Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV pārtikas un zāļu pārvalde atļauj tirgot Iqos kā samazinātas negatīvās ietekmes produktu

7. jūlijā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) izdeva modificēta riska tabakas produkta (MRTP) atļauju uzņēmuma Philip Morris International (PMI) elektroniskai tabakas karsēšanas sistēmai Iqos. Pieņemot lēmumu un tādējādi atzīstot produkta samazināto negatīvo iedarbību, FDA atzīst Iqos par piemērotu kopējai sabiedrības veselības veicināšanai, pie nosacījuma, ka parasto cigarešu smēķētāji pilnībā pāriet no cigaretēm uz Iqos lietošanu, tādējādi mazinot kaitīgu un potenciāli kaitīgu ķīmisku vielu iedarbība gan uz savu, gan apkārtējo veselību.

Iqos ir pirmais un vienīgais elektroniskais produkts nikotīna uzņemšanai, kas saņēmis FDA MRTP atļauju.

Pieņemtais lēmums parāda, ka Iqos principiāli atšķiras no smēķējamās tabakas produktiem un ir labāka izvēle pieaugušajiem, kuri citādi turpinātu smēķēt cigaretes. FDA devusi šo atļauju, ņemot vērā zinātniskos pierādījumus, ka Iqos ierīcē tabaka tiek karsēta, nevis dedzināta. Tas ievērojami samazina kaitīgu un potenciāli kaitīgu ķīmisku vielu rašanos. Tāpat pētījumi pierāda, ka pilnībā pārejot no cigaretēm uz Iqos sistēmas lietošanu, samazinās kaitīgu un potenciāli kaitīgu ķīmisku vielu iedarbība uz lietotāja organismu.

FDA paredz, ka Iqos var sniegt pozitīvu efektu cigarešu smēķētājiem un apkārtējiem, tādējādi veicinot sabiedrības veselību kopumā, pie nosacījuma, ka smēķētāji pilnībā pāriet no cigaretēm uz Iqos lietošanu.

FDA lēmums balstās uz starptautisku neatkarīgu zinātnisko konsensu, ka Iqos ir labāka izvēle nekā turpināt smēķēt cigaretes. Lēmums piešķirt MRTP turpina FDA 2019. gada aprīlī pieņemto lēmumu, atļaujot Iqos tirdzniecību ASV.

FDA lēmums kalpo kā piemērs tam, kā valsts iestādes un sabiedrības veselības organizācijas var regulēt bezdūmu alternatīvas, lai atšķirtu tās no cigaretēm nolūkā aizsargāt un veicināt sabiedrības veselību.

Lēmums tika pieņemts, izskatot plašu zinātnisko pierādījumu kopumu, kuru PMI iesniedza FDA kopā ar MRTP pieteikumu 2016. gada decembrī.

Komentējot FDA paziņojumu, PMI izpilddirektors Andrē Kalantzopuloss uzsvēra, ka "FDA lēmums ir vēsturisks pavērsiens sabiedrības veselības jomā, atzīstot, ka Iqos sistēma ir konceptuāli atšķirīga no cigaretēm un labāka izvēle pieaugušajiem, kuri citādi turpinātu smēķēt. Mums steidzami nepieciešams būtiski atšķirīgs sabiedrības dialogs un sabiedrības veselības politikas virziens, aicinot vīriešus un sievietes, kuri citādi turpinātu smēķēt, izvēlēties zinātniski pamatotas bezdūmu alternatīvas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas