Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Arvien populārāka kļūst iespēja izņemt naudu veikalos

Vairāku banku sniegtais pakalpojums Naudas izmaksa, kas pircējiem dažādās tirdzniecības vietās piedāvā iespēju izņemt skaidru naudu līdz pat 50 latiem, lielāko popularitāti guvis Latvijas reģionos, portālam Diena.lv pastāstīja SEB bankas preses sekretāre Anna Vilsone.

Pakalpojums Naudas izmaksa nozīmē, ka, iepērkoties veikalā ar maksājumu karti, pie kases iespējams saņemt skaidru naudu summā no viena santīma līdz 50 latiem, pakalpojuma būtību skaidroja A.Vilsone. Pakalpojums ir drošs, jo darījums var tikt apstiprināts tikai ar PIN kodu.

SEB banka šādu pakalpojumu piedāvā jau no 2000.gada, taču 2011.gada vasarā piecas bankas – SEB banka, DNB Banka, Citadele, Nordea un Hipotēku banka izveidoja kopīgu tīklu. Kopumā Latvijā ir 762 vietas – lielākoties veikali un degvielas uzpildes stacijas, kurās iespējams izņemt skaidru naudu.

Lielāko popularitāti naudas izmaksas pakalpojums guvis reģionos – īpaši nomaļākās vietās Latgalē un Vidzemē, kur ir zemāka bankomātu pieejamība. "Ja gribas būt tuvāk katram klientam, tad šis ir labs veids, kā nodrošināt iespēju iedzīvotājiem izņemt naudu," sacīja SEB bankas pārstāve A.Vilsone.

Lai gan Nordea klientu interese par skaidras naudas izmaksu veikalos līdz šim nav bijusi tik augsta, tai ir pieaugoša tendence. Nordea Karšu nodaļas projektu vadītāja Kitija Rudzīte sacīja, ka pēdējā pusgada laikā naudas summu izmaksa ir pieaugusi par trešdaļu. "Kopumā mēs vērtējam šo kā labu alternatīvu skaidras naudas izņemšanas darījumiem bankomātos visā Latvijā. Prognozējam, ka naudas izmaksas pakalpojums kļūs arvien populārāks un nākamā gada izmaksu apgrozījuma rezultāti būs auguši," vērtēja K.Rudzīte.

Savukārt Swedbank šādu iespēju saviem klientiem nepiedāvā, jo banka secinājusi, ka 70% no visu Swedbank izdoto karšu darbībām ir norēķini un tikai 30% ir skaidras naudas operācijas. Tādēļ šobrīd tiek attīstīta elektronisko norēķinu iespējas, jo tas atbilst Swedbank klientu lietošanas paradumiem, Dienai.lv skaidroja Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska.

"Skatoties nākotnē, krietni lielāks banku fokuss ir uz bezskaidras naudas norēķiniem - norēķini ar karti, internetbanku, ko mūsdienās iespējams darīt arī pa telefonu. Tā ir gan pasaules, gan Latvijas tendence. Skaidra nauda ir dārgāka - gan cilvēkiem, gan uzņēmumiem," sacīja K.Jakubovska. Tāpat viņa uzsvēra, ka Swedbank nodrošina Latvijā plašāko bankomātu tīklu – klientiem ir pieejami 779 bankomāti naudas izņemšanai bez maksas, no kuriem 314 ir Swedbank automāti, savukārt pārējie ir "draudzīgie" automāti.

Pakalpojuma Naudas izmaksa viena no priekšrocībām ir iespēja izņemt summu gan latos, gan santīmos, ko nenodrošina bankomāti. Piemēram, klients kopā ar pirkumu no savas kartes var izņemt 7 latus 50 santīmus skaidrā naudā. Tiesa gan dažādos veikalos prasības var atšķirties un naudas izmaksa atkarīga no tā, vai tirgotājam šāda skaidras naudas summa ir pieejama kasē, liecina Citadeles sniegtā informācija.

Pakalpojumu nodrošina tādi tirgotāji kā IKI, Saules veikali Latgalē, daudzas reģionālajās degvielas uzpildes stacijas. Tiesa gan pakalpojums nav pieejams, piemēram, Maxima vai Rimi veikalos. Kā Dienai.lv skaidroja Maxima pārstāvis Ivars Andiņš – par to tika domāts, taču uzņēmums nolēma to neieviest, jo tas visticamāk nozīmētu jūtamu slodzes palielinājumu kasieriem. Problēma būtu arī rindas pie kasēm, kas visticamāk palielinātos.

"Šādā gadījumā gaidāmo skaidras naudas plūsmas palielināšanos veikalos mēs uzskatām par mīnusu, jo pašlaik priecājamies par pretājo procesu - ka aizvien vairāk cilvēku norēķinās ar maksājumu kartēm," norāda I.Andiņš.

Tirdzniecības vietas, kurās ir pieejams Naudas izmaksas pakalpojums, karšu lietotāji var atpazīt pēc violetās krāsas apaļā logotipa Naudas izmaksa, kas atrodas līdzās Visa, MasterCard, Maestro, Visa Electron un American Express uzlīmēm. Precīza informācija par tirgotājiem, kas nodrošina šo pakalpojumu pieejama interneta vietnē www.naudasizmaksa.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas