksēts darba samaksas pieaugums, kas, visticamāk, sevi ne tuvu nav izsmēlis. Ja runājam par pēdējiem datiem, Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka vidējā bruto darba samaksa šāgada otrajā ceturksnī valstī sasniegusi 927 eiro jeb par 8,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Tomēr līdz ar visai strauji pieaugušo inflāciju strādājošo reālā pirktspēja augusi teju divas reizes lēnāk, kas gan arī nav tik peļams rādītājs.

To, ka vidējā darba samaksa aug, atzīst arī kompānijas, kas nodarbojas ar Latvijas darba tirgus pētījumiem. Tomēr atkarībā no pētījumos iekļauto subjektu loka atšķiras arī aprēķinātais vidējais darba samaksas pieauguma temps. Komentējot pēdējā gada algu izmaiņas, Korn Ferry Hey Group vadītāja Latvijā Līga Rode stāsta, ka viņas kompānijas monitorētajos uzņēmumos pēdējā gada laikā vidējā darba samaksa pieaugusi apmēram par 5,5%. Tomēr vienlaikus viņa piebilst, ka darba samaksas pieauguma mediāna ir 3,5% līmenī. "Tas nozīmē, ka lielākā daļa uzņēmumu algas palielina nedaudz, tomēr atsevišķās kompānijās ir vērojams visai straujš darba samaksas kāpums un parādās tādi skaitļi kā 10 vai 15%," situāciju raksturo Rode. 

Kompānijas Fontes Vadības konsultācijas Pētījumu grupas vadītāja Anta Praņēviča atzīst, ka pašreizējais darba samaksas pieaugums valstī ir vairāku faktoru kombinācija. Daļa uzņēmumu var atļauties maksāt lielākas algas. Tas tāpēc, ka aug daudzi ekonomiskie faktori, un tas nozīmē, ka labāk iet arī uzņēmumiem un tie dalās ar darbiniekiem. Savukārt citi labvēlīgo situāciju izmanto, lai paaugstinātu produktivitāti, ieviešot jaunas tehnoloģijas, apmācot savus darbiniekus (tā padarot viņus vērtīgākus) un arī maksājot viņiem augstākas algas. "Taču blakus tam redzam, ka pašreiz straujāk aug tieši konkurence par darbiniekiem, kas rada spiedienu uz darba algām. Darbinieku trūkumu rada ne tikai jaunu darba vietu rašanās, bet arī demogrāfiskā situācija – darba tirgū ienāk mazāk darbinieku, un ir sajūtams 90. gadu dzimstības kritums, emigrācijas rādītāji aizvien ir augstāki par imigrācijas rādītājiem," skaidro Fontes pārstāve.

Viņa piebilst, ka šogad pēc Fontes Vispārējā atalgojuma pētījuma datiem mēneša pamatalga Latvijā pieaugusi vidēji par 6,3%, turklāt šo pieaugumu sajutuši gandrīz 70% darbinieku. Gada kopējā alga (ieskaitot prēmijas un piemaksas) pieaugusi par 7,9%. Ja ekonomika ieņems tai šobrīd prognozēto virzienu – iekšzemes kopprodukts turpinās augt, un bezdarbs turpinās samazināties –, nav iemesla domāt, ka nākamgad atalgojuma pieaugums būs zemāks nekā šajā gadā, uzskata Praņēviča. 

Darba ņēmējiem optimistiskas prognozes pauž arī SEB banka. "Bāzes scenārijā šogad un tuvākajos divos gados prognozēts vidējās algas kāpums attiecīgi par 6,5%, 7,3% un 6,5%. Optimistiskais scenārijs savukārt paredz attiecīgi 7,6%, 8,3% un 7,2% vērtu algu pieaugumu. Patlaban vērojamās tendences darba samaksas jomā pārliecinoši virzās optimistiskā scenārija virzienā," teic SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 28.septembra, numurā!

Top komentāri

Eva
E
Kur un kam pieaug darba samaksa, mana alga ir 403 eiro uz rokas un tā nav mainījusies vairākus gadus, kaut gan it kā mainās minimālā alga, bet es to nejūtu savā makā.
Lana
L
Ir tikai jautajums, kapec lidz sodienai, 27. gadu laiak Latvija nav likvideta verdzibas iekarta ar minimalajam algam, kuras ir niecigas, 380 eiro/menesi, ar pratu neaptverami niecigs atalgojums par menesa darbu? Latvija dzives iztikas minimums vienam cilvekam ir noteikts 520 eiro/menesi, bet oficiali noteikt aminimala alga ir 380eiro/menesi, ka to saprast?? vai Latvijas vadiba, Latvijas banka rijigais Rimsevics (kurs menesi sanem 15 000 eiro par neko nedarisanu) ir totali idioti? Latvija ir janosaka minimalais darba stundas tarifs, piemeram, uz sodienu tas varetu but 5 eiro par darba stundu, ja tas tiks izdarits tad darba kvalitate visos limenos uzlabosies un politku, prezidenta, ministru, ierednu, citu valsts amatpersonu alga ir japiesaista darba stundas minimalajam tarifam, piemeram ar koificientu 2, 5X2 =10 eiro par darab stundu.
Kira
K
Ka var rekinat kaut kadu mistisku algu Latvanaija, ja pavars sanem 500 eiro/menesi nabadzibas algu, bet Rimsevics sanem 15 000 eiro/menesi, vai skolotajs skola sanem niecigos 600 eiro/menesi, bet ministri, debilie deputati 3000-5000 eiro/menesi? ka vispar var Latvanija rekinat kaut kadu videjo algu uz nevienlidzigiem ienakumiem??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas